Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες

Πριν αποφασίσεις κάτι τέτοιο καλό είναι να γνωρίζεις.

Elle 08 Νοε. 21
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αναφέρονται ως αποτελεσματικές στρατηγικές για την απώλεια βάρους εδώ και χρόνια. Με την αύξηση της δημοτικότητας της διατροφής Keto και της δίαιτας Atkins πριν από αυτήν, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ σκέφτονται να περιορίσουν τους απλούς υδατάνθρακες και τη ζάχαρη για να βελτιώσουν την υγεία τους . Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε ριζική αλλαγή στη διατροφή μας. Και, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμβουλή γιατρού ή εξουσιοδοτημένου διατροφολόγου είναι το κλειδί για την ασφαλή αλλαγή στην πρόσληψη τροφής.

Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ξεπερνούν τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά όσον αφορά την απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν πρόκειται για υγεία και διατροφή. Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να κόψουν τους υδατάνθρακες διαπιστώνουν ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι πολύ περιοριστική για μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα. Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με την κατανάλωση υδατανθράκων, γι’ αυτό ερευνήσαμε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν σταματήσουμε να τους τρώμε. Κάθε φορά που οι άνθρωποι κόβουν τους υδατάνθρακες, τους λαχταρούν. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων επηρεάζει τη λειτουργία του σώματός μας.

υδατάνθρακες

Η Juliana Shalek, διαιτολόγος, διατροφολόγος και ιδρύτρια του The Nutrition Suite ισχυρίζεται ότι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων τείνει να προάγει την απώλεια βάρους με σχετικά γρήγορο ρυθμό, επειδή η μείωση των υδατανθράκων μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του ελαχιστοποιεί την αποθήκευση λίπους στο το σώμα. Ωστόσο, η Kristin Kirkpatrick, διαιτολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ, υποστηρίζει ότι η πλήρης μείωση των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία, ζάλη, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα και ναυτία που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή και εβδομάδες, επίσης γνωστή ως «γρίπη χαμηλών υδατανθράκων».

Η γλυκόζη και οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλό μας, επομένως η προσαρμογή σε αυτήν την πρόσληψη έχει αναπόφευκτα τα αποτελέσματά της. Εάν κόψουμε εντελώς τους υδατάνθρακες, το σώμα μας θα περάσει τελικά σε μια κατάσταση κέτωσης όπου μικρά κομμάτια άνθρακα που ονομάζονται κετόνες απελευθερώνονται στο αίμα επειδή το σώμα καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες. Οι δίαιτες keto μπορεί να ακούγονται ελκυστικές στην αρχή, αλλά το λίπος είναι μια πιο αργή πηγή καυσίμου από τη γλυκόζη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να έχει πρόσβαση σε αυτό, επομένως θα είναι πιο δύσκολο να ανταπαξέλθουμε σε διάφορες έντονες δραστηριότητες και την προπόνηση.  Χρειαζόμαστε υδατάνθρακες για να ασκηθούμε, επομένως το επίπεδο δραστηριότητάς μας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν δοκιμάζουμε αυτήν την προσέγγιση.

υδατάνθρακες

Η διάσημη διατροφολόγος Kelly LeVeque λέει ότι θα πρέπει επίσης να κοιτάμε την «πυκνότητα των υδατανθράκων» των τροφών μας αντί να τους κόβουμε εντελώς. Η πυκνότητα υδατανθράκων είναι το ποσοστό της μάζας των τροφών που είναι υδατάνθρακες μείον το συστατικό των ινών. Όπως εξηγεί η LeVeque, τα περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θα καταλήξουν ως ζάχαρη στο σώμα μας. Τα τρόφιμα στη φύση δεν έχουν πυκνότητα υδατανθράκων πάνω από 30%. Ακόμη και τα λαχανικά με μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων θα έχουν πυκνότητα πολύ κάτω από αυτή. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που ξεπερνούν αυτό το ποσοστό, όπως όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να αποφεύγονται.

Η ατομική προσέγγιση είναι το κλειδί. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως οι διαβητικοί τύπου 2 και άτομα με υψηλή αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι καλύτερα να τρώνε λιγότερους υδατάνθρακες. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του περιορισμού της πρόσληψής τους, είναι σημαντικό να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία για να μάθουν με ακρίβεια τι είναι καλύτερο για αυτούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT