«Ανθρωπότητα»: Το βιβλίο που αποδεικνύει έμπρακτα πως οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως καλοί

Στην προσπάθεια να βρούμε βιβλία να μας εμπνεύσουν και να μας δώσουν αυτή την αισιοδοξία που τόσο μας λείπει από τις μέρες πανδημίας που βιώνουμε, διαβάσαμε το βιβλίο "Ανθρωπότητα" του Rudger Bregman. Και δεν μας έκανε μόνο αισιόδοξες, αλλά μας γέμισε με γνώσεις και ελπίδα για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Σοφία Δρούγκα 18 Μαρ. 21
«Ανθρωπότητα»: Το βιβλίο που αποδεικνύει έμπρακτα πως οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως καλοί

Δεν υπάρχουν πολλά βιβλία που εύκολα σου τραβάνε εύκολα την προσοχή αυτές τις μέρες. Βέβαια, δεν πιστεύω πως με την ατελείωτη καραντίνα, την πανδημία, και την κυριολεκτική επέλαση του #metoo στην Ελλάδα, αυτό το διάστημα, έχει κανείς όρεξη να διαβάσει για τις περιπέτειες του Τεν-Tεν και άλλα βιβλία επιστημονικής φαντασίας. Νιώθω πως βρισκόμαστε όλοι και όλες -ίσως και αναγκαστικά- σε μια στιγμή στη ζωή μας που χαρακτηρίζεται από εσωτερική αναζήτηση και γενικότερη αναζήτηση πληροφοριών για τι συμβαίνει στην ανθρωπότητα πια. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό μιας και ζούμε σε μια περίοδο που γίνεται το ένα παράλογο μετά το άλλο. Ώρες ώρες σίγουρα σκέφτεσαι πως η την τωρινή κατασταση μοιάζει με μια ταινία επιστημονικής φαντασίας και στη μέση, ως βασικοί πρωταγωνιστές βρικόμαστε εμείς. Πως αντιδρούμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Τι αποφάσεις παίρνουμε σε δύσκολες καταστάσεις; Τελικά ποια είναι η πραγματική ποιότητα της φύσης της ανθρωπότητας; Γιατί σίγουρα σήμερα, οι περισσότεροι τείνουμε να νιώθουμε απογοητευμένοι από αυτή.. και όχι αδίκως.

https://www.instagram.com/p/CMNjMOHlA1h/

Μέσα σε όλα αυτά όμως, ο Bregman υποστηρίζει πως υπάρχει µια πεποίθηση που ενώνει αριστερούς και δεξιούς, ψυχολόγους και φιλοσόφους, συγγραφείς και ιστορικούς. Από τον Μακιαβέλι µέχρι τον Χοµπς και από τον Φρόιντ µέχρι τον Ντόκινς, αυτή η πεποίθηση είναι βαθιά ριζωµένη στη δυτική σκέψη. Οι άνθρωποι, μεγαλώνοντας µαθαίνουµε, πως είναι από τη φύση τους εγωιστές και ιδιοτελείς. Στο βιβλίο “Ανθρωπότητα” προτείνεται ένα νέο επιχείρηµα: ότι είναι ρεαλιστικό και συνάµα επαναστατικό να θεωρούµε πως οι άνθρωποι είναι καλοί. Το ένστικτο της συνεργασίας αντί για τον ανταγωνισµό, της εµπιστοσύνης αντί για τη δυσπιστία, έχει µια εξελικτική βάση που φτάνει έως την απαρχή του είδους µας. Το να πιστεύουµε το χειρότερο για τους άλλους δεν επιδρά µόνο στο πώς βλέπουµε τους συνανθρώπους µας, αλλά και στην πολιτική και την οικονοµία. Ο Rutger Bregman, συγγραφέας πολλών διεθνών best seller, παίρνει µερικές από τις πιο γνωστές µελέτες και τα πιο διάσηµα γεγονότα στον κόσµο και τα επαναπροσδιορίζει, προσφέροντας µια νέα µατιά στα τελευταία 200.000 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας, δείχνοντας μας πώς το να πιστεύουµε στην ανθρώπινη καλοσύνη και τον αλτρουισµό µπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόµαστε –και να αποτελέσει το θεµέλιο για να αλλάξουµε πραγµατικά την κοινωνία µας.

Χωρίς ίχνος επιστημονικής φαντασίας, το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα πολύχρονων ερευνών και συλλογής στοιχείων για να μας αποδείξει μέσα στα χρόνια, εν τέλει πως σε κάθε κατάσταση ο άνθρωπος από τη φύση του επιλέγει το καλό. Κάθε κεφάλαιο σε ταξιδεύει σε διαφορετικό έτος, διαφορετικό θέμα, διαφορετικό πλαίσιο. Από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έως το “παραπλανητικό” μυθιστόρημα “Άρχοντας των Μυγών” και από το φαινομενικά “αβοήθητο” φόνο της  Kitty Genovese το 1964 στη Νέα Υόρκη, ως το “πείραμα” του Στάνφορντ, με εντυπωσιακή παράθεση στοιχείων ο συγγραφέας μας αποδεικνύει σε κάθε κεφάλαιο πόσο διαφορετική είναι η πραγματικότητα από αυτό που πιστεύαμε. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται επανειλλημένα πως η ανθρωπότητα νικά, απλά συνεχώς παραπλανάται.

https://www.instagram.com/p/CLzrJ6-gorg/

 

Έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για τόσο για αυτό το βιβλίο όσο και για τον συγγραφέα του. Με μια απλή αναζήτηση στο Youtube θα βρείτε εξαιρετικές κριτικές και αναλύσεις. Έχοντας διαβάσει το βιβλίο αυτό, το συστήνω ανεπιφύλακτα, διότι δεν είναι μόνο ένα βιβλίο που θα σας δώσει απλόχερα πολλές πληροφορίες που ως τωρα αγνοούσατε για την ανθρώπινη φύση και τα επιτεύγματά της ή τις πληγές της, στην πάροδο του χρόνου. Είναι ένα βιβλίο που επαναφέρει την ελπίδα, που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο, που αλληλεπιδράς με τους γύρω σου. Είναι ένα βιβλίο σταθμός που όλοι πρέπει να διαβάσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας μιας και είναι πια καιρός -ή μαλλον είναι επιτακτική ανάγκη- να ακουστεί µια νέα απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία για την ανθρώπινη φύση.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το βιβλίο Ανθρωπότητα στο kleidarithmos.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

3 βιβλία προσωπικής εξέλιξης που πρέπει να διαβάσεις αυτό το τριήμερο!

«Είμαι επικίνδυνη»: Οι ιστορίες 100 γυναικών σε ένα πραγματικά επίκαιρο βιβλίο! 

«Άγρια»: Η αληθινή ιστορία της Cheryl Strayed και το ταξίδι που της άλλαξε τη ζωή

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT