Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες – είναι μια αλήθεια πιο δυνατή από ποτέ. Για αυτό και η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO διέκριναν την ανάγκη σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Επιστήμη να είναι καλεσμένοι φέτος όλοι οι πολίτες της χώρας. Ετσι λοιπόν, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Τελετή Βράβευσης των ελληνικών βραβείων L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μεταδόθηκε διαδικτυακά από το χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι 3 Ελληνίδες ερευνήτριες που τιμήθηκαν φέτος για το σημαντικό ερευνητικό τους έργο, αλλά και για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη είναι οι εξής:
Η Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα της Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του τμήματος Φυσικής τους Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βραβεύτηκε για την έρευνα της «Κατανοώντας τους Ισχυρότερους Επιταχυντές του Σύμπαντος». Στις δηλώσεις της έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις νέες γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν επιστημονική καριέρα. «Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Αφενός χρειάζεται σκληρή δουλειά και αφετέρου θυσίες σε προσωπικό επίπεδο. Θα υπάρξουν ακόμα και περιπτώσεις ανθρώπων που θα προσπαθήσουν να σας μειώσουν και να σας αποθαρρύνουν από μια επιστημονική καριέρα, εστιάζοντας στο φύλο σας. Αλλά όλα αυτά ξεπερνούνται εφόσον υπάρχει αγάπη και πάθος για την επιστήμη και την έρευνα!»
Η Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βραβεύτηκε για την έρευνά της στον «Σχεδιασμό και ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και νανοφαρμάκων για ελεγχόμενη αποδέσμευση και στόχευση». Δήλωσε πως αυτό το βραβείο για εκείνη είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που αναγνωρίζεται και ανταμείβεται. «Στην έρευνα, ο αγώνας είναι καθημερινός και οι αποτυχίες στο πείραμα, στην αναζήτηση μιας χρηματοδότησης κλπ. είναι συχνές. Ένα τέτοιο βραβείο είναι ένα από τα “συνέχισε” που σου δίνει ακόμα ένα κίνητρο για τα επόμενα βήματα και η δυναμική για να στοχεύσεις πιο ψηλά.» είπε χαρακτηριστικά
Η Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη καθηγήτρια Βιοχημείας, βραβεύτηκε για την έρευνά της «Διερευνώντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροψυχιατρικές διαταραχές» και σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να πιστεύω πως έχουν γίνει κάποια βήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε αυτές οι δύο ιδιότητες να μπορούν να είναι συμβατές μεταξύ τους εάν μία γυναίκα επιθυμεί να τις συνδυάσει. Υπάρχει όμως πολύς δρόμος ακόμα να διανυθεί. Χρειάζεται σε συλλογικό και θεσμικό επίπεδο, τόσο ως κοινωνίες όσο και ως επιστημονική κοινότητα, να υιοθετήσουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε το να είναι κανείς επιστήμονας και γυναίκα να αποτελεί μία πλήρως εφικτή και ρεαλιστική επιλογή ζωής.»
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της UNESCO σχετικά με τις γυναίκες στην επιστήμη, ενώ ο αριθμός των γυναικών που ακολουθούν επαγγελματική σταδιοδρομία στην επιστήμη αυξάνεται, αγγίζοντας το 33% των παγκόσμιων ερευνητών, η πρόοδος είναι ακόμη πολύ αργή, ιδίως στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Πληροφορική και τη Μηχανολογία. Μόνο το 28% των αποφοίτων μηχανικών και το 40% των αποφοίτων πληροφορικής είναι γυναίκες. Επιπλέον στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 22% όσων εργάζονται στον τομέα αυτό, οι αλγόριθμοι συχνά οδηγούν σε μηχανισμούς διακρίσεων.
Μια άλλη ανησυχητική προοπτική είναι η υπερβολική εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας καταδικασμένες σε απαξίωση: έως το 2050 το ήμισυ όλων των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, θα εξαφανιστούν, επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές «να ενεργήσουμε υπέρ μιας πιο περιεκτικής έρευνας και να ενθαρρύνουμε τα νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη».
Τα Ελληνικά Βραβεία εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το όποιο αναγνωρίζει και υποστηρίζει διεθνώς γυναίκες επιστήμονες, σε κάθε βήμα της σταδιοδρομίας τους. Θεσμοθετήθηκαν το 2006 και η φετινή βράβευση αυξάνει σε 32 τον συνολικό αριθμό γυναικών επιστημόνων που έχουν τιμηθεί από το θεσμό αυτό στη χώρα μας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε online την τελετή μέχρι και τις 25 Απριλίου εδώ.