12+1 βιβλία για να περάσουν πιο εύκολα αυτές οι ημέρες (και δυο από τα καλύτερα της χρονιάς)

Μπορεί τα βιβλιοπωλεία να παραμένουν κλειστά, αλλά όλοι οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά και μικρά ή μεγάλα βιβλιοπωλεία μπορούν να σας φέρουν σελίδες γεμάτες φαντασία και ένα κόσμο ελεύθερο χωρίς lockdown. Τσεκάρετε τα online shop τους.

Elle 19 Νοε. 20
12+1 βιβλία για να περάσουν πιο εύκολα αυτές οι ημέρες (και δυο από τα καλύτερα της χρονιάς)

Τι είναι ένα καλό βιβλίο; Μπορεί να είναι πολλά και μπορεί να μην είναι και τίποτα. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς ή να μην μπορείς να το ξεχάσεις. Ό, τι και να κάνει είναι για καλό. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι αποσμητικό χώρου, μια χνουδωτή κουβέρτα, η παρέα σου, το κερί που καίει στο κομοδίνο σου, οι ήχοι από το πάνω ή το κάτω διαμέρισμα, μια άλλη παράλληλη ζωή…πιο ενεργή. Και φαντάζεστε πόσο σημαντικό μπορεί να είναι όλα αυτά τούτες τις ημέρες;

La Mandibula της Μόνικα Οχέδα (Εκδόσεις Σκαρίφημα)

Μια παρέα κοριτσιών στο σημερινό Εκουαδόρ μεγαλώνουν στοιχειωμένα από τον λευκό θεό της εφηβείας τους που τις δαγκώνει άγρια. Η γραφή της νεαρής συγγραφέως από τη χώρα με τα πολλά ηφαίστεια είναι καυτή. Δαγκώνει, παγώνει, εκρήγνυται παίρνοντας δύναμη από την ορμή του φόβου, μιας και αυτός είναι ο πυρήνας της ιστορίας της: ο φόβος του να είσαι μητέρα, κόρη, έφηβη, γυναίκα. Ένα από καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

Η επιστροφή του βαρόνου Βένκχαϊμ του László Krasznahorkai (εκδ. Πόλις)

Το λαβυρινθώδες και χειμαρρώδες γράψιμο του Ούγγρου συγγραφέα καταλήγει, σε κάθε του έργο, να ανοίγει μια τρύπα στην καρδιά μας για να χωρέσει όλες τις λέξεις. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, με αφορμή την ιστορία του βαρόνου Μπέλα Βένκχαϊμ, ο οποίος αποφασίζει, στο τέλος της ζωής του, να επιστρέψει στη γενέτειρά του για να γλιτώσει από τα χρέη του, αλλά και να συναντήσει ξανά τον νεανικό του έρωτα. Ακόμα ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

 

Subcomandante Marcos του Nick Henck

«Συγχωρέστε μας για την αναστάτωση, αλλά κάνουμε επανάσταση», λέει ένας λευκός άντρας την 1η Ιανουαρίου του 1994, όταν μαζί με τους ιθαγενείς καταλαμβάνει το Σαν Κριστόμπαλ ντε Λας Κάσας στο Μεξικό. Πρόκειται για την ιστορία του θρυλικού υποδιοικητή των Ζαπατίστας της περιοχής Τσιάπας. Σύμβολο για τον τρόπο που πρέπει οι άνθρωποι και οι κοινωνίες να παλεύουν για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους.

Αποδοχή κληρονομιάς του Ανδρέα Νικολακόπουλου (εκδ. Ίκαρος)

Δεκαέξι ιστορίες σαν παραμύθια για το τέλος, από αυτά που θα διαβάζαμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα για να κοιμηθούν με ασφάλεια και την αίσθηση ότι ακούν κάτι ζεστό και ταυτόχρονα απόμακρο. Ας έχουμε στο μυαλό μας το όνομα του συγγραφέα. Θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

Ο Μεσάζων του Λ. Π. Χάρτλεϊ (εκδ. Καστανιώτη)

Ένα αγόρι γίνεται ο αγγελιαφόρος ανάμεσα σε ένα απαγορευμένο ζευγάρι στις αρχές του 20ού αιώνα. Ως ενήλικος πια, μας αφηγείται πώς αυτή η εμπλοκή του έχει σημαδέψει τη νιότη, τον τρόπο που ερωτεύεται και ολόκληρη τη ζωή του.

Το Νυχτερινό δελτίο του Πέτρου Μάρκαρη (εκδ. Κείμενα)

Ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος θα χρησιμοποιήσει και πάλι το γνήσιο ένστικτο και τον κυνισμό του για να λύσει το επικίνδυνο κουβάρι που κρύβεται πίσω από τη δολοφονία ενός ζευγαριού μεταναστών. Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι μαέστρος στο αστυνομικό διήγημα και αυτό είναι το πρώτο έργο του που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Κείμενα.

Χίλια Φεγγάρια του Sebastian Barry (εκδ. Ίκαρος)

Είχαμε γνωρίσει τον έρωτα του Τόμας ΜακΝάλτι και του Τζον Κόουλ στο υπέροχο Μέρες Δίχως Τέλος. Τώρα, τη συνέχεια της ιστορίας αναλαμβάνει να μας διηγηθεί η Γουινόνα, η νεαρή Ινδιάνα που έσωσαν από τη σφαγή της φυλή της. Μεγαλώνει δίπλα τους και υπό την προστασία τους σε μια μετεμφυλιακή Αμερική που της αρνείται την αξία της ζωής της, την ταυτότητά της, το μέλλον της. Πολλές φορές, ακόμη και η πολλή αγάπη δεν φτάνει. Εδώ αυτό φαίνεται και είναι στενάχωρο. Σε παρηγορεί, όμως το ότι γι’ αυτούς τους τρεις η αγάπη είναι ο άρτος ο επιούσιος.

Κανείς δεν άναβε τα φώτα του Felisberto Hernandez (εκδ. Μεταίχμιο)

Αν βρίσκετε πάντα νόημα στην αρχέγονη, υπερρεαλιστική γοητεία των κειμένων της Λατινικής Αμερικής, τότε θα αγαπήσετε αυτά τα διηγήματα του Ουρουγουανού συγγραφέα, που θα σας μεταφέρουν στους δρόμους του Μοντεβιδέο σε ένα απολαυστικό ταξίδι-αστραπή.

Η πιο πολύτιμη πραμάτεια του Jean-Claude Grumberg (εκδ. Πόλις)

Είναι δύσκολο να γράψεις ένα παραμύθι για το Ολοκαύτωμα. Ο Grumberg το κάνει βουτώντας την πένα του στη σκληρή αλήθεια, στην απλότητα της ζωής και την τρυφερότητά της που φωλιάζουν ακόμη κι εκεί που το σκοτάδι γίνεται ανίκητο. Πολύ συγκινητικό βιβλίο.

Λάννυ του Max Porter (εκδ. Πόλις)

Ένα μικρό, κάπως διαφορετικό αγόρι, εξαφανίζεται σε μια πόλη λίγο έξω από το Λονδίνο. Πώς η απουσία του επηρεάζει τους γονείς, τον καλύτερό του φίλο, την τοπική κοινωνία και μιας παγανιστικής θεότητας; Ο Porter συγκινεί με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στο Η Θλίψη Είναι Ένα Πράγμα με Φτερά.

Τρεις Γυναίκες της Lisa Taddeo (εκδ. Κλειδάριθμος)

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας για οκτώ χρόνια παρατηρούσε και κατέγραφε την ερωτική ζωή τριών εντελώς διαφορετικών γυναικών. Μέσα από τις ιστορίες της γίνεται ξεκάθαρο το πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν στερεοτυπικές συμπεριφορές μισογυνισμού, σεξισμού και τις φυλετικές διακρίσεις.

Η μέρα χωρίς όνομα του Friedrich Ani (εκδ. Gutenberg)

Πόσο αμαρτωλά περίπλοκη μπορεί να γίνει η ζωή… Αυτό μοιάζει να είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Στις σελίδες του, ένας επιθεωρητής ξεκινά από την αρχή την έρευνα για μια φαινομενικά λυμένη υπόθεση αυτοκτονίας μιας έφηβης, για να αποδειχτεί ότι το μεγαλύτερο έγκλημα είναι οι πιο σκοτεινές σκέψεις των ανθρώπων. Υποβλητική ατμόσφαιρα που αν ήταν στοιχείο της φύσης θα ήταν ένα γεμάτο παγίδες νυχτερινό δάσος που ο αναγνώστης νιώθει ότι το διασχίζει ξυπόλυτος.

Ρίττερ, Ντένε, Φος του Thomas Bernhard (εκδ. Κριτική)

Δυο αδερφές υποδέχονται στην έπαυλή τους τον αδερφό τους, που μόλις βγήκε από την ψυχιατρική κλινική. Οι γονείς τους έχουν πεθάνει. Ο Bernhard με ένα κείμενο φωτιά “καίει” τους οικογενειακούς δεσμούς.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: