Αυτά είναι τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά δίπλα στο κύμα τον Ιούλιο

Τα βιβλία που θα μπουν στη βαλίτσα των διακοπών μας.

Elle 09 Ιουλ. 23
Αυτά είναι τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά δίπλα στο κύμα τον Ιούλιο

Εκτός της λίστας των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας στις διακοπές, αν λατρεύετε να διαβάζετε στην παραλία, εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα, έχετε ήδη κάνει τη λίστα με τα βιβλία που θα σας συντροφεύσουν στις ώρες της χαλάρωσης. Ωστόσο, επειδή ποτέ ένα βιβλίο δεν είναι αρκετό, μπορεί να ρίξετε μία ματιά στις νέες κυκλοφορίες, κάνοντας λίγο ακόμα χώρο για περαιτέρω περιπλανήσεις της φαντασίας σας.

Το βιβλίο του μήνα

Η ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΑΪΔΑΡΟΥ της Αντρέα Αμπρέου (εκδ. Carnivora)

biblia

Σε ένα θερμό καλοκαίρι που κρατάει τα πάντα ιδρωμένα και επικίνδυνα, που μπορεί να διαλύσει ψυχές και να κάψει σκέψεις εκτυλίσσεται αυτή η ιστορία δύο έφηβων κοριτσιών. Πρόκειται για μια ταραγμένη εποχή σε μια εργατική κοινότητα στα Κανάρια Νησιά, σε μια όχι και τόσο αστραφτερή περιοχή της Τενερίφης. Την ιστορία αφηγείται η Σιτ, της οποίας αυτό δεν είναι το κανονικό όνομα, αλλά το παρατσούκλι της. Της το έχει χαρίσει η Ισόρα, η φίλη της. Γύρω από τη δική τους αποκαλυπτική σχέση, μια ολόκληρη κοινωνία δημιουργεί ένα δίχτυ που όμως δεν τις προστατεύει. Γιατί τα δίχτυα εδώ έχουν μεγάλες τρύπες που ξεχειλώνουν από διάφορα συναισθήματα, τα οποία εναλλάσσονται δίνοντας μάχη με μια επικείμενη συμφορά. Ένα πολύ δυνατό βιβλίο από μια συγγραφέα που περιμένουμε να ξαναδιαβάσουμε με προσμονή.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ της Ιωάννας Χρονοπούλου (εκδ. Σμίλη)

biblia

Ο έρωτας συνθέτει μικρά ποιήματα που πονάνε πολύ κάποιες φορές, άλλοτε μελαγχολούν, αναπολούν και με γλυκιά αυτοπεποίθηση αποδέχονται το τέλος που πάντα -ή παραλίγο- έρχεται. Πρόκειται για ένα λιλιπούτειο ντεμπούτο

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Η ΠΑΡΘΕΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΑΣ ΚΡΥΦΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ της Αλεξάνδρα Κ* (εκδ. Πατάκη)

biblia

Διηγήματα που χτενίζουν ιστορίες γυναικών -αλλά και αντρών- για να κάνουν γλαφυρή την απόσταση που χρειάζεται να διανυθεί για την ισότητα, αλλά και για τη ρήξη των παγιωμένων πατριαρχικών μοντέλων.

ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

biblia
Οι φωνές από όλο και περισσότερα διαφορετικά σημεία του πλανήτη πληθαίνουν στην εγχώρια εκδοτική κίνηση. Από τις πρόσφατες κυκλοφορίες σάς προτείνουμε:

Ο Κιμπογκό Ανέβηκε στον Ουρανό της Σκολαστίκ Μουκασονγκά (εκδ. Δώμα). Ένα μικρό ονειρικό παραμύθι βουτηγμένο στους μύθους της πατρίδας της συγγραφέα, της Ρουάντα. Κυρίαρχο ερώτημα: Όταν η βροχή έρθει για να σταματήσει το «κακό», θα την έχουν στείλει οι ντόπιοι θεοί ή ο χριστιανικός θεός των ιεραποστόλων; To βραβείο Booker μυθιστορήματος για το 2022 απέσπασαν Τα Εφτά Φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα του Shehan Karunatilaka, το οποίο μας μεταφέρει στη Σρι Λάνκα του 1990. Κεντρικός ήρωας, ο Μάαλι Αλμέιντα, ένας πολεμικός ανταποκριτής που ξυπνά σε μια αίθουσα αναμονής για να μάθει πως
είναι νεκρός. Έχει όμως δύο επιλογές: είτε να πάει προς το αιώνιο φως είτε να μείνει στα λημέρια που ζούσε, αλλά με κίνδυνο να τον κατασπαράξει ο δαίμονας Μαχακάλι. Πολιτικοί συμβολισμοί για τις ευθύνες, την πολιτική καταστολή και την κατάχρηση εξουσίας με βουτιές στον μαγικό ρεαλισμό. Ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους των αφρικανικών γραμμάτων είναι ο Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο από την Κένυα, ο οποίος έδωσε τη δική του μάχη κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική, ενώ οι ιδέες του τον οδήγησαν στην εξορία. Στο κέντρο της ιστορίας του Ο Διάβολος Στον Σταυρό του (εκδ. Καστανιώτη), που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1980, τοποθετεί μια νεαρή γυναίκα από την επαρχία η οποία προσπαθεί να επιβιώσει στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, εκεί όπου πέφτει θύμα εκμετάλλευσης από το αφεντικό της.

ΑΡΚΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του Damon Galgut (εκδ. Διόπτρα)

biblia

Ο Damon Galgut, ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας της Υπόσχεσης, μας ταξιδεύει στο 1912 με το ατμόπλοιο Σίτι οφ Μπέρμιγχαμ, το οποίο προσεγγίζει τις ακτές της Ινδίας. Στο πλοίο επιβαίνει ένας γνωστός Βρετανός συγγραφέας, ο οποίος κάνει ένα ταξίδι αναζήτησης, αλλά και υπόσχεσης για το μέλλον. Το πιο δυνατό χαρτί του Galgut είναι ο λυρισμός του, που κλείνει μέσα του μια έντονη δύναμη λέξεων, συναισθημάτων και νοημάτων.

Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ της Μαρία Στεπάνοβα (εκδ. Βακχικόν)

biblia

Φωτογραφίες, γράμματα, σημειώματα, παιδικά αναμνηστικά διηγούνται τηνιστορία της οικογένειας της συγγραφέα, η οποία εκτείνεται και χάνεται στα βάθη της Ρωσίας και της Ευρώπης του 19ου και του 20ού αιώνα. Όμως δεν την αφήνει να παραμείνει προσωπική, αλλά γίνεται οικουμενική, καθώς μέσα από πολιτιστικά φίλτρα και φιλοσοφική ανάλυση θέτει ερωτήματα όπως τι είναι η συλλογική μνήμη.

ΤΑ ΠΕΤΡΟΧΕΛΙΔΟΝΑ του Φερνάντο Αραμπούρου (εκδ. Πατάκη)

biblia

Ο Τόνι είναι αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, απλώς θα περιμένει να επιστρέψουν τα χελιδόνια. Μέχρι τότε καταγράφει την καθημερινότητά του και όσα τον έχουν οδηγήσει σε αυτή την απόφαση. Αυτή η καταγραφή καταλήγει σε έναν μονόλογο αυτοκριτικής που άλλοτε γίνεται σκληρός για τον ίδιο τον ήρωα και άλλοτε το μέσο για να γλείψει τις πληγές του προσπαθώντας να τις γιατρέψει, αλλά και για να σταθεί απέναντί τους με περιπαικτική διάθεση.

Η ΑΠΟΙΚΙΑ της Audrey Magee (εκδ. Διόπτρα)

biblia

Καλοκαίρι του 1979. Η βία σαρώνει την Ιρλανδία, ενώ δύο ξένοι φτάνουν σε ένα μικρό νησί στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της: ο κύριος Λόιντ, Άγγλος ζωγράφος, και ο Ζαν-Πιερ Μασόν, Γάλλος γλωσσολόγος. Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού έχουν τη δική τους άποψη για το τι είναι καλό για τους ίδιους. Η Magee μάς δίνει μια δυνατή ιστορία για την τέχνη, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τις καλές προθέσεις -που δεν αρκούν- και το βαθύ, αγιάτρευτο τραύμα της αποικιοκρατίας.

LOVE ME TENDER της Κονστάνς Ντεμπρέ (εκδ. Πόλις)

biblia

Μια γυναίκα εγκαταλείπει τη συζυγική εστία και τον γάμο της όταν ο γιος της είναι πέντε ετών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα στον σύντροφό της ότι είναι
λεσβία. Ο πόλεμος εναντίον της ξεκινά και είναι σκληρός, με απώλειες -μεταξύ άλλων- την επιμέλεια του παιδιού της. Η Ντεμπρέ μάς διηγείται την ιστορία της
με τρυφερότητα, με ησυχία και ψυχραιμία, παρά τη σφοδρότητα με την οποία χρειάζεται να διεκδικήσει τη δική της απελευθέρωση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ της Nicky Andrews (εκδ. Γλαρόλυκοι)

biblia

Στο δεύτερο βιβλίο της, η νεαρή συγγραφέας δημιουργεί με λέξεις, συναισθήματα και αναμνήσεις μια σειρά από φωτογραφίες από τα φοιτητικά της χρόνια, τότε που χάζευε ράθυμα την πόλη από το παράθυρο, πιστεύοντας ότι η ζωή θα είναι απλή για να την ανακαλύψει. Από τότε, ακόμα εξερευνά εκείνο το παράθυρο και τη ζωή προσπαθώντας να της φέρεται με απλότητα.

ΠΟΙΗΜΑΤΑ της Emily Dickinson (εκδ. Κίχλη)

biblia

Δεν υπάρχει λάθος στιγμή για να διαβάσετε την ποίηση της Dickinson. Οι στίχοι της είναι ένα διαρκές χάδι από συναισθήματα και αλήθειες που μπορείς να τις πιστέψεις, ακόμη και αν δεν είναι δικές σου. Γιατί αυτή είναι η δύναμη της ποίησης. Σε κάνει να πιστεύεις σε κάτι έξω από εσένα, κάτι που δεν είχες δει ποτέ ξανά.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT