Βιβλίο: Υποδεχόμαστε το 2023 με μερικές σπουδαίες κυκλοφορίες

Μερικά από τα πιο σπουδαία βιβλία του 2023 για να φτιάξετε τη "must read" λίστα της νέας χρονιάς.

Elle 31 Δεκ. 22
Βιβλίο: Υποδεχόμαστε το 2023 με μερικές σπουδαίες κυκλοφορίες

Αποχαιρετάμε το 2022 που μας χάρισε υπέροχες στιγμές ανάγνωσης με πολλά και σημαντικά βιβλία, το κλείνουμε όμως, όπως την τελευταία σελίδα ενός βιβλίου και το αφήνουμε πίσω μας. Το 2023 φέρνει μαζί του μερικές σπουδαίες κυκλοφορίες τις οποίες σταχυολογήσαμε για εσάς, για να φτιάξετε τη “must read” λίστα της νέας χρονιάς.

Βιβλία

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ της Όλγκα Τοκάρτσουκ (εκδ. Καστανιώτη)

Αυτή είναι μάλλον η αναγνωστική πρόκληση με την οποία οι πραγματικοί βιβλιόφιλοι θα αναμετρηθούν αυτές τις γιορτές. Η βραβευμένη με Νόμπελ Πολωνή μάς παραδίδει ένα χορταστικό, πολυσέλιδο, επικό έργο που μας πάει πίσω σταμέσα του 18ου αιώνα, στα χρόνια του Διαφωτισμού. Βουτά στην Ιστορία και τη λαογραφία του τόπου της, αλλά και της Ευρώπης, για να δημιουργήσει ένα μεγάλο μυθιστόρημα που το πιο σημαντικό πλεονέκτημά του είναι η ελευθερία του. Αυτή που γράφτηκε, αλλά και αυτή που χαρίζεται στον αναγνώστη, ώστε να διαλέξει ερμηνεία, συμβολισμούς και τρόπους να τη διαβάσει. Μυστικιστικό και γενναιόδωρο.

Βιβλία

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙ ΡΩΝ της Κάρμεν Μαρία Ματσάδο (εκδ. Αντίποδες)

Η Ματσάδο, μέσα από την ελεγχόμενη συναισθηματική αφήγηση της δικής της κακοποιητικής σχέσης με μια άλλη γυναίκα, καταφέρνει να φέρει στο φως μια queer εμπειρία από αυτές που λείπουν από τη δημόσια σφαίρα. Ένα ιδανικό παράδειγμα για το πώς το ατομικό μπορεί να γίνει συλλογικό μέσα από τη λογοτεχνία.Βιβλία

ΤΟ ΣΚΟΤAΔΙ ΠΑΡΑΜEΝΕΙ των William McIlvanney & Ian Rankin (εκδ. Μεταίχμιο)

Τα βιβλία του McIlvanney με πρωταγωνιστή τον Λέιντλο άλλαξαν την αστυνομική λογοτεχνία. Όταν ο συγγραφέας πέθανε, το 2015, άφησε ένα μισοτελειωμένο χειρόγραφο και ο Rankin ανέλαβε να το ολοκληρώσει. Έτσι, μεταφερόμαστε στη σκοτεινή Γλασκόβη των ‘70s για μια φωτεινή νουάρ αναγνωστική απόλαυση

ΑΠΟΣΥΝΑΓΩΓΟΙ του Oguz Atay (εκδ. Gutenberg)

Βιβλία
Μεγάλη λογοτεχνία από την Τουρκία. Εκεί, μια παρέα διανοούμενων προσπαθεί να βρει το νόημα της ύπαρξής τους. «Το σημαντικότερο τουρκικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα» σύμφωνα με την UNESCO. Πρωτοποριακό για την εποχή που εκδόθηκε, το 1972.

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ της Μαρίας Φαφαλιού (εκδ. Αλεξάνδρεια)

Βιβλία

Η συγγραφέας συγκεντρώνει εδώ αφηγήματα μη προνομιούχων γυναικών, τις ιστορίες των οποίων δεν μαθαίνουμε συχνά. Τις «ακούμε» μέσα από μαρτυρίες, φωτογραφίες, σκίτσα, ημερολόγια, αποκόμματα εφημερίδων, επιστημονικά άρθρα και λογοτεχνικά κείμενα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ: ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡ ΙΑΣ της Λέα Ούπι (εκδ. Πατάκη)

Βιβλία
Βίωμα, πολιτική θεωρία και λογοτεχνία είναι τα εργαλεία της συγγραφέα από την Αλβανία. Ένα κορίτσι γίνεται γυναίκα και μια οικογένεια προσπαθεί να τα καταφέρει λίγο πριν και μετά την πτώση της κομμουνιστικής Αλβανίας στα ‘90s.

ΧΛΩΜΟ ΑΛΟΓΟ, ΧΛΩΜΟΣ ΑΝΑΒΑΤΗΣ της Katherine Anne Porter (εκδ. Κλειδάριθμος)

Βιβλία

Τρεις εξαιρετικές νουβέλες – Θνητή Ζωή, Το Μεσημεριανό Κρασί και η ομότιτλητης πολυβραβευμένης συγγραφέα, ιδανικές για να θαυμάσετε τον τρόπο με τον οποίο πιάνει τον ανθρώπινο παλμό πίσω από τις καταστάσεις.

ΥΠEΡΟΧΗ ΑΓΑΠΗΜEΝΗ ΜΟΥ του Mierieke Lucas Rijneveld  (εκδ. Ίκαρος)

Βιβλία

Μετά το υπέροχο Δυσφορεί η Νύχτα, ο Rijneveld μας μεταφέρει στην ολλανδική ύπαιθρο όπου εξαπλώνεται μια γρίπη βοοειδών. Ένας αγροτικός κτηνίατρος και η κόρη ενός κτηνοτρόφου αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη, άβολη, πολύπλοκη σχέση.

ΑΝΤΙ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ του Τζον Κίιν (εκδ. Loggia)

Βιβλία

Από τις ζούγκλες της Βραζιλίας και το δουλεμπόριο της Αϊτής μέχρι και την ιστορία του πρώτου μη ιθαγενούς κατοίκου που πάτησε το πόδι του στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ο σύγχρονος Αφροαμερικανός πεζογράφος «καλλιεργεί» τη σχέση μας με τη μαύρη ιστορία της Βόρειας Αμερικής.

O ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ της Rumena Buzarovska (εκδ. Gutenberg)

Βιβλία

Η συγγραφέας από τη Βόρεια Μακεδονία δίνει φωνή σε έντεκα γυναίκες, οι οποίες διηγούνται την ιστορία τους, την καθημερινότητά τους με τους συντρόφους τους, αποδομώντας τον θεσμό του γάμου σε ένα πατριαρχικό περιβάλλον. Μια δυνατή γυναικεία φωνή από την καρδιά των Βαλκανίων που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΑΛΛΟΝ της Binnie Kirshenbaum (εκδ. Αλεξάνδρεια)

Βιβλία
Την Πρωτοχρονιά, η Μπάνι, έπειτα από μια γιορτινή έξοδο καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική. Εκεί, ξεκινά να γράφειπηγαία αστείες περιπέτειες και παρατηρήσεις πουεναλλάσσονται μεταξύσυναισθηματικού αφρού και βυθού.

Ο ΜΑΙΓΚΡE ΣΤΗ ΜΟΝΜAΡΤΡΗ του Georges Simenon (εκδ. Άγρα)

Βιβλία

Για κάποιους Χριστούγεννα σημαίνουν ένα μυθιστόρημα του Simenon. Εδώ, ο θρυλικός Μαιγκρέ τριγυρνά στην περιοχή της Μονμάρτρης, όπου σε ένα λιλιπούτειο μπαρ θα συναντήσει ένα κορίτσι που έχει μόλις έρθει από τη γαλλική επαρχία για να δοκιμάσει την τύχη της.

Η ΣΕΧΤΑ των Camilla Lackberg & Henrik Fexeus (εκδ. Μεταίχμιο)

Βιβλία

Σκανδιναβικό νουάρ με πρωταγωνιστές ένα δυνατό δίδυμο. Η αστυνόμος Νταμπίρι συναντά και πάλι τον πνευματιστή Βάλντερ και μαζί καλούνται να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη απειλή που ξεκινά με την απαγωγή ενός παιδιού.

ΖΥΘΟΠΟΙΕIΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡIVΝ της Jenny Hval (εκδ. Πλήθος)

Βιβλία

Αυτό είναι το ντεμπούτο της Νορβηγίδας μουσικού. Όμως διαθέτει μια εξίσου ενδιαφέρουσα πεζογραφική φωνή. Εδώ, διηγείται την ιστορία δύο κοριτσιών που συναντιούνται στο ίδιο σπίτι. Με μια ορμητική, ποιητική και ονειρική διάθεση, περιγράφει ανάγλυφα τη μεταξύ τους επιθυμία.

ΜΑΣ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘIΖΕΙ Η ΦΩΤΙA του Ζάουμε Καμπρέ (εκδ. Πόλις)

Βιβλία

Ο δημιουργός του πολυβραβευμένου Confiteor, εδώ χτίζει αριστοτεχνικά ένα πλούσιο νουάρ όπου συνυπάρχουν απαγορευμένοι έρωτες, αδικημένοι άνθρωποι, μοιραίες γυναίκες και ήρωες παραδομένοι στη μοίρα τους. Αυτή η τελευταία κάποιες φορές γίνεται και η φωτιά που τους κατασπαράζει.

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ της Έλενε Μέδελ (εκδ. Πατάκη)

Βιβλία
Μαθαίνουμε την ιστορία δύο Ισπανίδων της εργατικής τάξης που προέρχονται από διαφορετικές γενιές. Χωρίς συναισθηματικά ξεσπάσματα και υπερβολές, η συγγραφέας, στο πρώτο της βιβλίο, δίνει φωνή σε γυναίκες που έχουν ανάγκη ισότιμης εκπροσώπησης, τόσο στη λογοτεχνία όσο και αλλού.

Η ΜERCURY ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ του Anthony Marra (εκδ. Ίκαρος)

Βιβλία

Ένας από τους πιο αγαπητούς Αμερικανούς συγγραφείς της νέας γενιάς μάς μεταφέρει στο Χόλιγουνττης δεκαετίας του 1940. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε κάποιο έργο του Marra περισσότερο από τα προηγούμενά του, αλλά αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία.

ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΑ της Claire Keegan (εκδ. Μεταίχμιο)

Βιβλία

Βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στα μέσα των ‘80s, σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας. Ένας έμπορος, πατέρας πέντε κοριτσιών, κάνει την τελευταία του παράδοση σε ένα μοναστήρι. Εκεί θα ανακαλύψει κάτι που θα τον συνταράξει. Σε περίπτωση που θελήσετε κάτι μικρό τώρα στις γιορτές που να θυμίζει Κάρολο Ντίκενς.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT