20 βιβλία για τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού

Τα ράφια γεμίζουν με βιβλία και μεγάλες λογοτεχνικές αγάπες που επιστρέφουν, ενδιαφέροντα ντεμπούτο νέων ταλέντων, με μυστήρια που ψάχνουν λύση, ποιήματα και τρυφερές γυναικείες φωνές.

Elle 07 Ιουν. 22
20 βιβλία για τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού

Μπέρδεμα στο Χάρλεμ του Colson Whitehead (εκδ. Ίκαρος)
Μετά τα Αγόρια του Νίκελ, ο βραβευμένος Αμερικανός συγγραφέας μάς μεταφέρει στο Χάρλεμ της δεκαετίας του ’60. Με αφορμή μια ληστεία, ο Whitehead υπογράφει ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για τη μαύρη φυλή, που διαβάζεται εξίσου απολαυστικά και σαν καταιγιστικό νουάρ.

βιβλία

Η Μπαλάντα του Θλιμμένου Καφενείου της Carson McCullers (εκδ. Διόπτρα)
Ανακαλύψτε την Αμερικανίδα McCullers γιατί η γραφή της είναι γοητευτική και έχει μια δυνατή γυναικεία καρδιά να χτυπά στο κέντρο της. Μια καρδιά που χτυπά παρατηρώντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους γύρω της. Άνθρωποι με εξογκώματα στα κορμιά τους και στις καρδιές, με λειψά μέλη και σωθικά, καρδιές σε αναπηρία και σε καιρικές συνθήκες μοναξιάς, απομόνωσης, απόστασης, αναζήτησης που ζουν γύρω από τα εργοστάσια μιας πόλης κουρασμένης. Η McCullers κολλάει τα μάτια της πάνω τους και γρατζουνάει τους ήρωες της με τις βλεφαρίδες της. Τους βάζει να χορεύουν μιας απλής τρυφερότητας μπαλάντα που την τραγουδάει έτσι δα σαν να βγάζει καπνό από το τσιγάρο που μόλις ξεκόλλησε από το στόμα της (ήταν φανατική καπνίστρια η ίδια). Έτσι κάπως έγραφε η McCullers: με ένα τρόπο απλό, μαριναρισμένο από τσεχοφική εμπιστοσύνη, συμπόνια και στιγμές ανάλαφρου, υπογραμμιστικού χιούμορ. Αυτά σερβίρονται και στα τραπεζάκια του καφενείου της ιδιότροπης, ανάγλυφης, φιλοχρήματης, αδάμαστης Αμέλιας (πρωταγωνίστρια του ομώνυμου διηγήματος σε αυτή τη συλλογή) που τη ξέρει τη λύπη της.

βιβλία

Ακόμα βαφτιζόμαστε του Νίκου Ερηνάκη (εκδ. Κείμενα)
Σοφά δέντρα, τίγρεις, οι νεραντζιές της Αθήνας, μακρινές ακτές, ντροπαλές βροχές, μια φεύγουσα κόρη και ραγισμένοι τόποι. Με όλα αυτά και πολλά άλλα μας βαφτίζει με τους στίχους του ο ποιητής Νίκος Ερηνάκης.

βιβλία

Τι σημαίνει να είσαι άνδρας της Nicole Krauss (εκδ. Μεταίχμιο)
Σε αυτή τη συναισθηματική συλλογή μυθιστορημάτων, η σημαντική Αμερικανίδα συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει τι σημαίνει να είσαι άντρας και τι γυναίκα αντίστοιχα -κυρίως κατά τη συγκινητική συνύπαρξή τους- σε έναν κόσμο που τα κορίτσια αποδεικνύονται όλο και πιο δυνατά.

βιβλία

Apollokalypse του Γκέρχαρντ Φάλκνερ (εκδ. Loggia)
Ταξιδεύουμε με τον Γκέοργκ Άουτενριτ ο οποίος ψάχνει τον “πολιτικό” εαυτό του από τα ’70ς μέχρι τα ’90ς σε Βερολίνο, Μόναχο, Γενεύη, Σόφια, αλλά και Νέα Υόρκη, ενώ τα χρόνια κυλούν.

βιβλία

Σταυροδρόμια του Τζόναθαν Φράνζεν (εκδ. Ψυχογιός)
Είναι πολλοί οι αναγνώστες που δεν χρειάζονται επιχειρήματα για να διαβάσουν τη νέα δουλειά του Αμερικανού συγγραφέα. Τους ήρωές του εδώ τους συναντάμε στα προάστια του Σικάγου στα ’70s. Πρόκειται για μια οικογένεια μέσω της οποίας ο Φράνζεν μιλάει για ολόκληρη την τότε αμερικάνικη κοινωνία, καταλήγοντας να αναφέρεται και στο σήμερα.

βιβλία

Μια Χούφτα Σκόνη της Evelyn Waugh (εκδ. Gutenberg)
Με σατυρική διάθεση και φόντο την παρακμή της αστικής τάξης την περίοδο του Μεσοπολέμου, παρακολουθούμε την εξωσυζυγική σχέση μιας λαίδης με έναν κοσμικό νεαρό, η οποία δεν προσπαθεί να πάρει απλώς διαζύγιο, αλλά να εξασφαλίσει και πλούσια διατροφή.

βιβλία

Τα Ελεγεία του Ντουίνο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε (εκδ. Αρμός)
Αυτή η δίγλωσση έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο έργο του ποιητή, σχολιαστικά κείμενα, επιστολές και χειρόγραφα του ίδιου. Θα τη θέλουν όσοι αγαπούν τους στίχους του Ρίλκε.

βιβλία

Αγάπη Παράνομη του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (εκδ. Καστανιώτη)
Με αφορμή τη μεταφορά της στη μικρή οθόνη, η παθιασμένη ερωτική ιστορία που διηγείται ο Έλληνας λογοτέχνης επανεκδίδεται και αξίζει την προσοχή μας. Ένας πατέρας ερωτεύεται παράφορα το κορίτσι του γιου του.

βιβλία

Η Σκευωρία των Μετρίων του Ernesto Mallo (Εκδ. Carnivora)
Ένας νεαρός αστυνόμος στα ’70s στο Μπουένος Άιρες ασχολείται με την υπόθεση της αυτοκτονίας ενός πρώην Ναζί. Θα οδηγηθεί σε σκοτεινά μονοπάτια, εκεί που οι παρακρατικοί αλώνιζαν και προετοίμαζαν τη δικτατορία του Βιδέλα, την πιο αιματοβαμμένη δικτατορία στην ιστορία της Αργεντινής.

βιβλία

Λευκές Φωτιές του Sebastian Faulks (εκδ. Κλειδάριθμος)
Δυο νέοι ερωτεύονται λίγο πριν ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη. Λίγο καιρό πριν από τον Δεύτερο, συναντιούνται ξανά για να δουν τα λάφυρα του νεανικού τους έρωτα μέσα από το φίλτρο των μεθόδων του Φρόιντ και άλλων σπουδαίων ψυχαναλυτών.

βιβλία

Γέρμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (εκδ. Ωκεανίδα)
Η Γέρμα θα καταξιωθεί μόνο αν αποκτήσει παιδί. Αυτό επιτάσσει η κοινωνία. Γύρω από αυτό ο Λόρκα γράφει ένα «τραγικό ποίημα» για τον έρωτα, τη θέση της γυναίκας και της πίεσης να τεκνοποιήσει.

βιβλία

Οι Μάγισσες του Βάρντε της Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ (εκδ. Πατάκη)
Κατά τον 17ο αιώνα στο Βάρντε, ένα νορβηγικό νησί, εξαιτίας μιας φονικής καταιγίδας πνίγονται όλοι οι άντρες. Λίγους μήνες μετά, ένας Σκοτσέζος φτάνει για να υποτάξει τις ανεξάρτητες γυναίκες του νησιού, οι καρδιές των οποίων κουβαλούν τους χτύπους όλων μας.

βιβλία

βιβλία

Θαλασσινό Νερό της Τζέσσικα Άντριους (εκδ. Πατάκη)
Η Λούσυ, έχοντας μεγαλώσει στην εργατική τάξη της Αγγλίας, φτάνει στο Λονδίνο για να φτιάξει το μέλλον της και να ενηλικιωθεί. Η βρετανίδα Άντριους είναι μια νέα, έντονα αρωματική στον τρόπο που γράφει και ανήσυχη συγγραφέας που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

βιβλία

Κορετζιντόρα της Gayl Jones (εκδ. Κλειδάριθμος)
‘Ενα βιβλίο γραμμένο από το βαρύ τραύμα της μαύρης φυλής που περνάει από γενιά σε γενιά και βράζει από θυμό ακόμα. Μια µπλουζ τραγουδίστρια προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πληγές και το μίσος του ιδιοκτήτη σκλάβων που καταδυνάστευε τη µητέρα και τη γιαγιά της. Φανταστικό, υπέροχο και υπενθυμιστικό!

βιβλία

Το Όνειρο της Ζέλμα της Mariana Leky (εκδ. Gutenberg)
Η Mariana Leky γράφει σαν να έχει βουτήξει τις λέξεις της σε μαγεία. Σε μια μαγεία που συμπεριλαμβάνει τη ζωή, τον θάνατο, την απώλεια, την κάθε νίκη, τη φαντασία, μα, κυρίως, την πραγματικότητα.

βιβλία

Τα πάντα συγχωρούνται του Ραφαέλ Ρέιχ (εκδ. Carnivora)
Μαθαίνουμε καλύτερα το σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Ισπανίας μέσα από το μυστήριο της δηλητηρίασης μιας κοπέλας μία μέρα πριν από τον γάμο της. Ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα για τους λάτρεις του είδους, και όχι μόνο.

βιβλία

Λατρεία της Hannah Kent (εκδ. Ίκαρος)
Μετά τα Έθιμα Ταφής, η Kent μας χαρίζει μια δυνατή, αλλά ευαίσθητη ιστορία για τον δεσμό δύο κοριτσιών κατά τον 19ο αιώνα, βαριά φορτισμένη από τη θρησκεία και τον συντηρητισμό.

βιβλία

Σκοτώνοντας τον Κομεντατόρε του Χαρούκι Μουρακάμι (εκδ. Ψυχογιός)
Ίσως είναι αυτός ο λογοτεχνικός δίτομος άθλος που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας αυτό το καλοκαίρι. Ο Ιάπωνας λογοτέχνης είναι σε μεγάλη φόρμα.

βιβλία

Οδηγός Επιβίωσης για Vegan (εκδ. Ισόρροπον)
Ένας εύχρηστος οδηγός με πρακτικές συμβουλές, αλλά και απλές και ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις που θα ικανοποιήσουν εσάς που έχετε υιοθετήσει τον vegan τρόπο ζωής.

βιβλία
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: