18 βιβλία και 2 ταινίες στο Netflix για τα Χριστούγεννα

Τα βιβλιοπωλεία άνοιξαν για να προμηθευτούμε τις ιστορίες, τα ποίημα, τα διηγήματα και τις νουβέλες που θα μας κάνουν παρέα στις γιορτές. Θα σηκώνουμε το κεφάλι μας από τις σελίδες τους μονάχα για να χαζέψουμε τα λαμπιόνια στο δέντρο.

Elle 20 Δεκ. 20
18 βιβλία και 2 ταινίες στο Netflix για τα Χριστούγεννα

Ορδέσα του Manuel Vilas (εκδ. Ίκαρος)
Ένα ηµερολογιακό παζλ της ζωής του συγγραφέα που προσπαθεί να ισορροπήσει όχι πάνω σε κάποιο σκοινί, αλλά σε µια µπάλα, δοκιµάζοντας να εξερευνήσει την αναζήτηση της ταυτότητας, τις αξίες, τις ανησυχίες, τις κρίσεις, τη µουσική, τις αδυναµίες, τον θάνατο και, τελικά, την ίδια τη ζωή. Τη διαφορά όµως την κάνουν οι «καµπύλες» στην αφήγησή του.

βιβλία

Όσα κρατήσαµε κρυφά  της Lara Prescott (εκδ. Μεταίχµιο)
Αν ο Ψυχρός Πόλεµος είναι το momentum της πρόσφατης Ιστορίας που σας έλκει, τότε θα πρέπει να έχετε ήδη διαβάσει αυτό το βιβλίο. Στην αφήγηση υπάρχουν το πάθος, ο συγγραφέας του Δόκτωρ Ζιβάγκο, η Οκτωβριανή Επανάσταση, τα γκουλάγκ, η ΕΣΣΦ, η CIA, και, φυσικά, ένας διπλός κατάσκοπος, ο έρωτας.

βιβλία

Κορίτσι της Edna O’Brien (εκδ. Κλειδάριθµος)
«Κάποτε ήµουν κορίτσι, αλλά όχι πια. Μυρίζω άσχηµα. Το αίµα ξεράθηκε και πέτρωσε πάνω µου και πάνω στο κουρελιασµένο ρούχο µου. Τα σωθικά µου ένας βάλτος. Χύµηξα µέσα στο δάσος που είδα εκείνη την πρώτη, φριχτή νύχτα, όταν άρπαξαν εµένα και τις φίλες µου από το σχολείο». Έτσι άγρια ξεκινά αυτό το βιβλίο. Και έτσι συνεχίζει.

βιβλία

Κανένα Βλέµµα του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (εκδ. Διάπλαση)
Ο έρωτας µεγαλώνει, ωριµάζει και πεθαίνει σε όλες τις συνθήκες. Ακόµη και στις πιο σκληρές. Αυτό γράφει ένας άντρας που ζει µέσα σε ένα δωµάτιο χωρίς παράθυρα. Γράφει µέχρι να τελειώσει ο κόσµος. Και αυτό θα συµβεί. Είτε στην πραγµατικότητα είτε στην ποιητική φαντασία που έχει ο καθένας.

βιβλία

No 13 του Walter Benjamin (εκδ. Κίχλη)
Ο Γερµανός δοκιµιογράφος και στοχαστής ταιριάζει µε τις ηµέρες που ζούµε. Η σοφία είναι µεγάλο παρηγορητικό. Εδώ θα βρείτε εξήντα πέντε θέσεις του για τα βιβλία, το γράψιµο, την κριτική, τους σνοµπ και την επιτυχία. Όλα δεµένα µεταξύ τους µε µια ορµητική γνώση, από αυτές που είναι έµφυτες, όπως το χρώµα των µατιών µας.

βιβλία

Καντόρας, Οι γυναίκες που τραγουδούσαν της Καρολίνα Ντε Ροµπέρτις (εκδ. Διάπλαση)
Ουρουγουάη, 1977. Το στρατιωτικό πραξικόπηµα καταστέλλει τους πολιτικά διαφωνούντες µε βία. Εκτός όλων των άλλων, η οµοφυλοφιλία θεωρείται τιµωρητέο παράπτωµα. Ωστόσο, πέντε γυναίκες βρίσκουν η µία καταφύγιο στην άλλη. Η Nτε Ροµπέρτις έχει στα χέρια της µια φοβερή ιστορία. Κρίµα που δεν την απογειώνει.

βιβλία

Τα χρόνια της βραδύτητας του Φερνάντο Αραµπούρου (Εκδ. Πατάκη)
Μετά το Πατρίδα, το οποίο µεταφέρθηκε πρόσφατα στη µικρή οθόνη, έχουµε στα χέρια µας το επόµενο έργο του Βάσκου συγγραφέα που είναι και αυτό εµποτισµένο από τη σύγχρονη Ιστορία του καταπιεσµένου λαού του.

βιβλία

Η Σιωπή του Don DeLillo (εκδ. Gutenberg)
Ο φόβος. Αυτός πρωταγωνιστεί στο νέο µυθιστόρηµα του µεγάλου Αµερικανού συγγραφέα, ο οποίος τον απογυµνώνει µέσα από τον πανικό που δηµιουργείται στην κοινότητα από τις «ψηφιακές εισβολές», τις ασθένειες και τις «βιολογικές επιθέσεις». Και από τη σιωπή, επίσης, που προκαλεί η πραγµατική και συµβολική απόσταση ανάµεσα στους ανθρώπους. Σας θυµίζει κάτι;

βιβλία

Ένας χρόνος και µια µέρα του Πασκάλ Μπρυκνέρ (εκδ. Πατάκη)
Ο Γάλλος φιλόσοφος και µυθιστοριογράφος, στο νέο του βιβλίο συνδυάζει τη δυστοπία µε τη σάτιρα και τη ζοφερή πραγµατικότητα και ενώ το κάνει να φαίνεται απλό, την ίδια στιγµή δεν σταµατά να είναι ανατρεπτικός.

βιβλία

Κράτα το φιλί του Massimo Recalcati (εκδ. Κελεύθος)
Τον µαθαίνουµε ποτέ τον έρωτα; Το φιλί είναι η γλώσσα του; Η ερωτική επιθυµία το ποτό του; Τα ραντεβού η τροφή του; Και η φωτιά του; Από τι παίρνει φωτιά και πώς µας καίει;

βιβλία

Το µαγικό βαρέλι του Μπέρναρντ Μάλαµουντ (εκδ. Καστανιώτη)
Τριάντα διηγήµατα του σηµαντικού Αµερικανοεβραίου συγγραφέα αποτελούν τον πρώτο τόµο της ελληνικής έκδοσης των απάντων του. Ανακαλύψτε τη δυναµική εγγύτητα που έχουν οι ιστορίες και οι ήρωές του.

βιβλία

Από την Αρχή του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εκδ. Ίκαρος)
Ο πολυβραβευµένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αυτή τη φορά γράφει για ενήλικες. Στο κέντρο του, η αλήθεια ή το ψέµα που µας διαµορφώνουν, ενώ παράλληλα αναζητάµε το µυστικό για να τα ξεχωρίζουµε. Γιατί κάπως έτσι πρέπει να είναι η ενήλικη αναζήτηση.

βιβλία
Αφέντες και Δούλοι του Paul Greveillac (εκδ. Πόλις)
Γίνεται να έχεις στα χέρια σου ένα µυθιστόρηµα που να µιλά µε τρυφερότητα, τόσο για την ελευθερία της τέχνης και τον ολοκληρωτισµό όσο και για τη σχέση πατέρα και γιου; Γίνεται.

βιβλία
Οι κορυφές της ζωής του Ρίτσαρντ Πάουερς (εκδ. Διάπλαση)
Οχτώ διαφορετικές ιστορίες που χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν µία και να µας δώσουν ένα µυθιστόρηµα ρεαλιστικό, µαγικό, παραµυθένιο, σκληρά αληθινό. Και ένα τέτοιο βιβλίο δεν µπορεί παρά να είναι συγκινητικό. Κυρίως γιατί ο δηµιουργός του ξέρει πώς να ελέγχει τις λεπτοµέρειες των ιστοριών του.

βιβλία
Άγριο Φιλί του Ροµπέρτο Σαβιάνο (εκδ. Πατάκη)
Ο δηµιουργός του Γόµορρα καταπιάνεται πάλι µε τα παιδιά της Νάπολης, τα οποία συνεχίζουν να πληρώνουν το φαρµάκι της φτώχειας που διαβρώνει την πόλη, τις παρέες, το σώµα, το µυαλό, την ίδια την ψυχή τους.

βιβλία
Ποίηση
Εκεί που είχαν ζήσει του Ρεϋµοντ Κάρβερ (εκδ. Κίχλη)
Οι περισσότεροι γνωρίζουµε τον Αµερικανό συγγραφέα από τα διηγήµατά του, όµως έγραφε και ποιήµατα µε σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά. Λέξεις στη σειρά που δηµιουργούν ολογράµµατα συναισθηµάτων τα οποία µπορείς να τα αγγίξεις.

βιβλία

Η βιβλιοθήκη της ΤV

Σκέφτοµαι Να Βάλω Ένα Τέλος του Ίαν Ριντ (εκδ. Πατάκη)
Ο συνδυασµός της αγωνίας, του τρόµου και της ψυχολογίας στο βιβλίο του Ριντ αποτέλεσε βούτυρο στο ψωµί για την ταινία του Charlie Kaufman I’m Thinking of Ending Things που έκανε πριν από λίγο καιρό πρεµιέρα στο Netflix.

βιβλία

Αν η Οδός Μπιλ µπορούσε να µιλήσει του James Baldwin (εκδ. Πόλις)
Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά το συγκινητικό και επίκαιρο βιβλίο του σπουδαίου συγγραφέα, που αναφέρεται στον τρόπο µε τον οποίο οι αµερικανικές αρχές συµπεριφέρονται στους µαύρους. Η ταινία έγινε πρόσφατα διαθέσιµη και στο Netflix. Και τα δύο αξίζουν εξίσου.

βιβλία

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: