Βιβλία: 20+1 προτάσεις για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει

Τα βιβλία που μας κρατούν συντροφιά δίπλα στη θάλασσα είναι πολύτιμα. Γι' αυτό η επιλογή τους είναι σημαντική. Γι' αυτό διαλέξαμε δυνατές γυναικείες φωνές, απολαυστικά νουάρ, βραβευμένοι συγγραφείς και μεγάλα κλασικά.

Elle 12 Αυγ. 22
Βιβλία: 20+1 προτάσεις για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει

Το Ακουστικό Κέρας της Λεονόρα Κάρινγκτον (εκδ. Αίολος)
Ένα κλασικό έργο μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά για όσους λατρεύουν να χάνονται σε σουρεαλιστικούς κόσμους. Πρωταγωνίστρια, μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν ακούσει καλά. Η καλύτερή της φίλη της κάνει δώρο ένα ακουστικό κέρας. Το χρησιμοποιεί και μαθαίνει ότι η οικογένεια της ετοιμάζεται να την κλείσει σε έναν παράξενο οίκο ευγηρίας. Περνώντας τις πύλες του, η Μάριαν, η κεντρική ηρωίδα μπαίνει σε μια συναρπαστική περιπέτεια υπό το άγρυπνο βλέμμα μιας καλόγριας που κλείνει το μάτι της σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Η αφήγηση της Κάρινγκτον δεν πλάθει έναν σουρεαλιστικό κόσμο. Εύχεται έναν αλλόκοτα καινούργιο. Ένα κόσμο που γεννιέται, που αναδύεται από τα έγκατα της γης με αφοπλιστική ορμή ώστε να καταστρέψει, να συνθλίψει όλα τα στερεότυπα. Κυρίως εκείνα της πατριαρχίας.

βιβλία

Άλλες Ζωές του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα (εκδ. Ψυχογιός)
Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας (2021) συγγραφέα που μεταφράζεται στα ελληνικά. Ο Γκούρνα αφήνει τις λέξεις του να μιλήσουν για τη γερμανική αποικιοκρατία στην Τανζανία -πατρίδα του ίδιου-, τον πόλεμο, τα συλλογικά τραύματα και το πώς αυτά σφραγίζουν τις ζωές και τις κάθε είδους σχέσεις των ανθρώπων.

βιβλία

Βαδίζοντας του Thomas Bernhard (εκδ. Κριτική)
Ο Bernhard είναι αστείος με έναν τρόπο ιδιαίτερο. Το χιούμορ του δεν μειώνει την αφηγηματική δύναμη της γραφής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτή η νουβέλα.

βιβλία


Επιχείρηση: Elgin Express του Ρόμπερτ Πεφάνης (εκδ. Σταφυλίδη)
Ένας εφοπλιστής αποφασίζει να χρηματοδοτήσει μια επικίνδυνη επιχείρηση. Μια ομάδα πρώην πρακτόρων, στρατιωτικών και τυχοδιωκτών αναλαμβάνει να αφαιρέσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο και να τα επιστρέψει στην πατρίδα τους, την Ελλάδα.

βιβλία

Ακριβώς σαν εσένα του Νικ Χόρνμπυ (εκδ. Πατάκη)
Θέλετε μια παράτολμη ερωτική ιστορία για το καλοκαίρι; Μόλις τη βρήκατε. Η Λούσι και ο Τζόζεφ συναντιούνται και οι δύο -φαινομενικά- διαφορετικές καρδιές τους συγκρούονται. Και αυτό, όμως, μια ένωση είναι.

βιβλία

Άνοιξη της Άλι Σμιθ (εκδ. Καστανιώτη)
Στην καρδιά του καλοκαιριού είναι μια καλή στιγμή να ρουφήξετε την Άνοιξη από τη σειρά το Κουαρτέτο των Εποχών της Άλι Σμιθ. Γιατί; Γιατί οι λέξεις της ανθίζουν με ελπίδα εκεί που μοιάζει να νικάει το σκοτάδι.

βιβλία

Όλα Χαμένα του Κώστα Μιχαλόπουλου (εκδ. Νήσος)
Γύρω από μια εξαφάνιση, μια απώλεια, ένα τραγικό ξεγλίστρημα, υφαίνεται μια ιστορία βαφτισμένη στην αλμύρα της θάλασσας και την ποιητική διάθεση του συγγραφέα.

βιβλία

Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει της Alice Munro (εκδ. Μεταίχμιο)
Τα διηγήματα της Munro έχουν στον πυρήνα τους την πολυτέλεια της σύγκρουσης. Ανάμεσα στο φωτεινό και το σκοτεινό, το θεμιτό και το αθέμιτο. Η συγγραφέας, όμως, δεν μένει μόνο σε αυτή τη σύγκρουση, οι λέξεις της την αναδεικνύουν, κάτι που δεν είναι αυτονόητο.

βιβλία

Το μαύρο φως της Maria Gainza (εκδ. Λέμβος)
Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τον κόσμο της ζωγραφικής για να ξετυλίξει το ταλέντο της. Εδώ, μια κριτικός τέχνης στο Μπουένος Άιρες, από τα χέρια της οποίας περνούσαν πλαστά έργα, διηγείται μια αλλόκοτη ιστορία με πρωταγωνιστή έναν χαρακτήρα που ονομάζεται La Negra και ο οποίος παραποιεί πίνακες μιας ζωγράφου. Αναζητήστε και το Το Οπτικό Νεύρο (εκδ. Opera) της ίδιας συγγραφέως.

βιβλία

Το Νησί των Αρουραίων του Jo Nesbo (εκδ. Μεταίχμιο)
Μέσα σε μια πανδημία εν εξελίξει, σχέσεις δοκιμάζονται, μάχες συμβαίνουν, ο κοινωνικός ιστός διαλύεται. Ωστόσο, ο έρωτας βρίσκει τρόπο να υπάρξει. Μια συλλογή από ιστορίες που εκτυλίσσονται στην Αμερική και τις συνδέει το γνώριμο σασπένς του Jo Nesbo.

βιβλία

Ένα αστέρι τη νύχτα της Kristin Hannah (εκδ. Κλειδάριθμος)
Δύο πολύ αγαπημένες φίλες. Η Κεπ και η Τάλι. Όταν η πρώτη χάνει τη ζωή της, η Τάλι προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό των παιδιών της. Θα τα καταφέρει, όταν μάλιστα η ίδια δεν είχε το προνόμιο της φροντίδας στη δική της ζωή;

βιβλία


Ο σινεφίλ του Γουόκερ Πέρσυ (εκδ. Καστανιώτη)
Ο Μπινξ είναι σινεφίλ και γόνος μια κρεολικής οικογένειας της Νέας Ορλεάνης. Βλέπει κυρίως σινεμά και αναλώνεται σε σύντομες ερωτικές ιστορίες. Μέχρι που κάποια στιγμή θα κληθεί να ανακαλύψει το σενάριο της δικής του ζωής. Έτσι, ξεκινά το ταξίδι για το νόημα της δικής του ύπαρξης.

βιβλία

Τα σπίτια της ανησυχίας της Σάσα Νασπίνι (εκδ. Πατάκη)
Υπάρχει ένα χωριό κάπου στην Ιταλία που το λένε Σπίτια. Ένα νεαρό αγόρι επιστρέφει εκεί και τότε, κάπως μαγικά, ένα σωρό σκοτάδια έρχονται στην επιφάνεια. Συμβαίνουν δράματα και εγκλήματα. Παραμύθι, γοτθική λογοτεχνία και νουάρ συνδυάζονται και προκαλούν κάτι παραπάνω από ανησυχία.

βιβλία

Το πέτρινο κτίριο της Asli Erdogan (εκδ. Ποταμός)
Η Τουρκάλα συγγραφέας είναι εξόριστη στη Γερμανία μιας και κινδύνευε στη χώρα της. Τα βιβλία και οι περιγραφές της καταδεικνύουν τις πολιτικές πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος της γείτονος χώρας. Σε πρώτο πλάνο, τα ανθρώπινα δικαιώματα που πλήττονται.

βιβλία

Οι Προφήτες του Robert Jones, Jr. (εκδ. Διόπτρα)
Ο Jones δίνει φωνή στους σκλάβους μιας φυτείας του αμερικανικού νότου σκιαγραφώντας με τα σωστά υλικά τον πόνο, το τραύμα και την αγάπη και διατηρώντας μια λυρική ισορροπία που θυμίζει Toni Morrison.

βιβλία

Ξένο Χώμα της Τζανίν Κάμμινς (εκδ. Δώμα)
Μια μητέρα και ο γιος της προσπαθούν να ξεφύγουν από τα καρτέλ του Μεξικού που έχουν ήδη δολοφονήσει μέλη της οικογένειάς τους. Μια σκληρή, επίπονη οδύσσεια που περνά μέσα από μια έρημο σπαρμένη με σκελετούς προσφύγων οι οποίοι αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή ή απλώς τη ζωή.

βιβλία

Η Καλή νεράιδα της Κατερίνας Τζωρτζακάκη (εκδ. Αρμός)
Διηγήματα για κορίτσια και αγόρια που δυσκολεύονται, σε μια πόλη που έχει απαιτήσεις, σε μια κοινωνία που δημιουργεί ψυχολογικά κενά, που δυσχεραίνει τις ανάσες και τις σκέψεις τους. Στο τέλος, δεν έχει σημασία αν θα τα καταφέρουν.

βιβλία

Ο Έφηβος του Φιόντορ Ντοστογέφσκι (εκδ. Άγρα)
Ίσως το πιο πολύτιμο βιβλίο του καλοκαιριού. Το πιο ιδιαίτερο και καινοτόμο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα. Ένα κείμενο που διατηρεί τη λογοτεχνική του πλέξη φρέσκια μέχρι και σήμερα και αξίζει να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας.

βιβλία

Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν του Γιάννη Μαρή (εκδ. Άγρα)
Ποιος δεν έχει ταυτίσει τις σιέστες με μια από τις περιπέτειες του αστυνόμου Μπέκα; Αυτή τη φορά, ο Μπέκας καλείται, σε συνεργασία με τον οπερατέρ Αγγελίδη, να βρει τον δολοφόνο μιας γυναίκας που το πτώμα της βρέθηκε κοντά στις γραμμές ενός τραίνου.

βιβλία

Παλιά, Πολύ Παλιά του Πέτρου Μάρκαρη (εκδ. Κείμενα)
Ο αστυνόμος Χαρίτος για πρώτη φορά μακριά από την Αθήνα. Πάει ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για αναψυχή. Δεν είναι γραφτό του, όμως, να ηρεμήσει. Κάπως έτσι βρίσκεται στη θέση να προλάβει τον επόμενο φόνο από μια γυναίκα serial killer.

βιβλία

Ο άνδρας που πέθανε δυο φορές του Richard Osman (εκδ. Ψυχογιός)
Αν αγαπήσατε τη Λέσχη Φόνων της Πέμπτης, το ίδιο θα συμβεί και με το νέο πόνημα του Osman. Σε αυτό, τα υπερήλικα μέλη της Λέσχης προσπαθούν να χαλαρώσουν μετά τον προηγούμενο θρίαμβό τους. Δεν θα τα καταφέρουν, μιας και καλούνται να λύσουν ένα ακόμα μυστηριώδες έγκλημα.

βιβλία

H Κοιλάδα των Απόντων της Μαρίας Πολυχρονάκη (εκδ. Ωκεανίδα)
Μια ολόκληρη περιοχή πνίγεται από ένα φονικό κύμα, από μια υδάτινη επίθεση. Πίσω της αφήνει συντρίμμια αγάπης, φιλίες, όνειρα και την ελπίδα της ζωής.

βιβλία
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT