Τι βιβλία θα διαβάσουμε στην παραλία ή στο μπαλκόνι τον Ιούνιο;

Αυτά είναι τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά τις πρώτες καλοκαιρινές μέρες.

Elle 03 Ιουν. 23
Τι βιβλία θα διαβάσουμε στην παραλία ή στο μπαλκόνι τον Ιούνιο;

Αυτά είναι τα βιβλία που θα γεμίσουν κόκκους άμμου, λαδιές από αντηλιακό και αλμύρα από τη θάλασσα, αυτόν τον Ιούνιο.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

βιβλία

SISTER OUTSIDER της Audre Lorde (εκδ. Κείμενα)

Για να αντέξουμε, πολλές φορές χρειάζεται να εμβαθύνουμε στα πράγματα, στις θεωρίες, στα επιχειρήματα, στην ίδια την Ιστορία. Στην προκειμένη περίπτωση, στην ιστορία του φεμινισμού. Έχουμε ανάγκη από αλήθειες που διαλύουν το σκοτάδι και ταυτόχρονα το πολεμούν. Κάτι που κάνει αυτή η πολύτιμη έκδοση με δοκίμια και ομιλίες της ποιήτριας, συγγραφέα, φεμινίστριας και ακτιβίστριας Audre Lorde. Τα κείμενά της μιλούν με πάθος, οργή, αλλά και λυρισμό για τον σεξισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τις ταξικές διακρίσεις, τον ιμπεριαλισμό και, κυρίως, για το πώς γινόμαστε και εμείς οι ίδιες -επίσης καταπιεσμένες- μέρος της καταπίεσης απέναντι σε κάθε γυναίκα που την έχουν εγκαταλείψει έξω από αυτό που ορίζει η κοινωνία ως αποδεκτό και «κανονικό». Διαφωτιστικό, αν δεν θέλουμε να καθόμαστε απλώς, βολεμένες στην προνομιούχα φούσκα μας η καθεμία, και να αραδιάζουμε «εύκολες» λέξεις συζητώντας για τη ζωή και τη θέση των γυναικών.

Η ΣΚΥΛΑ της Πιλάρ Κιντάνα (εκδ. Πατάκη)

βιβλία

Η ιστορία της Νταμάρις, που είναι παντρεμένη με τον Ροχέλιο και ζει σε έναν μικρό οικισμό στις ακτές του Ειρηνικού, στην Κολομβία, είναι σκληρή, βαθιά και μας επιτίθεται κυρίως με την αλήθεια της. Την αλήθεια που ψάχνουμε στα βιβλία.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΣΙΝΑ ΑΙΡΟN της Γκαμπριέλα Καμπεσόν Κάμαρα (εκδ. Καστανιώτη)

βιβλία

Ένα ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης δύο κοριτσιών στα αχανή τοπία της Αργεντινής του 1872. Η ορμητική, απολαυστική, μυσταγωγική αφήγηση της Καμπεσόν καταλήγει σε μια γιορτή της αγάπης, της γέννησης (κάθε είδους), του ανήκειν και της συντροφικότητας.

ΔΙΗΓΗΜΑΣ της Γιώτας Τεμπρίδου (εκδ. Ακυβέρνητες Πολιτείες)

βιβλία

Δώδεκα σπονδυλωτά κείμενα γεμάτα προσωπικά βιώματα που η συγγραφέας τους δεν τα έγραψε για να ανήκουν σε κάποια φόρμα, αλλά κυρίως για να ακουστούν, να ζωντανέψουν και να απελευθερωθούν ως μέρος της συλλογικής αφήγησης του γυναικείου βιώματος.

ΛΑΜΠΕΤΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ της Λιλιάνα Κολάνσι (εκδ. Δώμα)

βιβλία

Η πρωτότυπη γραφή της Βολιβιανής Κολάνσι σε αυτά τα λιλιπούτεια διηγήματα μας κερδίζει με τον τρόπο που καταφέρνει να κινητοποιεί τη φαντασία μας. Το ίδιο κάνουνκαι οι ήρωές της, πουμοιάζουν να έχουν πάρει όλοι τους κάποιο δηλητήριο.

ΟΝΕΙΡΑ ΤΡΑΙΝΩΝ του Ντένις Τζόνσον (εκδ. Αντίποδες)

βιβλία

Μια νουβέλα του αγαπημένου Αμερικανού συγγραφέα που ήξερε πάντα πώς να γίνεται τρυφερός χωρίς να υστερεί στα υπόλοιπα. Εδώ, δίνει ζωή στον Ρόμπερτ, έναν εργάτη των σιδηροδρόμων που χάνει σε μια φωτιά τον μόνο έρωτα της ζωής του και τη μικρή του κόρη. Όλα αυτά τη στιγμή που η Αμερική υποδεχόταν μια ολόκληρη νέα εποχή.

ΚΑΘΩΣ ΨΥΧΟΡΡΑΓΩ του William Faulkner (εκδ. Gutenberg)

βιβλία

 

Ένας Faulkner είναι πάντα μια καλή επιλογή. Η αφήγηση της εκπλήρωσης της τελευταίας επιθυμίας της ετοιμοθάνατης Άντι από τα παιδιά και τον σύζυγό της να ταφεί εκεί που γεννήθηκε, στον Αμερικανικό Νότο, είναι ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: