Αυτά είναι τα βιβλία που θα προσθέσουμε στη βιβλιοθήκη μας τον Μάρτιο

Τα βιβλία που θα μας συντροφεύουν τους πρώτους μήνες της άνοιξης.

Elle 12 Μαρ. 23
Αυτά είναι τα βιβλία που θα προσθέσουμε στη βιβλιοθήκη μας τον Μάρτιο

Οι πρώτες μέρες της άνοιξης είναι εδώ κι εμείς αναζητούμε καταφύγιο στο διάβασμα, στη φαντασία, στους πλασματικούς κόσμους που φτιάχνουμε όταν οι λέξεις περνούν μπροστά από τα μάτια μας και είναι όπως ακριβώς τους θέλουμε εμείς. Αυτά είναι τα βιβλία που θα εξάψουν την φαντασία μας για τον μήνα Μάρτιο.

Το βιβλίο του μήνα

ΞΑΝΘΕΣ ΡΙΖΕΣ της Bernardine Evaristo (εκδ. Gutenberg)

βιβλία

Η βρετανονιγηριανή Evaristo, πολύ πριν τιμηθεί με το βραβείο Booker για το Κορίτσι, Γυναίκα, είχε γράψει μια αντεστραμμένη ιστορία δουλείας που μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό αρνητικό της πραγματικότητας μέσω του οποίου, η συγγραφέας διηγείται πώς μια λευκή Αγγλίδα, η Ντόρις, πέφτει στα χέρια μαύρων δουλεμπόρων και, μαζί με άλλους λευκούς, αναγκάζεται να δουλέψει σε φυτείες μακριά από την πατρίδα της. Η γραφή της Evaristo είναι σκληρή, αλλά έχει και σημάδια σάτιρας. Επίσης, μας αφήνει ελεύθερους να ξεχάσουμε ποιοι είναι οι λευκοί και ποιοι οι μαύροι, ώστε να κάνουμε ζουμ στο ότι η σημασία βρίσκεται στο ποιος έχει την εξουσία. Το ίδιο σχόλιο είχε κάνει και ο Donald Glove στη σειρά Atlanta, σε ένα από τα επεισόδια της τρίτης σεζόν. Δείτε το συνδυαστικά.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ του Βάλτερ Κεμπόφσκι (εκδ. Δώμα)

βιβλία

Λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια οικογένεια στη ναζιστική Γερμανία συνεχίζει την ήσυχη ζωή της όχι μακριά από τις μάχες. Ο σπουδαίος συγγραφέας μάς συστήνει με φοβερή ευφυΐα τα μέλη της και χτίζει ένα δυνατό συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ τους και μαζί μας.

Η ΑΝΙΕΖΕ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘAΝΑΤΟ της Renata Vigano (εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες)

βιβλία

Με φόντο την ιταλική Αντίσταση εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρακολουθούμε τη δύσκολη και απαιτητική περιπέτεια της Ανιέζε, που μισεί τους φασίστες και αγωνίζεται για την ελευθερία, την ίδια στιγμή που προσπαθεί απλώς να ζήσει.

Η ΣYΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ της Χριστίνας Τσακιστράκη (εκδ. Νήσος)

βιβλία

Η διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έχοντας υπογράψει άρθρα και μελέτες που αφορούν ζητήματα φύλου, φεμινιστικής θεωρίας και φεμινιστικής θεωρίας του δικαίου, μας δίνει ένα χρήσιμο δοκιμιακό εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

ΟΛΙΒ, ΞΑΝA της Elizabeth Strout (εκδ. Άγρα)

βιβλία

 

Λίγοι λογοτέχνες μπορούν να μας χαρίσουν τόσο βαθιά και ανάγλυφα συναισθήματα, να μας κάνουν να θέλουμε να βουτήξουμε σε ολόκληρες τις ζωές των ηρώων. Αυτό κάνει και σε αυτό το βιβλίο της η Strout. Γράφει με την ίδια ενσυναίσθηση και βρίσκεται ίσως στην καλύτερη στιγμή της.

ΠΙΡΑΝΕΖΙ της Σουζάνα Κλαρκ (εκδ. Αίολος)

βιβλία

Μια αναγνωστική περιπέτεια φαντασίας για την οποία η Βρετανίδα συγγραφέας κέρδισε το Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνίας. Ένα έργο πρωτότυπο, ανατρεπτικό, που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί, κυρίως γιατί η ίδια η δημιουργός δεν το επιθυμεί.

ΠΙΣΤΗ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ των Nick Cave & Seαn O’Hagan (εκδ. Κλειδάριθμος)

Μια σειρά από συνομιλίες του Nick Cave με τον δημοσιογράφο Seαn O’Hagan απομαγνητοφωνήθηκαν για να μάθουμε περισσότερα για όσα πιστεύει ο τραγουδοποιός για τη μουσική, την ελευθερία, την πίστη, τη δημιουργία, την αγάπη, το πένθος. Τα λόγια του άλλοτε ακούγονται σαν προσευχή, άλλοτε σαν θρήνος και άλλοτε σαν απλή καταγραφή.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT