7 τρόποι να κάνεις τη σχέση σου με το σύντροφό σου πιο δυνατή βάση ερευνών

Μπορεί η πανδημία και η ρουτίνα να επηρεάζουν όλη σου τη ζωή, αλλά με 7 απλούς τρόπους μπορείς να βοηθήσεις τη σχέση σου να βγεί δυνατότερη. Εμείς βρήκαμε τις έρευνες που το αποδεικνύουν και το μόνο που μένει είναι να δείς τι από αυτά μπορείς να κάνεις για να ανανεωθείς σε προσωπικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Σοφία Δρούγκα 24 Απρ. 21
7 τρόποι να κάνεις τη σχέση σου με το σύντροφό σου πιο δυνατή βάση ερευνών

Σε κάθε νέο ξεκίνημα ή αλλαγή εποχής, θέτουμε στόχους στον εαυτό μας. Στόχους που σίγουρα μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα και πληρέστεροι. Όμως πολλοί προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας και παραμελούμε τη σχέση μας με το σύντροφό μας. Κάθε προσωπική σχέση χρειάζεται φροντίδα για να ευδοκιμήσει και εμείς συμβουλευτήκαμε τις έρευνες των ειδικών για αυτό.

Αν νιώθεις πως η σχέση σου με τον άνθρωπό σου είναι σημαντική, καλό θα ήταν να “δουλέψεις” για αυτή. Και αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως πρέπει να είσαι τέλεια. Με 7 απλές συμβουλές που στηρίζονται σε πρόσφατες ψυχολογικές μελέτες, μπορείς να δώσεις μια νέα πνοή ανανέωσης στη σχέση σου. Και να είσαι σίγουρη πως αυτή η περίοδος που βιώνουμε, σίγουρα δε σας βοηθάει να ζήσετε τη σχέση σας στο 100%. Οπότε λίγη υπομονή σίγουρα είναι ένα απο τα βασικά συστατικά που πρέπει να έχεις.

σχέση

1. Προετοίμασε τον εαυτό σου μόνο θετικά

Προσάρμοσε την τωρινή σου νοοτροπία, ώστε να βλέπεις τη σχέση σου ως βασική πηγή θετικών εμπειριών -όπως πρέπει δηλαδή να είναι. Οι ψυχολόγοι αποκαλούν την τακτική αυτή, ενίσχυση της κοινωνικής προσέγγισης (boost your social approach). Αντί να προσπαθούν απλώς να αποφεύγουν τα προβλήματα της σχέσης τους, εκείνοι που έχουν το κίνητρο της προσέγγισης, αναζητούν τα θετικά και τα χρησιμοποιούν για να στηρίξουν και να βοηθήσουν τη σχέση.

Για παράδειγμα, φαντάσου μια συνομιλία με το σύντροφό σου στην οποία είστε και οι δύο θετικά προσκείμενοι ακόμη κι αν διαφωνείτε. Η συνομιλία σίγουρα θα φτάσει σε ένα επιθυμητό συμπέρασμα αφού και οι δυο έχετε θέσει ως στόχο να λύσετε το θέμα-όποιο κι αν είναι- και να προχωρήσετε παρακάτω.

2. Αισιοδοξία πάνω απ’όλα

Ενώ τα πράγματα στο παρελθόν μπορεί να μην πήγαιναν πάντα όπως θα τα ήθελες, είναι σημαντικό να κρατάς ακόμη μια στάση αισιοδοξίας για το μέλλον. Το σωστό “είδος” αισιοδοξίας έχει σημασία. Μια ερευνητική μελέτη του 2020 από τους Krystan Farnish και Lisa Neff διαπίστωσε πως το να εστιάζουν γενικά στη θετική πλευρά της ζωής επέτρεψε στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τη σύγκρουση στη σχέση τους απο εκείνους που ήταν θετικά προσκείμενοι αποκλειστικά προς τη σχέση τους.

3. Να είσαι ψυχολογικά ευέλικτη

Οι ψυχολογική άμυνα είναι ένα συναίσθημα που μας κυριεύει σε κάθε διαφωνία. Δούλεψε περισσότερο στο να αποδεχθείς αυτό που νιιώθεις και εσυ και ο συντροφός σου χωρίς να είσαι αμυντική. Είναι οκ να προσαρμόζουμε κάποιες συμποριφορές μας, όταν θέλουμε να επέλθει μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Δε χρειάζεται να είμαστε αδιάλλακτοι, εφόσον θέλουμε όντως να καταλάβουμε τον άλλο. Χρειάζεται ευελιξία και σίγουρα σωστά δομημένα επιχειρήματα.

σχέση

4. Είναι εντάξει να βάζεις το «εγώ» πριν από το «εμείς»

Είναι πολύ εύκολο για κάποιους να θυματοποιούνται στα πλαίσια της σχέσης είτε εκούσια είτε ακούσια.  Το να εστιάσεις λίγο περισσότερο στον ευατό σου όμως δε σε κάνει κακό σύντροφο. Όταν εσύ είσαι καλά και ψυχολογικά υγιής, οφελείται τόσο ο σύντροφός σου όσο και όλη σου η σχέση.

Μια πρόσφατη έρευνα εντόπισε τα τέσσερα χαρακτηριστικά που δείχνουν μια καλύτερη ψυχική υγεία: η συνειδητότητα και η θετικότητα των συναισθημάτων σου, η ζεστασιά, η ειλικρίνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν στο να είσαι πιο ξεκάθαρη, να νιώθεις καλύτερα για το ποια είσαι, να εκπέυμπεις μεγαλύτερη αισιοδοξία και λιγότερη επιθετικότητα, να εκμεταλλεύεσαι  λιγότερο τους άλλους και να δείχνεις λιγότερο αντικοινωνική συμπεριφορά.

5. Κάνε κάτι για το σύντροφό σου

Δεν στρέφονται όλα γύρω από εσένα αποκλειστικά όμως. Και αυτό είναι καλό να το θυμάσαι μιας και το να βρίσκεις χρόνο και να έχεις το σύντροφό σου ως προτεραιότητα, είναι μέρος της σχέσης και της δοτικότητας που εμπεριέχεται σε σε αυτή.

Μια μελέτη του 2020 από την Johanna Peetz και τους συναδέλφους της διαπίστωσε ότι η ιεράρχηση που θέτεις στη σχέση σου σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά στον εαυτό σου, αυξάνει τα θετικά συναισθήματα, μειώνει τα αρνητικά και ενισχύει την αντιληπτή ποιότητα σχέσης.

Ίσως για την αλλαγή, μπορείς για ένα εύλογο χρονικό διάστημα να κάνεις περισσότερα πράγματα που αρέσουν στον σύντροφό σου και να ευχαριστηθείς ποιοτικό χρόνο μαζί του, χωρίς να δίνεις άμεση προτεραιότητα στα δικά σου θέλω. Που ξέρεις; Μπορεί να σου προκαλέσει έκπληξη το αποτέλεσμα και να σας βγεί σε καλό.

σχέση

6. Μην κρίνεις τόσο σκληρά τον εαυτό σου

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να επιτύχουν την ιδανική εικόνα -κυρίως σωματικά- τρώγοντας καλύτερα ή μέσω της άθλησης, χωρίς όμως αυτό να έχει ως στόχο τη βελτίωση της δικής τους ποιότητας ζωής, αλλά τη θελκτικότητά τους προς τον εκάστοτε σύντροφο.

Ωστόσο, η έρευνα του Xue Lei δείχνει ότι μπορεί να μην γνωρίζετε πως πραγματικά θέλει ο σύντροφός σας να μοιάζεται, χωρίς αυτό εννοείται να έχει ούτως η άλλως καμία σημασία.

Οι γυναίκες τείνουν να υπερεκτιμούν το πόσο καλλίγραμμη θέλει ο σύντροφός τους να είναι. Ομοίως και οι άνδρες πιστεύουν πως οι γυναίκες τους θέλουν περισσότερο μυώδεις απ’όσο ισχύει στην πραγματικότητα.

Μπορεί να μη φαίνεται τόσο επιβλαβές το να γυμνάζεσαι και να προσπαθείς για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αλλά και στις δυο περιπτώσεις τα άτομα τείνουν να είναι πολύ επικριτικά με τον εαυτό τους με βάση μια λανθασμένη ανάγνωση του “πως θέλει ο σύντροφός τους να είναι”. Εννοείται πως τα αισθήματα αυτά έχουν εν μέρει τη βάση τους σε βαθειά ριζωμένα πρότυπα ομορφιάς που εν έτη 2021 προσπαθούμε να πατάξουμε.

7.  “Κράτα” επαφή

Το πιο εύκολο και ευχάριστο tip έρχεται τελευταίο στη λίστα. Προσπάθησε να αγγίζεις τον άνθρωπό σου περισσότερο. Όταν η Cheryl Carmichael και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν 115 συμμετέχοντες σε μια περίοδο 10 ημερών, διαπίστωσαν ότι η επαφή – όπως το κράτημα των χεριών, η αγκαλιά, το φιλί – συσχετίζονται τόσο με την ενίσχυση της στοργής όσο και της ποιότητας της σχέσης.

Το να αγγίζεις τον σύντροφό σου έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να σε κάνει να είστε πιο κατανοητοί και να μεταδώσει χωρίς πολλά λόγια βασικά συναισθήματα που μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην μπορείς να εκφράσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT