Βρήκαμε το τραγούδι που σου δίνει ώθηση για περισσότερη γυμναστική #έρευνα

Βάση έρευνας, ανακαλύψαμε το νούμερο 1 τραγούδι που θα σου δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι για να περπατάς και να αθλείσαι περισσότερο!

Elle 16 Απρ. 21
Βρήκαμε το τραγούδι που σου δίνει ώθηση για περισσότερη γυμναστική #έρευνα

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει πως η μουσική προάγει θετικά συναισθήματα. Ένα τραγούδι μπορεί να μας κάνει χαρούμενους, λυπημένους ή να μας παρακινήσει να χορέψουμε, να τρέξουμε, να ανεβούμε λόφους και βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς φοράμε ακουστικά όταν πάμε για τρέξιμο.

Μια συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychology of sport and Exercise, είχε όμως πιο εστιασμένη προσέγγιση.

Ο συγγραφείς της μελέτης, ο Marcello Bigliassi, από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνάδελφοί του, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG), παρακολουθώντας την ανταπόκριση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, όταν άκουγαν ένα συγκεκριμένο τραγούδι την ώρα που περπατούσαν. Ποιο όμως ήταν αυτό το τραγούδι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

τραγούδι

Πώς χωρίστηκαν οι ομάδες των συμμετεχόντων στην έρευνα

Οι επικεφαλής της έρευνας χρησιμοποίησαν το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να αξιολογήσουν πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος την ώρα που το άτομο ασκείται σε εξωτερικό χώρο α) χωρίς κανένα ακουστικό ερέθισμα, β) ακούγοντας ένα podcast από το TED talk, γ) ακούγοντας μουσική. Η μουσική και το podcast επηρέασε τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σύγκριση με κανένα ακουστικό ερέθισμα. Η μουσική όμως περισσότερο από ότι το podcast.

Ποιο τραγούδι επέλεξαν οι επιστήμονες;

Το “Happy”, του Pharrell Williams. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακρόαση του συγκεκριμένου τραγουδιού οδήγησε σε αύξηση της απόλαυσης κατά 28% κατά τη διάρκεια του περπατήματος, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν είχε ακουστικό ερέθισμα. Η απόλαυση ήταν επίσης 13% υψηλότερη για εκείνους που άκουγαν μουσική, σε σύγκριση με όσους άκουσαν το podcast.

Αυτές οι επιδράσεις συσχετίστηκαν με την αύξηση των κυμάτων βήτα στις μετωπικές του εγκεφαλικού φλοιού, ανέφερει η ομάδα. «Δείξαμε ότι η μουσική έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα βήτα κύματα και να προκαλέσει θετικά συναισθήματα που κάνουν πιο ευχάριστο το περπάτημα. Και φυσΙκά γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο ευχάριστα νιώθουμε την ώρα που κάνουμε κάτι τόσο πιο πιθανό είναι να εντείνουμε τη διάρκειά του. Αυτό μπορεί να ισχύει και κατά τη διάρκεια άλλων μορφών άσκησης», εξηγεί ο Marcelo Bigliassi.

Διάβασε περισσότερα σχετικά με την έρευνα στο bestofyou.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT