Ποια βιβλία θα μπουν στο ράφι της βιβλιοθήκης μας αυτόν τον μήνα;

Τα βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας αυτόν τον Φεβρουάριο.

Elle 05 Φεβ. 23
Ποια βιβλία θα μπουν στο ράφι της βιβλιοθήκης μας αυτόν τον μήνα;

Με το κρύο να μπαίνει επιτέλους για τα καλά στη ζωή μας η συντροφιά ενός βιβλίου είναι σχεδόν επιτακτική. Αυτόν τον μήνα, ερωτικές ιστορίες συναντούν την πάλη των τάξεων, την έμφυλη καταπίεση και τον ρατσισμό. Αυτά είναι τα βιβλία που διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.

Το βιβλίο του μήνα

ΡΕΤΣΙΤΑΤΙΒΟ της Toni Morrison (εκδ. Παπαδόπουλος)

βιβλία

Blank vertical softcover book template standing on white surface Perspective view. Vector illustration.

Η μοναδική Αφροαμερικανίδανομπελίστρια ήθελε αυτό το βιβλίο να είναι «ένα πείραμα κατάργησης όλων των φυλετικών κωδίκων, σε μια αφήγηση για δύο πρόσωπα από διαφορετική φυλή, για τα οποία η φυλετική ταυτότητα είναι σημαντική». Το μόνο μικρής φόρμας έργο της δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα, μιας και πετυχαίνει τον σκοπό του. Είναι ένα λογοτεχνικό κοινωνικό πείραμα-πείραγμα απέναντι σε κάθε είδους διαχωρισμό: ταξικό, σεξουαλικό, φυλετικό. Σ’ αυτό, η Τουάιλα και η Ρομπέρτα γνωρίζονται σε μικρή ηλικία και περνούν τέσσερις μήνες μαζί στο ίδρυμα Σεντ Μποναβέντσουρ. Γίνονται επιστήθιες φίλες, χάνονται μεγαλώνοντας και ξαναβρίσκονται αργότερα. Καθώς τις παρακολουθούμε, αντιλαμβανόμαστε ότι η μία είναι λευκή και η άλλη μαύρη, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι ποια.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΟΙΝΕΡ του Bertolt Brecht (εκδ. Κείμενα)

βιβλία

Στις ιστορίες του σημαντικού συγγραφέα υπάρχει η αιχμηρή ταξική ματιά του, με την οποία «ξεκοκαλίζει» την κοινωνία, αναγνωρίζοντας σε αυτήν ανισότητες, σχέσεις εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας. Και όλα αυτά με μια πικρή, ελαφριά ειρωνεία.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΕΛΛΟΝ του Μιχάλη Μακρόπουλου (εκδ. Κίχλη)

βιβλία

Έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στη γραφή του συγγραφέα. Τα διηγήματά του εδώ μας μεταφέρουν σε ένα μέλλον κάπως μακρινό, την ίδια στιγμή όμως διαθέτουν μια ιδιαίτερη εγγύτητα.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ της Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν (εκδ. Αίολος)

βιβλία

Η Σίτα έχασε την πτήση της. Θα επινοήσει έναν τρόπο ώστε να ταξιδέψει σε άλλες διαστάσεις και άλλους κόσμους, μιλώντας στην πραγματικότητα για τον δικό μας.

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 99%: ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ των Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya και Nancy Fraser (εκδ. Εκτός Γραμμής)

βιβλία

Απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους πιστεύουν ότι η ανατροπή της έμφυλης καταπίεσης, του ρατσισμού, της αποικιακής βίας και της κλιματικής αλλαγής περνά μέσα από την ανατροπή του οικονομικού συστήματος που διογκώνει την ταξική εκμετάλλευση.

ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Γκυστάβ Φλωμπέρ (εκδ. Αντίποδες)

βιβλία

Δεν είναι σαφές τι ενώνει τις ιστορίες του τελευταίου έργου του Φλωμπέρ, όμως η αναζήτηση θα σας στερήσει την προσοχή και την απόλαυση του ειρωνικού ύφους του συγγραφέα που κρύβεται σε κάθε στροφή των αφηγήσεών του.

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ του Mario Desiati (εκδ. Κλειδάριθμος)

βιβλία

image description

Μια ιδιαίτερη, ερωτική millennial ιστορία ανάμεσα σε δύο νέους που καίγονται από τη λαχτάρα να ζήσουν με όλους τους τρόπους. Μάλιστα, το κάνουν με τη λυρική αφηγηματική τεχνική του Ιταλού συγγραφέα, που απέσπασε το σπουδαιότερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας του, το Premio Strega.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: