Η ζωή αυτήν την περίοδο τρέχει με τρελούς ρυθμούς, το ίδιο και εμείς. Αν λοιπόν χρειάζεσαι ανακούφιση από το άγχος και το στρες, τότε αυτές οι 8 απλές μέθοδοι μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις ένα ισορροπημένο mindset. Μετέτρεψε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σε θετική ενέργεια διαβάζοντας παρακάτω.
1. Προετοιμασία για αύριο
Τίποτα δεν είναι πιο αγχωτικό από το να είσαι απροετοίμαστη. Οργανώσου ώστε να είσαι έτοιμη για την επόμενη μέρα, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να φτιάξεις μια λίστα υποχρεώσεων και να συμμαζέψεις πριν φύγεις. Γνωρίζοντας ότι έχεις καλύψει τα πάντα είναι λιγότερο πιθανό να ανησυχείς για τη δουλειά τα βράδια. Όταν έρθει το επόμενο πρωί, θα έχεις την αίσθηση ότι ελέγχεις την κατάσταση και ότι μπορείς να τη διαχειριστείς. Αυτό δίνει έναν θετικό τόνο για την ημέρα, που μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις περισσότερα. Μπορείς ακόμη και να μετατρέψεις τη νυχτερινή σου ρουτίνα ομορφιάς σε πρακτική ανακούφισης από το άγχος.
2. Εφοδιάσου με υγιεινά σνακ
Σήκωσε το χέρι σου αν έχεις ξύσει τον πάτο ενός οικογενειακού παγωτού, αν έχεις πάει στην πόλη με ένα σακουλάκι (ή τρία) γεμάτο ζαχαρωτά ή ακόμα και αν έχετε φάει παγωμένη πίτσα όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν. Μεταξύ μας όλοι τα έχουμε κάνει. Άλλωστε, το 27% των ενηλίκων λέει ότι τρώει για να διαχειριστει το άγχος και το 34% όσων αναφέρουν ότι τρώνε υπερβολικά ή στρέφονται στο πρόχειρο φαγητό όταν είναι αγχωμένοι λέει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι μια συνήθεια, σύμφωνα πάντα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι αγχωμένη, το σώμα σου απελευθερώνει κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες), η οποία πυροδοτεί τη λαχτάρα για ευχαρίστηση είτε για γλυκές είτε για αλμυρές λιχουδιές.
Έτσι, αν είσαι ένας από τους πολλούς που θεωρούν ότι το φαγητό μπορεί να καταπραΰνει το στρες του στρες, δεν είσαι η μόνη και δεν πρέπει να στερείς στον εαυτό σου όταν αυτή η λαχτάρα που προκαλείται από το στρες και έρχεται αστραπιαία. Αντίθετα, έχε στη διάθεσή σου τρία ή τέσσερα υγιεινά σνακ που ξέρεις ότι πιθανότατα θα θελήσεις— π.χ. φιστίκια αν σας αρέσουν τα αλμυρά, stick τυριού αν λαχταράς πρωτεΐνες, ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας για κάτι γλυκό — για να μην μπεις στον πειρασμό να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό και δη στο ανθυγιεινό.
3. Bάλε μουσική
Είτε άκουγες ένα νανούρισμα ως παιδί για να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς είτε βασίζεσαι σε μια playlist για να σε παρακινήσει να επιτύχεις ένα νέο στόχο, τότε πιθανότατα γνωρίζεις ότι η μουσική μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στον εγκέφαλό σου. Το ίδιο ισχύει όταν αισθάνεσαι καταβεβλημένη ή νευρική, μόνο που αυτή τη φορά καλό είναι να ακούσεις πιο ήρεμους και διαλογιστικούς ήχους, οι οποίοι σύμφωνα με την έρευνα λειτουργούν ως ανακουφιστικά από το στρες..4.
4. Αφήστε το τηλέφωνό σου στην άκρη
Χάρη στα smartphone, το email, το Slack και αμέτρητες άλλες μορφές τεχνολογίας, μπορεί συχνά να νιώθεις ότι η δουλειά σου δεν τελειώνει ποτέ. Τα ολοένα και πιο θολά όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής σου αφήνουν λιγότερο χρόνο για διάλειμμα από ποτέ (και σε ορισμένες περιπτώσεις και καθόλου). Και μετά, υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το Twitter και το TikTok έως το Facebook και το Instagram, το σχεδόν αδιάκοπο scroll down σε αυτές τις πλατφόρμες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία. Με άλλα λόγια, η πρόοδος στην τεχνολογία θεωρείται γενικά σημαντική πηγή άγχους, ακόμη περισσότερο, όταν οι συσκευές ή οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την APA.
Τούτου λεχθέντος, το να αφήσεις το τηλέφωνό σου και τον υπολογιστή στην άκρη δεν θα βελτιώσει απαραίτητα τα πράγματα. Για να κάνεις την τεχνολογία να λειτουργήσει υπέρ σου, περιόρισε την επαγγελματική χρήση του κινητού και του e-mail σου μόνο στις εργάσιμες ώρες. Ακόμη αν δεν μπορείς να σταματήσεις να σκρολάρεις στο Instagram, επωφελήσου από το εργαλείο χρόνου οθόνης του τηλεφώνου σου ή το χρονόμετρο δραστηριότητας της εφαρμογής, που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τον χρόνο που αφιερώνεις άσκοπα σε αυτό, στέλνοντας υπενθυμίσεις μόλις φτάσεις στον επιλεγμένο χρόνο που θες να αφιερώνεις στην εφαρμογή.
5. Θυμηθείτε μια προηγούμενη επιτυχία
Αφιερώνοντας πέντε λεπτά για να σκεφτείς πώς αντιμετώπισες άλλες αγχωτικές καταστάσεις, όπως ο τελευταίος χωρισμός σου ή την αλλαγή δουλειάς και επαγγελματικού περιβάλλοντος, μπορεί να σε βοηθήσει να επανασυνδεθείς με την διαλλακτική πλευρά σου. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν θα ξεπεράσεις ποτέ το σημερινό σου πρόβλημα, αλλά όταν κοιτάξεις πίσω, θα συνειδητοποιήσεις ότι αισθανόσουν παρόμοια και στο παρελθόν και βρήκες έναν τρόπο να το ξεπεράσεις. Εάν περνάς ένα διαζύγιο ή έχεις χάσει πρόσφατα ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μπορεί επίσης να θέλεις να αναζητήσεις μια ομάδα υποστήριξης, καθώς η συζήτηση με ανθρώπους που περνούν το ίδιο με εσένα μπορεί να είναι εξίσου ή ακόμα πιο ωφέλιμη από την ατομική συμβουλευτική τους πρώτους μήνες μετά την απώλεια.
6. Εστιάστε στις αισθήσεις σου
Για λίγα λεπτά την ημέρα – είτε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης είτε σε ένα μεσημεριανό διάλειμμα από τη δουλειά σου- εξασκήσου στο να εστιάζεις μόνο σε αυτό που συμβαίνει στο παρόν. Δοκίμασε να κάνεις μια μικρή βόλτα και αντί να σκεφτείς ό,τι σε ανησυχεί, δώσε προσοχή στις αισθήσεις σου: τι βλέπεις, τι αισθάνεσαι, τι ακούς, τι μυρίζεις. Αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη συναισθηματική και σωματική σου ευεξία όταν το κάνεις καθημερινά.
7. Θυμήσου να ιδρώνεις που και που
Η άσκηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά ανακουφιστικά από το στρες. Πρώτον, η άσκηση ενισχύει τις ενδορφίνες και άλλες ορμόνες που φέρνουν την ευτυχία (. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η άσκηση σε ομαδικό μάθημα – ακόμα και για 30 λεπτά – μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από το άγχος. Και τα οφέλη για την ψυχική υγεία δεν σταματούν εδώ. Το να ιδρώνεις τακτικά μπορεί επίσης να ενισχύσει την ψυχική σου ανθεκτικότητα, αυξάνοντας την ικανότητά σου να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις στο μέλλον. Δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο ή στο μάθημα; Ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών μετά το μεσημεριανό γεύμα ή το να σηκώνεσαι πολλές φορές την ημέρα για να τεντωθείς, να κάνεις διατάσεις και να περπατήσεις μπορεί να σε βοηθήσει με το άγχος.
8. Πάρε το άγχος και απελευθέρωσε το
Αγκάλιασε κυριολεκτικά ό,τι και αν περνάς και μετά άφησε το να φύγει. Δοκίμασε να κάνεις μια άσκηση τάι τσι γνωστή ως «αγκαλιάζοντας την τίγρη», όπου απλώνεις διάπλατα τα χέρια σου, τα ενώνεις και στη συνέχεια τα τραβάς προς τα κ —και όλα γύρω σου— προς τον αφαλό σου, το κέντρο της ύπαρξής σου. Κάνοντας το αυτό επιτρέπεις στον εαυτό σου να ενώσει το καλό με το κακό. Στη συνέχεια, γύρισε τα χέρια σου προς τα πίσω και σπρώξτε τα προς τα έξω, απελευθερώνοντας την ένταση σου. Όταν μπορείς να ελέγξεις το άγχος, δεν μπορεί πλέον να σε ελέγξει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- 3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τους χειριστικούς ανθρώπους. Γιατί πρέπει να τους αντιμετωπίσεις κάποια στιγμή!
- Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο! Ένα κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την κοινωνική σου ζωή
- Η σημασία του να λες «όχι»