Γιατί οι ειδικοί μακροζωίας λένε ότι πρέπει να καθόμαστε στο πάτωμα

Κι όμως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Elle 19 Δεκ. 21
Γιατί οι ειδικοί μακροζωίας λένε ότι πρέπει να καθόμαστε στο πάτωμα

Το να κάθεσαι στο πάτωμα μπορεί να μην είναι τόσο άνετο, ειδικά σε σύγκριση με τη σχετική πολυτέλεια μιας καρέκλας, αλλά η πρακτική αυτή είναι εξαιρετική για τη μακροζωία σου, σύμφωνα με μια μελέτη των πληθυσμών με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο.

Ο ιδρυτής της Blue Zones, Dan Buettner, λέει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, διατηρούν στο ελάχιστο τα έπιπλα στα σπίτια τους, επομένως το μεγαλύτερο διάστημα κάθονται στο πάτωμα. Και σύμφωνα με τον ίδιο τα οφέλη για την υγεία είναι εμφανή. «Οι μακροβιότερες γυναίκες στην ιστορία του κόσμου έζησαν στην Οκινάουα και γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι κάθονταν στο πάτωμα», λέει. «Πέρασα δύο μέρες με μια γυναίκα 103 ετών και την είδα να σηκώνεται και να κάθεται στο πάτωμα 30 ή 40 φορές, δηλαδή 30 έως 40 squats καθημερινά».

πάτωμα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υποδηλώνει ότι όσοι ήταν λιγότερο ικανοί να ολοκληρώσουν αυτήν την κίνηση είχαν πέντε ή έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που μπορούσαν να την ολοκληρώσουν καλύτερα. «Είναι ευρέως γνωστό ότι η αερόβια φυσική κατάσταση σχετίζεται στενά με την επιβίωση, αλλά η μελέτη μας δείχνει επίσης ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ευελιξίας σώματος, μυϊκής δύναμης, αναλογίας δύναμης προς βάρος σώματος και συντονισμού δεν είναι μόνο ευεργετικά για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, αλλά έχουν ευνοϊκή επίδραση και στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Claudio Gil Araújo, σε δελτίο τύπου.

Η μετακίνηση από μια καθιστή θέση στο πάτωμα σε μια όρθια θέση, πολλές φορές την ημέρα, ενισχύει τους μυς του κορμού και την ισορροπία. Και τα δύο μπορούν να βελτιώσουν και να επεκτείνουν τη συνολική μυοσκελετική σου φυσική κατάσταση και ευελιξία. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να μην πέσεις όταν είσαι μεγαλύτερη, που είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από ακούσιο τραυματισμό για άτομα άνω των 65 ετών. «Ένα άλλο τεράστιο όφελος είναι ότι όταν μπορείς να καθίσεις και να σηκωθείς από το πάτωμα με σχετική ευκολία, είναι ένα υπέροχο σημάδι συνολικής δομικής, σκελετικής υγείας και μυϊκής ισορροπίας και ευθυγράμμισης», λέει η ειδικός ευθυγράμμισης σώματος Lauren Roxburgh.

πάτωμα

Πολλοί από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα  και πιθανώς σε ελάχιστα εργονομικά περιβάλλοντα. «Το να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου και να κάθεσαι οκλαδόν στο πάτωμα μπορεί να σε βοηθήσει να ευθυγραμμίσεις εκ νέου το σώμα σου, τα οστά σου και να σταθεροποιήσεις τον κορμό σου, βελτιώνοντας τη δύναμη, τη φυσική ευελιξία και τη συνολική κίνηση», προσθέτει.

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να περάσεις όλη την ημέρα στο πάτωμα, αν και ο Buettner τάσσεται υπέρ της αγοράς χαμηλότερων επίπλων ή της απαλλαγής από μερικά έπιπλα εντελώς. Ωστόσο, αν δεν σκοπεύεις να αλλάξεις σύντομα τα έπιπλα σου, το να κάθεσαι στο πάτωμα και να κάνεις περιοδικά μεγάλα, βαθιά squats είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσεις την κυκλοφορία, τη ροή του αίματος, την ενέργεια σου, να αυξήσεις την ευελιξία και το εύρος κίνησης και να αποκτήσεις βαθύτερη επίγνωση του σώματός σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: