3 σημάδια που χτυπούν όλα τα καμπανάκια: Πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο ζωής άμεσα

Τι γίνεται όταν η εξάντληση είναι πια τρόπος ζωής;

Elle 18 Ιαν. 22
3 σημάδια που χτυπούν όλα τα καμπανάκια: Πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο ζωής άμεσα

Αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, το πιθανότερο είναι να νιώθεις δυσαρεστημένη με τη ζωή σου. Μπορεί να μην αισθάνεσαι ικανοποιημένη με τις σχέσεις σου, να είσαι στάσιμη όσον αφορά την καριέρα σου ή να έχεις κουραστεί να παλεύεις με το άγχος ή την κατάθλιψη. Ωστόσο, παρά τις πολλές προσπάθειες για να βελτιώσεις τη ζωή σου, κάθε μέρα εξακολουθεί να είναι ίδια και απαράλλακτη. Τί κάνεις τότε λοιπόν;

Ο συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής για πάνω από 25 χρόνια, Sean Grover, αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές, τρία αγχωτικά εξωτερικά γεγονότα προκαλούν αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Τραύμα: κρίση υγείας, ατύχημα, μία εμπειρία που ήρθε αντιμέτωπος με το θάνατο.

Απώλεια: θάνατος αγαπημένου προσώπου ή τραγικό τέλος μιας σχέσης.

Δυσκολίες: απόλυση, ανεργία, αυξανόμενο χρέος.

σημάδια

Αυτά τα γεγονότα προκαλούν κρουστικά κύματα σε όλη μας τη ζωή, μας κάνουν να αμφισβητήσουμε τις επιλογές μας και να εξετάσουμε νέες επιλογές. Συνήθως προκαλούν μια υπαρξιακή κρίση που μας αναγκάζει να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Αν όμως δεν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, πώς θα καταλάβουμε πως ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε το lifestyle μας; Συχνά, τα σημάδια της ανάγκης για αλλαγή τρόπου ζωής είναι ακριβώς μπροστά μας.

1. Λείπει από τη ζωή η χαρά ή το στοιχείο της έκπληξης. Οι μέρες είναι καταθλιπτικά προβλέψιμες. Νιώθουμε κολλημένοι στα ίδια βαρετά μοτίβα. Νομίζουμε ότι ζούμε την «Ημέρα της Μαρμότας» και δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε.

2. Χρόνιο στρες. Ακόμα και οι απλές δουλειές είναι βάρη. Εργασίες όπως ο καθαρισμός του σπιτιού, τα ψώνια ή η επίσκεψη σε συγγενείς μπορεί να μοιάζουν σαν μια αργή πορεία προς την αγχόνη.

3. Συνεχής απογοήτευση. Όλα, και όλοι, τελικά μας απογοητεύουν. Ακόμη και όταν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είμαστε εξωστρεφείς και αισιόδοξοι, νιώθουμε απογοητευμένοι.

Διάβασες τα παραπάνω κριτήρια και σκέφτηκες: «Ναι, αυτό μιλάει για εμένα»; Σου έχουμε καλά νέα. Δεν χρειάζεται να περιμένεις για ένα αγχωτικό γεγονός για να προκαλέσει μία αλλαγή στον τρόπο ζωής σου. Έχεις πάντα τη δύναμη να κάνεις νέες επιλογές.

σημάδια

Αλλά προτού παρατήσεις τη δουλειά σας, ο Grover λέει να έχεις κατά νου το εξής: «Η απερίσκεπτη αλλαγή χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό είναι πάντα ένα στοίχημα». Μόλις διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι μία αλλαγή, μην αναλάβεις δράση αμέσως. Προγραμμάτισε χρόνο με έναν θεραπευτή, life coach ή σύμβουλο για να εξερευνήσεις νέες επιλογές και να αναπτύξεις τις ιδέες σου. Μίλα με τους στενούς σου φίλους. Ξεκίνησε να γράφεις ημερολόγιο σχετικά με τις επιλογές σου. Η επένδυση χρόνου στην εξερεύνηση πιθανοτήτων δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ. Όσο πιο προσεκτική είσαι σε αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο εμφανής γίνεται η ανάγκη για αλλαγή. Ο καθορισμός προσωπικών στόχων, όπως το να τιμάς τον αυθεντικό εαυτό σου, να ακολουθλησεις το πάθος σου, να ταξιδέψεις, να παρακολουθήσεις μαθήματα ή διαλέξεις, θα ξεκαθαρίσει επίσης τον νέο τρόπο ζωής που θέλεις.

Θυμήσου, μια νέα αλλαγή εργασίας ή ταχυδρομικού κώδικα δεν εγγυάται την ευτυχία. Όπως λένε οι Βουδιστές, «Δεν μπορείς να ξεπεράσεις το κάρμα σου». Χωρίς να δουλέψεις τον εαυτό σου, θα μπορούσες να αλλάξεις όλο το περιβάλλον σου μόνο για να ανακαλύψεις ότι υποφέρεις από τα ίδια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Grover, για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου αρκεί να κάνεις ένα απλό challenge στον εαυτό σου. Πριν αποφασίσεις να κάνεις μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, φαντάσου τον εαυτό σου μακριά στο μέλλον και ολοκλήρωσε ε αυτήν τη φράση: «Δόξα τω Θεώ πριν από 20 χρόνια αποφάσισα να _________».

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να ξυπνήσει μια κρυφή επιθυμία για έναν εντελώς νέο τρόπο ζωής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT