Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, οπότε γιατί πολλοί από εμάς το κάνουμε ακόμα; Μια μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα μόνο ενός τσιγάρου την ημέρα ενέχει μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, με τις γυναίκες να έχουν υψηλότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι οι περιστασιακοί καπνιστές δια βίου διατρέχουν 72% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τους μη καπνιστές. Οπότε, μήπως το τσιγάρο που κάνουμε κάθε πρωί με τον καφέ μας ή με το ποτό μας κάθε φορά που θα πάμε σε κάποιο bar, δεν είναι τόσα αθώα όσο νομίζουμε;
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, κάθε χρόνο περίπου 78.000 άνθρωποι πεθαίνουν από το κάπνισμα, με έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό να ζει με ασθένειες που σχετίζονται με αυτό. «Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου και ασθενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο», εξηγεί ο Thorrun Govind, φαρμακοποιός και πρόεδρος της Royal Pharmaceutical Society στην Αγγλία.
«Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό, να γεράσει το δέρμα σας πιο γρήγορα και να προκαλέσει δυσοσμία του στόματος, κιτρινισμένα δόντια και ασθένειες των ούλων. Συνδέεται επίσης με μακροπρόθεσμες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και οι πνευμονικές παθήσεις. Κάποιες από τις ζημιές του είναι μάλιστα μη αναστρέψιμες», υπογραμμίζει.
Μπορεί το περιστασιακό κάπνισμα να επηρεάσει την απόδοση μας στο γυμναστήριο;
Δυστυχώς για τους περιστασιακούς καπνιστές, κάθε τσιγάρο μπορεί επίσης να επηρεάσει την απόδοσή τους στο γυμναστήριο. «Αν καπνίζετε, λαμβάνετε λιγότερο οξυγόνο στην καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες σας, γεγονός που μειώνει τη φυσική σας κατάσταση», εξηγεί η Sarah Campus, women’s personal trainer και ιδρύτρια του LDN Mums Fitness. «Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στα οστά και τις αρθρώσεις σας που μπορεί να συμβάλει σε άλλες καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση. Όσοι δεν καπνίζουν κοινωνικά λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο στην καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες τους με αποτέλεσμα καλύτερη φυσική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, εάν καπνίζεις, ο καρδιακός σου ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι υψηλότερος από εκείνον ενός μη καπνιστή λόγω μειωμένης οξυγόνωσης. «Το κάπνισμα δυσκολεύει τους ανθρώπους να κάνουν ακόμη και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το περπάτημα στις σκάλες», συνεχίζει.
Ευτυχώς, αν θέλεις να σταματήσεις αυτά τα τσιγάρα του Σαββατοκύριακου, η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. «Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει σημαντικά τη φυσική κατάσταση και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λαχτάρας», εξηγεί η Campus. «Όταν θα σταματήσετε το κάπνισμα, ο καρδιακός σας ρυθμός θα μειωθεί, η κυκλοφορία του αίματος θα αυξηθεί και η λειτουργία των πνευμόνων θα βελτιωθεί, βελτιώνοντας και την απόδοσή σας στην προπόνηση. Μόλις σταματήσετε το κάπνισμα, οι αλλαγές τείνουν να φαίνονται εντός ενός έως εννέα μηνών όσον αφορά τα αποτελέσματα, θα βήχεις λιγότερο και δεν θα σου κόβεται τόσο συχνά η ανάσα.
«Σίγουρα έχω παρατηρήσει ότι οι πελάτες που δεν καπνίζουν έχουν αισθητά πιο γρήγορα αποτελέσματα φυσικής κατάστασης, καθώς ο τρόπος ζωής και η διατροφή τους είναι γενικά πιο υγιεινοί και έτσι έχουν πολύ περισσότερη ενέργεια μέσα και έξω από τις προπονήσεις», υπογραμμίζει η Campus.
Είναι πιο υγιεινό το περιστασιακό άτμισμα από το περιστασιακό κάπνισμα;
Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τεχνικά καλύτερα για εμάς από τα πραγματικά τσιγάρα (παρόλο που συνδέονται με ασθένειες των ούλων και παθήσεις όπως ο «πνεύμονας ποπ κορν»), σίγουρα δεν είναι μια υγιεινή επιλογή.
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παράγουν πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα, τα οποία είναι δύο από τα πιο επιβλαβή στοιχεία στον καπνό του τσιγάρου, αλλά ιδανικά δεν θέλετε να καπνίζετε περιστασιακά ούτε με ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς δεν είναι εντελώς ακίνδυνα », εξηγεί ο Govind.
«Το κάπνισμα τσιγάρων παλιά θεωρούνταν πολύ cool, αλλά όχι τώρα. Αντίθετα βλέπουμε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να χρησιμοποιούνται ενδεχομένως ως εναλλακτική λύση, παρά ως τρόπος μείωσης της χρήσης τσιγάρων», προσθέτει.
Η πλήρης διακοπή είναι η μόνη λύση
Μπορεί να πιστεύουμε ότι μερικά τσιγάρα την εβδομάδα δεν αποτελούν πόβλημα, αλλά υπάρχει ο προφανής κίνδυνος το περιστασιακό κάπνισμα να γίνει καθημερινή συνήθεια χάρη στην εξάρτηση από τη νικοτίνη. «Όταν πρόκειται για το κάπνισμα ή άλλα ψυχαγωγικά ναρκωτικά, εάν θέλετε να αποκτήσετε φόρμα και να είστε υγιείς, η καλύτερη λύση είναι απλώς να τα κόψετε εντελώς», συμβουλεύει ο Luke Hughes, personal trainer και ιδρυτής της OriGym. «Απλώς δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός «υγιεινού» τρόπου ζωής».
Πώς να κόψεις το κοινωνικό κάπνισμα
Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να σταματήσουμε το περιστασιακό κάπνισμα από την Hazel Cheeseman, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της Action on Smoking and Health (ASH).
- Δοκίμασε τον κανόνα «ούτε μία ρουφηξιά». Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας για να σταματήσεις. Πες στον εαυτό σου ότι δεν θα καπνίσεις ούτε μια ρουφηξιά τσιγάρο. Ο καθορισμός σαφών κανόνων μας βοηθά να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.
- Εξέτασε τα ερεθίσματα σου. Σκέψου τις στιγμές που κινδυνεύεις να ενδώσεις και κάνε ένα σχέδιο για το πώς θα το αποφύγεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις να κάνεις πράγματα χωρίς να τα σκεφτείς, όπως να πιάνεις ένα τσιγάρο όταν είσαι αγχωμένη ή στο bar.
- Χρησιμοποίησε μια εναλλακτική. Η αλλαγή σε κάτι όπως ο ατμός τις στιγμές που θέλεις πολύ να καπνίσεις και δεν αντέχεις άλλο, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
- Κόψε το κάπνισμα μαζί με τους φίλους σου. Τα άτομα που κόβουν το κάπνισμα μαζί είναι πιο πιθανό να παραμείνουν χωρίς τσιγάρο από ό,τι όταν το κάνουν μόνοι. Αν είσαι social smoker , γιατί να μη γίνεις και social quitter;
- Μίλησε με έναν επαγγελματία υγείας. Εάν θέλεις να το κόψεις, τότε η λήψη συμβουλών από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία είναι η πιο επιτυχημένη διαδρομή προς την επιτυχία. Υπάρχουν αρκετές ομάδες διακοπής του καπνίσματος και οι γιατροί και τα φαρμακεία μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν.