Τα βιβλία που θέλουμε να λάβουμε ως δώρο Χριστουγέννων αυτό τον Δεκέμβριο

Οι νέες κυκλοφορίες στα βιβλία που πρέπει να γνωρίζετε.

Elle 09 Δεκ. 23
Τα βιβλία που θέλουμε να λάβουμε ως δώρο Χριστουγέννων αυτό τον Δεκέμβριο

Όσο κι αν τρελαίνεσαι να ανοίγεις γενικά δώρα, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη στιγμή που σκίζεις το περιτύλιγμα και εμφανίζονται τα νέα βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά τα βράδια του χειμώνα. Τότε, τα μόνα που χρειάζεσαι είναι ένα ζεστό ρόφημα, μία κουβέρτα και ένα τζάκι γεμάτο με ξύλα, μία εικόνα που θα δημιουργήσει το τέλειο σκηνικό για μία stay in βραδιά.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΔΙΑΧΥΤΟ ΦΩΣ της Deniz Ohde (εκδ. Gutenberg)

βιβλία
Ένα κορίτσι, με αφορμή τον γάμο δύο παιδικών της φίλων, επιστρέφει στο παιδικό της δωμάτιο, στο απεριποίητο πατρικό της που βρίσκεται σε μια εργατική συνοικία. Μας αφηγείται ότι μεγάλωσε με έναν αλκοολικό πατέρα και έναν τυφλό παππού. Πρωταγωνίστρια, όμως, εκτός από εκείνη, είναι η μετανάστρια από την Τουρκία μητέρα της. Μια γυναίκα που ενώ δεν κατάφερε ποτέ να απεγκλωβιστεί από τα έμφυλα δεσμά της, την ίδια στιγμή βρήκε τον τρόπο να απελευθερώσει τη δύναμή της για να αναμετρηθεί μαζί τους. Στο ντεμπούτο της, η Ohde παραδίδει με επιτυχία ένα μυθιστόρημα που στον πυρήνα του υπάρχει η αναμέτρηση με την ταξική και κοινωνική ταυτότητα.

 

ΠΕΤΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ της Carol Shields (εκδ. Gutenberg)

βιβλία
Όλη η ζωή της ηρωίδας Daisy Goodwill μάς αποδεικνύει ότι μπορούμε να ανοίξουμε πολλές διαφορετικές πόρτες στην πορεία του βίου μας για να ξεφύγουμε ή να ανακαλύψουμε πράγματα που χρειαζόμαστε. Η συγγραφέας την αφηγείται χωρίς να μας αφήνει να αδιαφορήσουμε στιγμή.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ της Yaa Gyasi (εκδ. Ικαρος)

βιβλία
Δύσκολο να γράψεις στα 24 χρόνια σου μια saga καταγωγής και ταυτότητας κρατώντας στον σκληρό πυρήνα της την αμερικανική αποικιοκρατία στην Αφρική και τη ζωή των σκλάβων στην Αμερική. Η Gyasi το καταφέρνει.

 

ΣΩΤΗΡΙΑ της Χαράς Ρόμβη (εκδ. Αντίποδες)

βιβλία
Είναι κάτι παραπάνω από μια σειρά διηγημάτων που ξεσκονίζει τις μνήμες μας με λεπτομέρειες απαλές σαν φτερά. Είναι μια τρυφερή καταγραφή ενός συλλογικού παρελθόντος που μέσα του βρίσκουμε δικές μας φωτογραφίες.

 

ΑΧ, ΟΥΙΛΛΙΑΜ! της Elizabeth Strout (εκδ. Άγρα)

βιβλία
Ο τρόπος που η Strout βάζει τις λέξεις στη σειρά είναι σαν να συναρμολογεί συναισθήματα που απαλύνουν τις καρδιές των ηρώων της. Στο κέντρο της αφήγησής της, και πάλι η φωνή της Λούσυ Μπάρτον. Μια φωνή βαθιά υπαρξιακή, διαλογιστική, διακριτική, αλλά τόσο σαφής, που καταλήγει παρηγορητική.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ του Roger Robinson (εκδ. Κείμενα)

βιβλία
Αυτό είναι το ντεμπούτο του πολυβραβευμένου ποιητή που γνωρίσαμε μέσα από το Ένας Φορητός Παράδεισος, το οποίο τιμήθηκε το 2019 με το υψηλού κύρους βραβείο για την ποίηση T. S. Eliot. Συγκινητικός, πνευματώδης και προσευχητικός χωρίς να ξεχνά το κοινωνικό πλαίσιο.

 

ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΜΠΛΕ της Μάγκι Νέλσον (εκδ. Αντίποδες)

βιβλία
Φιλοσοφία, λυρική ποίηση και αυτοβιογραφία. Πώς καταφέρνει η συγγραφέας να τα συνδυάζει όλα αυτά; Με ομορφιά. Συνομιλώντας με τους Γκαίτε, Βίτγκενσταϊν, Μπαρτ και διερευνώντας την έμφυλη ντροπή όταν σχετίζεται με την αγάπη, την απώλεια, την κατάθλιψη και τον
σωματικό πόνο.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT