Τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτό τον Ιανουάριο

Ποια είναι τα βιβλία που θα διαβάσουμε τον πρώτο μήνα του 2024;

Elle 06 Ιαν. 24
Τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά αυτό τον Ιανουάριο

Για να γιορτάσουμε το 2024 και για να σιγουρέψουμε πως θα διανύσουμε μια χρονιά γεμάτη έντονα συναισθήματα, αναζητήσεις και πολιτιστικές περιπλανήσεις, δεν ξεχνάμε να επιλέξουμε τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά μέσα στον Ιανουάριο, διατηρώντας λίγο ακόμη τη μαγεία των γιορτών. Γιατί τι πιο μαγικό από ένα βιβλίο που θα μας συναρπάσει τα επικείμενα βράδια του χειμώνα;

To βιβλίο του μήνα

Η ΜΟΝΑΧΟΚΟΡΗ της Guadalupe Nettel (εκδ. Ίκαρος)

Στο πρώτο βιβλίο μίας από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας που μεταφράζεται στα ελληνικά, οι Αλίνα, Λάουρα και Ντόρις βιώνουν -ή όχι- τη μητρότητα. Μέσω αυτών η συγγραφέας τονίζει τις κοινωνικές επιταγές που οδηγούν τις γυναίκες να αναμετρηθούν με όλα τα στάδια της δυνατότητας να γίνουν μάνες. Από την άρνηση, τη σύλληψη και την έκτρωση μέχρι τη γέννα και τη φροντίδα. Όμως, το ερώτημα είναι τι μας κάνει μητέρες; Υπάρχουν στιγμές που αυτό γίνεται ορμητικό, για να αντιδράσει απέναντι στην επιβεβλημένη απόφαση της μητρότητας που κουβαλάμε οι γυναίκες στο σώμα και στην ψυχή μας. Στο τέλος, μένουν ως «μόνο παιδί» η αγάπη και οι σχέσεις μέσα από τις οποίες γεννιόμαστε και γεννάμε.

βιβλία

Τι διαβάζουμε τώρα;

 Η ΕΜΜΟΝΗ της Annie Ernaux (εκδ. Μεταίχμιο)

Ακόμα ένα βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας φτάνει στα χέρια μας. Εδώ η συγγραφέας μοιράζεται το υλικό που προέκυψε μετά το τέλος μιας σχέσης της. Η Ernaux είναι φίλη μας και η γραφή της είναι σαν έχουμε βγει μαζί της για καφέ και θα ακούσουμε μια ωραία, όχι γραμμένη, αλλά σκαμμένη ιστορία.

βιβλία

ΤΕΛΕΣΗ του Φώτη Δούσου (εκδ. Νήσος)

Ένας νεόκοπος ηθοποιός καταφέρνει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να μπει στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Ώστόσο, καλείται να παίζει φορώντας θεατρική μάσκα, την οποία δεν μπορεί να αποχωριστεί. Αποχωρίζεται όμως την ψυχική του ισορροπία.

βιβλία

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΠΙΑ της Claire Keegan (εκδ. Μεταίχμιο)

Η καινούρια νουβέλα της Ιρλανδής συγγραφέα είναι και αυτή γενναιόδωρα συναισθηματική. Τη γενναιοδωρία, άλλωστε, αναζητεί και στην ιστορία της, στις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών.

βιβλία

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΑ του Ocean Vuong (εκδ. Gutenberg)

Η νέα ποιητική συλλογή του βραβευμένου με το βραβείο αγγλόφωνης ποίησης T.S. Eliot είναι αυτό που χρειαζόμασταν για τις ώρες που θα θέλουμε να διαβάσουμε κάτι πραγματικά τρυφερό. Κάτι που θα ανανεώσει το αίμα στην καρδιά μας.

βιβλία

Η ΔΙΨΑ του Jo Nesbo (εκδ. Μεταίχμιο)

Ο ήχος του Tinder είναι ο τελευταίος που θα ακούσει η Ελίζε προτού πέσει θύμα δολοφονίας στο διαμέρισμά της. Το νεκρό κορμί της θα βρεθεί σημαδεμένο και στραγγισμένο από αίμα. Ο περίφημος πρώην επιθεωρητής Χάρι Χόλε αναλαμβάνει δράση σε αυτή την επανέκδοση.

βιβλία

ΤΑ ΠΑΛΙΟΚΟΡΙΤΣΑ της Καμίλα Σόσα Βιγιάδα (εκδ. Όπερα)

Μια νουβέλα ενηλικίωσης στην Αργεντινή, γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο από τη Βιγιάδα. Η ίδια γεννήθηκε φτωχή και αγόρι σε μια πόλη στους λόφους της επαρχίας Κόρδοβα. Οι γονείς της την απέρριψαν βίαια και εκείνη για να αυτοσυντηρηθεί έγινε σεξεργάτρια. Μια φωνή που αξίζει να ακούσουμε, κυρίως γιατί είναι μαχητικά διεκδικητική.

βιβλία

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ της Leila Slimani (εκδ. Μεταίχμιο)

H Slimani πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε στη Χώρα των Άλλων και με στοιχεία από την ιστορία της οικογένειάς της μας μεταφέρει στο Μαρόκο των ‘60s. Εκεί, δύο αδέρφια από μαμά Γαλλίδα και μπαμπά Μαροκινό προσπαθούν να βρουν την ελευθερία και να αναζητήσουν τι θέλουν να γίνουν και πώς.

βιβλία

ΠΕΡΜΑΦΡΟΣΤ της Εύα Μπαλτάζαρ (εκδ. Πατάκη)

Η συγγραφέας μάς συστήνει μια δύσκολη ηρωίδα, καθόλου ευχάριστη. Μια ηρωίδα που δεν γεννήθηκε για να τη συμπαθήσουμε. Η επανάστασή της είναι ότι υπάρχει εκεί έξω. Παλεύει με τον χοντροκομμένο της τρόπο απλώς να είναι. Και αυτό κάνει, χάρη στο ταλέντο της Μπαλτάζαρ η οποία, πηγαία, αφήνει να οργωθούν όλα τα χωράφια της ύπαρξής της. Ακόμη και αυτά που είναι μόνιμα παγωμένα. Και το καταφέρνει χωρίς να θέλει να τα ξεπαγώσει.

βιβλία

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ της Αgatha Christie (εκδ. Ψυχογιός)

Υπάρχει πιο ταιριαστό στην εποχή αστυνομικό μυθιστόρημα για να περάσετε ένα ατμοσφαιρικό βράδυ δίπλα στο τζάκι, σε κάποιο βουνό;

βιβλία

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ του Πέτρου Μάρκαρη (εκδ. Κείμενα)

Επανακυκλοφορεί ένα από τα πιο δυνατά μυθιστορήματα του πολυβραβευμένου διεθνώς συγγραφέα, το οποίο οι θαυμαστές του θα έχουν τοποθετήσει ήδη στις wish lists τους. Εδώ, ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος πρέπει να βάλει το καθήκον πάνω από την πατρική αγωνία του. Όμως αυτά τα δύο θα συναντηθούν, γιατί έχουν την ίδια αφετηρία.

βιβλία

HERSCHT 07769 του Laszlo Krasznahorkai (εκδ. Πόλις)

Βρισκόμαστε στη Γερμανία των ημερών μας και, μάλιστα, στο μελαγχολικό ανατολικό τμήμα της, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα την πηγή των έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Στην γκρίζα καθημερινότητα που κυριαρχεί εκεί, συμβαίνουν διαρκώς ανεξήγητα και τρομακτικά γεγονότα. Ένα σπουδαίο βιβλίο και ένα μεγαλόπνοο έργο.

βιβλία

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ της Britney Spears (εκδ. Athens Bookstore Publications)

Το πιο σημαντικό αυτής της έκδοσης δεν είναι η ίδια η αφήγηση της τραγουδίστριας για τη ζωή της, την ελευθερία της, τη μητρότητα, την οικογένειά της, τη διασημότητα, αλλά αυτή καθαυτή η ύπαρξή της. Είναι πάντα σημαντικό να συνειδητοποιούμε πως δεν είναι αυτονόητο μια γυναίκα σήμερα -ακόμη και τόσο διάσημη και προνομιούχα- να μπορεί να πει επιτέλους τη δική της ιστορία, χωρίς μεσάζοντες. Δεδομένου, μάλιστα, ότι πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να μπορέσουμε να μάθουμε τι πραγματικά ζούσε η Spears. Τι περνούσε και υπό ποιες συνθήκες ανέβαινε ή κατέβαινε από τη σκηνή ή τι ένιωθε όταν έβγαζε τα κοστούμια και τα φορέματά της μετά τα μουσικά βραβεία, τι έπρεπε να αντιμετωπίσει όταν τολμούσε να ζητήσει να ξεκουραστεί ή να πάρει εκείνη αποφάσεις για τη ζωή της.

βιβλία

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT