Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνεις τη γήρανση; Ένας ειδικός μακροζωίας αποκαλύπτει

Είναι πιο απλό από ό,τι νομίζεις!

Elle 09 Οκτ. 22
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνεις τη γήρανση; Ένας ειδικός μακροζωίας αποκαλύπτει

Όταν οι άνθρωποι που έχουν φτάσει ή έχουν περάσει τα 100 χρόνια μοιράζονται τις συμβουλές που τους οδήγησαν σε αυτήν την ηλικία, οι λίστες τους περιλαμβάνουν συνήθως διατροφικές συνήθειες, ρουτίνες άσκησης και άλλες συνήθειες που γίνονται στο φως της ημέρας. Όμως, σύμφωνα με τη Seema Bonney, M.D., ιδρύτρια και ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Αντιγήρανσης & Μακροζωίας της Φιλαδέλφειας, αυτό που συμβαίνει τη νύχτα είναι εξίσου σημαντικό.

«Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, ο ύπνος είναι πραγματικά στην κορυφή», λέει η Bonney. «Είναι κάτι που πρέπει να βελτιστοποιήσετε για να βελτιώσετε τη διάρκεια της υγείας σας, άρα και τη διάρκεια ζωής σας».

Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για μακροζωία χωρίς να μιλάμε για ύπνο.

Ενώ ο ύπνος μπορεί να φαίνεται σαν μια παθητική διαδικασία, στην πραγματικότητα προκαλεί μια αναταραχή ευεργετικής βιολογικής δραστηριότητας. Καθώς κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας καθαρίζει τις μη φυσιολογικές πρωτεΐνες, η υπόφυση μας απελευθερώνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα να αναπτυχθεί και να επισκευαστεί και το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπαίνει σε λειτουργία άμυνας και προστασίας. Χάρη σε όλη αυτή τη δουλειά που συμβαίνει στα παρασκήνια, ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει με πράγματα όπως η διατήρηση του βάρους, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η γνωστική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου.

γήρανση

Η έρευνα διαπιστώνει ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. «Μόλις αυτό το καλοκαίρι, η American Heart Association πρόσθεσε τον υγιή ύπνο ως έναν από τους οκτώ πιο σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση και τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας», σημειώνει η Bonney.

Ο ύπνος είναι επίσης περίπλοκα συνδεδεμένος με την ανοσία και την ικανότητα αποτροπής παθογόνων μικροοργανισμών. «Υπήρξαν τόσες πολλές μελέτες που τεκμηριώνουν ξεκάθαρα πώς η βελτιστοποίηση του ύπνου και της υγιεινής ύπνου είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού σας συστήματος», εξηγεί η Bonney. Συνολικά, δεκαετίες έρευνας μας λένε ότι η προσπάθεια να λειτουργήσουμε με πολύ λίγο ύπνο θα είναι εμπόδιο στη μακροζωία μας. Κι όμως, η Bonney βλέπει τους ανθρώπους να το κάνουν συνέχεια. «Ακούω τόσους πολλούς ανθρώπους να λένε πράγματα όπως «Θα κοιμηθώ όταν πεθάνω». Και η αλήθεια είναι ότι θα πεθάνεις νωρίτερα αν δεν κοιμηθείς», λέει.

Πώς να κοιμηθείς για μια μεγαλύτερης διάρκειας ζωή.

Ο ύπνος είναι προσωπικός και οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από το έναν στον άλλο. Τούτου λεχθέντος, 7-9 ώρες τη νύχτα θεωρούνται γενικά ένα καλό παράθυρο για την προώθηση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι δεν έχει σημασία μόνο ο χρόνος που περνάς στο κρεβάτι. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείς ότι η ποιότητα του ύπνου σου είναι στο ίδιο επίπεδο και ότι περνάς αρκετό χρόνο σε βαθύ ύπνο κάθε βράδυ.

γήρανση

«Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν μεγαλύτερη μακροζωία είχαν πιο αυστηρά, σταθερά προγράμματα ύπνου και αφύπνισης», προσθέτει η Bonney, πράγμα που σημαίνει ότι οι μακρόβιοι άνθρωποι τείνουν να ξυπνούν και να πέφτουν για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι όλοι θέλουμε να ζήσουμε μακροχρόνιες, υγιείς ζωές, αλλά σίγουρα δεν έχουμε όλοι σταθερά εκπληκτικό ύπνο μέσα στο ίδιο ακριβώς χρονικό παράθυρο. Να θυμάσαι απλώς ότι μια νύχτα με κακό ύπνο δεν θα εκτροχιάσει εντελώς την υγεία σου, όπως μια προπόνηση που έχασες δεν θα υπονομεύσει τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης ή ένα επεξεργασμένο γεύμα δεν θα καταστρέψει το μικροβίωμα του εντέρου σου. Πρόκειται για την πρόοδο, όχι για την τελειότητα, και η Bonney σημειώνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να δίνεις προτεραιότητα στον ύπνο λίγο περισσότερο. Εξάλλου, παραμένει σημαντικός σε όλη μας τη ζωή.

Μερικές από τις αγαπημένες της συμβουλές για να επιτύχεις βαθύ, συνεπή ύπνο κάθε βράδυ περιλαμβάνουν το κλείσιμο των ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μία ώρα πριν, τη διασφάλιση ότι το υπνοδωμάτιό σου είναι σκοτεινό και ήσυχο και τη λήψη ενός συμπληρώματος που προάγει τον ύπνο, όπως το γλυκινικό μαγνήσιο (πάντα με τη συγκατάθεση του γιατρόύ σου). Άλλοι τρόποι να ενισχύσεις την επανορθωτική ανάπαυση είναι η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης, η ιεράρχηση της υγείας του εντέρου και η λήψη περισσότερης ηλιακής ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT