«It’s a Sin»: Όταν όλος ο κόσμος έμοιαζε να είναι εναντίον τους, είχαν πάντα ο ένας τον άλλον

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας το It's a Sin, είναι μια από τις σειρές που σίγουρα μας τραβάει την προσοχή. Το αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ομοφοβία και ο ρατσισμός στη ζωή ενός νέου ανθρώπου και ο συνδυασμός αυτού με τη νόσο HIV στη δεκαετία του '80 οδηγεί τους πρωταγωνιστές της σειράς σε ένα ταξίδι μεταξύ αμάθειας και ημιμάθειας τόσο για την ίδια τη νόσο όσο και για το κοινωνικό στίγμα που περιβάλει αυτή και όλη την gay κοινότητα. Όταν καλείσαι να προσαρμόσεις τη σεξουαλικότητά σου στα πλαίσια που ορίζει το κοινωνικό σύνολο, μόνο και μόνο για να μπορέσεις να συνυπάρχεις, τότε αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει πράγματι ομοφοβία και κοινωνικό στίγμα.

Σοφία Δρούγκα 16 Μαΐ. 21
«It’s a Sin»: Όταν όλος ο κόσμος έμοιαζε να είναι εναντίον τους, είχαν πάντα ο ένας τον άλλον

Ο πολυβραβευμένος Russel T. Davies είναι ο δημιουργός της σειράς αυτής που αποτελείται από 5 μοναδικά επεισόδια και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως αριστουργηματική δραματική αποτύπωση των όσων λάμβαναν χώρα τη δεκαετία του ’80 σχετικά με την εξάπλωση του ιού HIV στην gay κοινότητα. Αλλά το “It’s a Sin” είναι τόσα πολλά παραπάνω από αυτό.

it's a sin

Photo Credit Ben Blackall – Channel 4

Η σειρά αποδίδει από όλες τις πλευρές το κοινωνικό στίγμα που επέφερε ο συγκεκριμένος ιός αλλά τονίζει επίσης την άγνοια τόσο των νοσούντων, όσο και του περιβάλλοντός τους που τότε δεν ήξεραν ούτε πως να σταματήσουν την εξάπλωση αλλά ούτε και πως να το αντιμετωπίσουν. Η άγνοια έπαιζε σημαντικό ρόλο αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση δικαιολογία για τον τρομακτικό ρατσισμό που βίωσε η gay κοινότητα εκείνη την εποχή. Το μεγαλύτερο σοκ στη σειρά, έρχεται σαφώς, όταν βλέπουμε πως αντιμετώπιζαν το θέμα του HIV τα μέσα της εποχής και πως χωρίς κανένα φίλτρο, περιθωριοποιούσαν όλους τους ομοφυλόφιλους. Πολλοί νοσούντες εξαιτίας της παραπληροφόρησης και του στίγματος αυτού, απεβίωσαν μόνοι τους σε καθεστώς απομόνωσης και άλλοι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στην οικογενειά τους σε επαρχιακές πόλεις περνώντας τις τελευταίες τους στιγμές ως μειάσματα του κοινωνικού συνόλου χωρίς καμία υποστήριξη από τον περίγυρό τους.

it's a sin

Photo Credit: Ben Blackall – Channel 4

Η σειρά “It’s a Sin” αγγίζει πολλές μικρές ως τώρα “απαγορευμένες” πτυχές της ζωής της gay κοινότητας και μάλιστα μέσα από τον τρόμο της δικής τους πραγματικότητας. Διότι η πορεία της τότε “πανδημίας” του AIDS είχε μια τρομακτική αρχή άγνοιας, συνέχεια ρατσισμού και παραπληροφόρησης, μέχρι να καταφέρει η πλειοψηφία του κόσμου να φτάσει στην αποδοχή και να λάβει τις απαραίτητες γνώσεις επι του θέματος για να το αντιμετωπίσει πρώτα ως θέμα υγείας και έπειτα ως κοινωνικό θέμα. Η σειρά αυτή δίνει σίγουρα τροφή για σκέψη, μιας και δεν είναι καθόλου δύσκολο να κάνουμε άμεσα την σύγκριση με την τωρινή κατάσταση πανδημίας που βιώνουμε και που μας κάνει να αναλογιζόμαστε πόσα δεν ξέρουμε ακόμη και πόσα έπονται να μάθουμε εως ότου πλέον βγούμε από το καθεστώς του φόβου που επισκιάζει τα πάντα γύρω μας.

https://www.instagram.com/p/CLwKGhHHbg2/

Στα backstage highlights της σειράς αυτής, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στον ευρηματικό σεναριογράφο Russel T. Davies που είναι επίσης ο δημιουργός της σειράς “Queer as Folk” και  βλέπουμε πως συχνά χρησιμοποιεί την τέχνη του για να αγγίξει κοινωνικά θέματα “ταμπού”.  Και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η σειρά “It’s a sin” δεν έγινε καν δεκτή από το BBC λόγω του θέματος που πραγματευόταν και κατέληξε στο Channel 4 σημειώνοντας μια online πρεμιέρα στις 21/1 που παρακολούθησαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια θεατές. Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται αποκλειστικά από την Cosmote TV. Παρόλα αυτά η σειρά εκτιμήθηκε από το κοινό αλλά και από τον ευαισθητοποιημένο τραγουδιστή και ακτιβιστή σχετικά με τα θέματα της LGBTQ+ κοινότητας, Έλτον Τζον, ο οποίος με ένα post στο Instagram εξέφρασε το θαυμασμό του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η σειρά αυτή είναι ένας “θρίαμβος δημιουργικότητας και ανθρωπιάς”.

Το Instagram post του Elton John για τη σειρά “It’s a Sin”:

https://www.instagram.com/p/CKv297cD83_/?utm_source=ig_embed

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε βέβαια να παραλείψουμε τις καταπληκτικές ερμηνείες που εμπεριέχει η σειρά.  Το καστ απαρτίζουν ο τραγουδιστής του δημοφιλούς ποπ συγκροτήματος «Years & Years» Όλι Αλεξάντερ, ενώ συμπρωταγωνιστούν ο Σον Ντούλεϊ (The Witcher) και η Κίλι Χος (The Durrels). Επιπλέον, τόσο η μουσική οσο και οι στυλιστικές επιλογές είναι αξιοσημείωτες και δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα για το 80’s και 90’s styling της εποχής. Αν και για τη συγκεκριμένη σειρά, εγγυώμαι πως δε χρειάζεσαι επιπλέον κίνητρο για να τη δείς από μια απλή σύσταση και έστω μια προσωπική ευαισθητοποίηση περί των θεμάτων που αναλύσαμε παραπάνω, η βαθμολογία της στο IMDb είναι 8,8/10 και αν με ρωτάτε, αυτό οφείλεται μόνο στο ότι η σειρά δεν έχει ακουστεί και διαδοθεί ακόμη όσο θα έπρεπε. Ειδάλλως 10/10 από εμένα και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα!

Δείτε το official τρέιλερ της σειράς εδώ:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

2 σειρές του Netflix που θα κάνουν αυτό το τριήμερο αξέχαστο

«Άγρια»: Η αληθινή ιστορία της Cheryl Strayed και το ταξίδι που της άλλαξε τη ζωή

«Self-made»: Η ιστορία της αυτοδημιούργητης C.J. Walker στο Netflix συνεχίζει να μας εμπνέει

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: