Συχνά σκέψεις, άγχη, ανησυχίες, επίμονες σκέψεις που γυρίζουν στο μυαλό, μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια. Όταν πεταγόμαστε στη μέση της νύχτας σχεδόν αυτόματα, μηχανικά, πιάνουμε το κινητό μας για να δούμε την ώρα και να χαζέψουμε τα feed μας στα social media. Πώς μία αντανακλαστική κίνηση, που θεωρούμε ότι μας χαλαρώνει, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη;
«Όταν κοιτάμε τα email από την δουλειά μας, περιηγούμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή όταν βλέπουμε κάτι τρομακτικό ή πολύ συναρπαστικό, αυτό βάζει το σώμα μας σε λειτουργία ημέρας», εξηγεί ο sleep expert του BeingWell, James Wilson. «Πιστεύει ότι θέλουμε να είμαστε ξύπνιοι για να εκτελέσουμε αυτές τις εργασίες, έτσι απελευθερώνει ορμόνες αφύπνισης όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που εμποδίζουν την ικανότητά μας να πέσουμε για ύπνο. Αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας στη μέση της νύχτας για να πούμε στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, τότε ο εγκέφαλός μας ξυπνά και λαμβάνει το ίδιο μήνυμα».
Έτσι το πρόβλημα δεν είναι στα αλήθεια το φως που εκπέμπεται από το τηλέφωνό μας και η καθ’αυτού έκθεση σε αυτό, αλλά η πράξη αλληλεπίδρασης με το τηλέφωνό και οι ενέργειές μας, που αναγκάζουν το σώμα μας να μπει σε κατάσταση εγρήγορσης. Οπότε ο Wilson προειδοποιεί ότι ακόμα και ένας «γρήγορος» έλεγχος των ειδοποιήσεων μας είναι αρκετός για να μας ξυπνήσει για τα καλά.
Βέβαια, εξαρτάται και από το ίδιο το άτομο και τη γενετική του ύπνου του. Αν έχει έναν τρόπο να επιτρέπει στο μυαλό του να περιπλανιέται μετά την αναζήτηση και όχι να επικεντρώνεται σε ό, τι μόλις έχει δει τότε μπορεί να είναι εντάξει να σκρολάρει στη μέση της νύχτας και του ύπνου του.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα πας να ελέγξεις το τηλέφωνό σου στη μέση της νύχτας, σκέψου αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Μερικές φορές, η περιπλάνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η αποστολή μηνυμάτων σε έναν φίλο είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε λιγότερο άγχος ή μοναξιά, αλλά αν θέλεις να κοιμηθείς γρήγορα, φαίνεται ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις μακριά από την τεχνολογία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Ξεχνάς λέξεις; Μάλλον φταίει και γι’αυτό η πανδημία
- Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου όσο πρέπει και αυτά τα 5 σημάδια το επιβεβαιώνουν
- Γιατί ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού;