Τα βιβλία που μας κράτησαν συντροφιά τον Αύγουστο

Αυτά είναι τα βιβλία που ξεχωρίσαμε, τα οποία πήραμε μαζί στις διακοπές μας.

Elle 26 Αυγ. 23
Τα βιβλία που μας κράτησαν συντροφιά τον Αύγουστο

Τη διάρκεια των διακοπών δεν χρειάζεσαι πολλά. Μία ξαπλώστρα, ένα βιβλίο και πρώτη θέση μπροστά στο κύμα ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό σκηνικό για τους χαρακτήρες που θα ξεπηδήσουν από τις ιστορίες που διαβάζεις. Αυτή τη σεζόν που φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, υπήρξαν πολλά βιβλία που ξεχωρίσαμε, τα οποία δυσκολευτήκαμε να χωρέσουμε στη βαλίτσα των διακοπών.

Το βιβλίο του μήνα

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΆΤΙ της Μαριάνα Ενρίκες (εκδ. Πατάκη)

βιβλία

Ο κόσμος της Αργεντίνας Μαριάνα Ενρίκες είναι ένα ολόκληρο σύμπαν αποτελούμενο από διηγήματα κεντημένα και συγκολλημένα μεταξύ τους από ένα σωρό διαφορετικούς, αλλόκοτους, μαγικούς, χωμάτινους, μακάβριους, ονειρικούς, μουσικούς, τρομακτικούς κόσμους. Η καρδιά τους μοιάζει να κρέμεται συνεχώς από
μια λέξη που είναι ικανή να τα αλλάξει. Να τα μετατρέψει σε κάτι άλλο, εξίσου αλλόκοτο και πονετικό. Ό,τι όμως και να μπορούσαν να γίνουν, θα παρέμεναν ιδιαίτερα συγκινητικά, επειδή είναι οργισμένα, αιμάτινα, επικίνδυνα, μα και συντριπτικά ανθρώπινα. Γιατί κάθε σκοτεινή και μακάβρια ιστορία έχει κάπου κρυμμένο τον δρόμο για το φως και τη ζωή. Τη ζωή που αξίζει σε όλους. Ανακαλύψτε την, αγαπήστε την και αναζητήστε και το Όσα Χάσαμε στις Φλόγες από τον
ίδιο εκδοτικό οίκο.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ της Deepti Kapoor (εκδ. Μεταίχμιο)

βιβλία

Μια χορταστική περιπέτεια που εκτυλίσσεται στο Δελχί με πρωταγωνιστές τη διαφθορά, ντόπιους κακοποιούς, λυκοφιλίες και δύσκολους έρωτες. Το έχουν χαρακτηρίσει και ως Ο Νονός μεταφερμένος σε ινδικό έδαφος.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ του Αρμάντο Ρομέρο (εκδ. Τόπος)

βιβλία

‘50s στο Κάλι της Κολομβίας. Μια μητέρα με τα παιδιά της περιμένουν τον πατέρα να γυρίσει κατά τη διάρκεια της πιο βίαιης νύχτας στην ιστορία του τόπου. Αυτή είναι η αφετηρία για να ειπωθεί η ιστορία και το συλλογικό τραύμα μιας οικογένειας και μιας ολόκληρης χώρας.

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ του KL Walther (εκδ. Μεταίχμιο)

βιβλία

Οι δεινοί tiktokers θα το ξέρουν, μιας και στα βιβλιοφιλικά ράφια του είναι περιζήτητο. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τα τραγούδια της Taylor Swift. Αυτό λέει όλα όσα χρειάζεστε.

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ του Georges Simenon (έκδ. Αγρα)

βιβλία

Όσοι αγαπούν τον Simenon, τον συμπεριλαμβάνουν στους λόγους που αγαπούν το καλοκαίρι, και οι εκδόσεις Άγρα δεν τους απογοητεύουν ποτέ

Η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ του Mahi Binebine (εκδ. Άγρα)

βιβλία

H μικρή Χαγιάτ μεγαλώνει στο Μαρακές, σε μια φτωχή γειτονιά σχεδόν μόνη της. Τα βράδια το σκάει για να χαζεύει την ελευθερία της Μαμίτας, μιας χορεύτριας που παλεύει ενάντια στις απαγορεύσεις της χώρας της με τον ρυθμό και το σώμα της.

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ του Κωνσταντίνου Πίττα (εκδ. Αίολος)

βιβλία

Ο αρχιτέκτονας και διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο πρώτο του βιβλίο πειραματίζεται μεταξύ αφηγηματικού και δοκιμιακού λόγου για να χτενίσει με τις σκέψεις του όλα όσα διατρέχουν σήμερα τον Ένα, τον Άνθρωπο.

Ξεχωρίζουν:

βιβλία

Το Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν της Betty Smith (εκδ. Μεταίχμιο) είναι μια αμερικανική ιστορία ενηλικίωσης. Η εντεκάχρονη Φράνσι ζει σε μια φτωχογειτονιά του Μπρούκλιν, το 1912. Για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, τρυπώνει στις σελίδες των βιβλίων και στη φαντασία της.

Μην προσπεράσετε το Τριαντάφυλλα Επί Πιστώσει της Elsa Triolet (εκδ. Gutenberg). Η Triolet είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt (1944), ήταν ενεργό μέλος των προοδευτικών κινημάτων των αρχών του 20ού αιώνα στη Γαλλία, αλλά και της Αντίστασης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ μας κάνει φίλες με τη Μαρτίν. Ένα αξιαγάπητο κορίτσι που καλείται να τα καταφέρει σε άθλιες οικογενειακές συνθήκες στο Παρίσι. Ο έρωτας με έναν καλλιεργητή τριαντάφυλλων είναι μια υπόσχεση ευτυχίας που δεν εκπληρώνεται. Στο βάθος της ιστορίας, σε εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο, βρίσκεται και η καταστροφική αλλοτρίωση μέσα στον βιομηχανικό καπιταλισμό.

Το Στις Δικές μου Διαδρομές (εκδ. Gutenberg) της βραβευμένης με Pulitzer Αμερικανίδας ινδικής καταγωγής Jhumpa Lahiri κεντρική ηρωίδα είναι μια νεαρή γυναίκα που περιπλανιέται σε κάποια πόλη δίχως όνομα και συνομιλεί με αγνώστους, ακούει τυχαίες συνομιλίες γνωρίζει μικρές της γωνιές, μαθαίνοντας παράλληλα τον εαυτό της σε μικρές λίμνες μοναξιάς και ήσυχης καθημερινότητας.

Mεταφερόμαστε στην Ιαπωνία με την Πορεία της Μίνα της Γιόκο Ογκάουα (εκδ. Πατάκη) μσς διηγείται την ιστορία της μικρής Τομόκο, η οποία θα χρειαστεί να μείνει ένα διάστημα με την οικογένεια των θείων της σε μια έπαυλη που είχε χτίσει ο παππούς της. Εκεί θα συναντήσει τη Μίνα, ένα γλυκό κορίτσι που κυκλοφορεί καβάλα σε έναν ιπποπόταμο. Μαζί θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν τον κόσμο, αλλά και το τι κρύβεται πίσω από το πολυτελές περιτύλιγμα της οικογενειακής ζωής.

Η συλλογή διηγημάτων Μύχιες Καταστροφές (εκδ. Καστανιώτη) της Κριστίνα Πέρι Ρόσι είναι το πρώτο της βιβλίο που μεταφράζεται στη χώρα μας και, ευτυχώς, μπορεί να θεωρηθεί απολύτως αντιπροσωπευτικό. Η Ρόσι είναι μια σπουδαία φωνή των σύγχρονων λατινοαμερικανικών γραμμάτων και από τις λίγες γυναίκες που συνδέθηκαν με το περίφημο boom στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Εδώ, έχουμε έναν λογοτεχνικό λαβύρινθο από ήρωες και ηρωίδες που δεν γίνεται να μη θες να γίνουν πρωταγωνιστές στα όνειρά σου, κι ας είναι εφιάλτες. Μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας με προσωπικό αποτύπωμα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε.

Αγαπήσαμε το Ο Άνδρας της Rumena Buζarovska από τη Βόρεια Μακεδονία. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη να μεταφραστούν και τα επόμενα διηγήματά της που φέρουν τον τίτλο Δεν Πάω Πουθενά (εκδ. Gutenberg). Και εδώ, γυναίκες μέσα από τη γραφή της Buζarovska μεταφέρουν το γυναικείο βίωμα, γραμμένο με κέφι και διάθεση να διαπεράσει τα πρώτα στρώματα της «γυναικείας ψυχοσύνθεσης» για να εμβαθύνει χωρίς διδακτισμούς. Υπάρχουν στιγμές που η ειλικρίνεια στη γραφή της γίνεται το βασικό στοιχείο της. Θα μπορούσατε να το είχατε γράψει και εσείς ή να το έχει αφηγηθεί μια φίλη σας. Τόσο ζωηρή είναι η γραφή της.

Το Βιβλίο της Μητέρας της Βιολαίν Ουισµάν (εκδ. Πατάκη) είναι ένα καλειδοσκοπικό πορτρέτο της Κατρίν, μιας μαμάς που δεν είναι εύκολο να τη χαρακτηρίσεις, γιατί δεν θες να την εντάξεις πουθενά. Και η Ουισμάν το κάνει με τέτοια αφηγηματική δεινότητα και ευαισθησία, που τοποθετεί την ηρωίδα της πολύ κοντά μας, με σκοπό να μην την ξεχάσουμε ποτέ.

Το Ψέμα και Μάγια (εκδ. Καστανιώτη) της Έλσα Μοράντε, που κυκλοφόρησε το 1948, έχει τη στόφα των κλασικών μυθιστορημάτων, μιας και συναντά τη λογοτεχνική παράδοση δημιουργών όπως οι Σταντάλ και Τολστόι και φτάνει μέχρι τον Προυστ. Θα κρατήσετε στα χέρια σας μια πολυσέλιδη, χορταστική ηθογραφική, οικογενειακή κωμωδία που μετουσιώνεται σε μεγαλοπρεπέστατη τραγωδία.

βιβλία

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ του Enrique Vila-Matas (εκδ. Ίκαρος)

Ο πυρήνας του νέου έργου του Vila-Matas είναι ο νεωτερισμός στο μυθιστόρημα και αυτό είναι ίσως το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε γι’ αυτό το βιβλίο. Ίσως να
σας πείσουν και τα λόγια του Paul Auster, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά: «Χρειάζεται απλώς ν’ αφεθείς, διότι βρίσκεσαι στα χέρια ενός δεξιοτέχνη».

ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Cormac McCarthy (εκδ. Gutenberg)

Ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες και οι εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορούν παλιότερα έργα του μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα ελληνικά. Εδώ πρόκειται για ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο το οποίο αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορούσε ο συγγραφέας να παραδόσει ένα βαθύ έργο. Ακολουθούμε τον Μπάλαρντ, έναν φτωχό αγρότη που, χωρίς εφόδια και δίχως καθόλου λεφτά, περιφέρεται στα δάση με φόντο το άγριο τοπίο του Τενεσί.

ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ του Δημήτρη Σίμου (εκδ. Μεταίχμιο)

βιβλία

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του ταλαντούχου συγγραφέα μάς μεταφέρει στις καλλιέργειες μυδιών της Χαλάστρας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί μετακομίζει μια γυναίκα που αποφασίζει να αλλάξει ζωή μαζί με τις κόρες της. Μαζί της μαθαίνουμε για τους μυστηριώδεις Νυχτοβάτες.

ΕΝΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Λεονάρδο Παδούρα (εκδ. Καστανιώτη)

βιβλία

Ο πολυδιαβασμένος Κουβανός συγγραφέας -εκ των κορυφαίων της Λατινικής Αμερικής- συνεχίζει τις νουάρ ιστορίες του με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Μάριο Κόντε. Βρισκόμαστε στο 2016. Στην Αβάνα αναμένονται η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η συναυλία των θρυλικών Rolling Stones και, επιπλέον, η φαντασμαγορική επίδειξη μόδας του οίκου Chanel. O Κόντε όμως πρέπει να διαλευκάνει τη δολοφονία ενός πρώην κυβερνητικού στελέχους, μεγάλου λογοκριτή και εκβιαστή πλήθους καλλιτεχνών στο όνομα του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού».

ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ του Γιώργου Κουτσούκου (εκδ. Κίχλη)

βιβλία

Ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου κλείνει με την πρόταση «Τα όνειρα ως υπόγειες συναντήσεις». Την ιστορία μιας τέτοιας συνάντησης έχουμε εδώ. Ένα αγόρι και ένα κορίτσι συναντιούνται στο κέντρο της Αθήνας του 21ου αιώνα και μεταμορφώνονται μέχρι να σταματήσουν να το κάνουν.

Ποίηση

ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑ Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ της Lola Ridge (εκδ. Κείμενα)

βιβλία

Ανακαλύψτε αυτή την υπέροχη, μοντερνίστρια, ριζοσπάστρια αλλά και λυρική ποιήτρια της οποίας οι στίχοι διεκδικούν δικαιοσύνη. Ουρλιάζουν για ελευθερία την ίδια στιγμή που παραμένουν τρυφεροί, απαλοί σαν φιλί. Είναι η ποίηση που έχουμε ανάγκη, ακόμα και αν είναι γραμμένη στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT