Έπιασες κάποιον να σου λέει ψέματα ενώ μιλάτε; Να πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις

Σίγουρα έχεις βρεθεί κι εσύ σε μία κουβέντα όπου κάποιος προσπαθεί να σου πει ψέματα, είτε αυτό είναι σε φιλικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Μία ειδικός μοιράζεται μαζί μας πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε μία τέτοια συνθήκη.

ELLE Team 08 Ιαν. 22
Έπιασες κάποιον να σου λέει ψέματα ενώ μιλάτε; Να πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις

Βλέποντας κάποιον να πλέκει έναν ιστό από ψέματα ακριβώς μπροστά στα μάτια σου, συνήθως σε κάνει να θέλεις να του φωνάξεις ότι ξέρεις πολύ καλά τι συμβαίνει και να τον ξεμπροστιάσεις μπροστά σε όλους. Δεν είσαι η μόνη, όλοι μας κάπως έτσι θέλουμε να αντιδράσουμε. Μία ψυχολόγος όμως, υποστηρίζει ότι αυτή δεν είναι μια βιώσιμη τακτική για να αντιμετωπίσεις έναν ψεύτη στον πραγματικό κόσμο. Μάλιστα, λέει ότι δεν πρέπει να αναφέρεις καθόλου το ψέμα που υπάρχει μεταξύ σας.

«Θα υπάρξει ο πειρασμός να επιμείνουμε να μας δώσει εξηγήσεις, αλλά αυτό δεν είναι πάντα παραγωγικό», λέει η Aimee Daramus, PsyD, ψυχολόγος με έδρα το Σικάγο. «Μπορεί να είναι συναισθηματικά ικανοποιητικό να τους βλέπουμε να βουλιάζουν, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι καλύτερο να πιστεύεις πράξεις, όχι λόγια. Αντ’αυτού λοιπόν δώσε του την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι ένας σάπιος ψεύτης με πράξεις. Εάν το ψέμα είναι πραγματικά σημαντικό, σταμάτα να το αναλύεις και άρχισε να μιλάς για δράση. Στη δουλειά αυτό μπορεί να είναι «Πότε μπορώ να περιμένω αυτήν την αναφορά;» ή «Τι μπορείς να συνεισφέρεις σε αυτό το project;». Με αυτά μπορείς να αλλάξεις τη δυναμική της συζήτησης και να ανακτήσεις έδαφος», λέει η Δρ Daramus.

ψέματα

Η ίδια λογική ισχύει και για τις διαπροσωπικές σχέσεις, σύμφωνα με τη ψυχολόγο. Εάν ο φίλος σου υπόσχεται να σε βοηθήσει να μετακομίσεις, αλλά αμφιβάλλεις ότι θα το κάνει, δώσε του την ευκαιρία να σου αποδείξει ότι κάνεις λάθος. Για παράδειγμα πες «Θα χρειαστώ βοήθεια στη μετακόμιση αυτό το Σαββατοκύριακο, ενημέρωσε με πότε μπορείςνα περάσεις!». Αν σου πει ότι ο σκύλος του έχει γρίπη και ότι το μετρό θα είναι εκτός λειτουργίας και ότι ξέχασε τελείως ότι η θεία τους αγόρασε εισιτήρια για το θέατρο, έχεις την απάντησή σου. Και μαζί μια πολύ ξεκάθαρη απόδειξη ότι ίσως είναι η ώρα να απομακρυνθείς από τον συγκεκριμένο φίλο σου.

ψέματα

Η Δρ. Daramus όμως, προειδοποιεί ότι μερικές φορές τα λευκά ψέματα είναι καλύτερο να τα προσπερνάμε. «Αν η φίλη σου καυχιέται για μια τσάντα «Coach» που ξέρεις ότι αγόρασε στο διαδίκτυο για 15 €, θα μπορούσες πιθανώς να την εκθέσειε, αλλά για ποιο λόγο;» Θυμήσου ότι δεν θέλεις να αφήσεις την ανεντιμότητα κάποιου άλλου να σε κάνει αγενή. Τότε χάνετε και οι δύο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: