9 δημοφιλείς αντιρατσιστικές ταινίες και σειρές που πρέπει να δεις σήμερα

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, προτείνουμε τις 9 διασημότερες ταινίες και σειρές με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, που δεν πρέπει να χάσεις. Βλέπουμε για μια ακόμη φορά πως η κινηματογραφία ως τέχνη αποτυπώνει με μια πολύ ρεαλιστική ματιά την υπόσταση του φυλετικού ρατσισμού από το παρελθόν εως και σήμερα μέσα από σειρές και ταινίες που βασίζονται ως επι το πλείστον σε αληθινά γεγονότα.

Σοφία Δρούγκα 21 Μαρ. 21
9 δημοφιλείς αντιρατσιστικές ταινίες και σειρές που πρέπει να δεις σήμερα
Cover Photo Credit Netflix

Στην αρχή του Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, τιμώντας το γυναικείο δυναμισμό, συστήσαμε την σειρά «Self-Made» που αφηγείται την ιστορία της αυτοδημιούργητης Αφροαμενικανής C.J. Walker που ανήλθε στις αρχές του 19ου αιώνα, πολεμώντας τον φυλετικό ρατσιμό και τον σεξισμό και κατάφερε να γίνει η πρώτη έγχρωμη γυναίκα εκατομμυριούχος στην Αμερική. Ήταν μια σειρά με αίσιο τέλος για εκείνη, όμως η ιστορία έχει δείξει πως αυτό δεν είναι ο κανόνας για έναν έγχρωμο στην Αμερική, αλλά η εξαίρεση. Το μεγάλο και οδυνηρό φάσμα του φυλετικού ρατσισμού, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί σε μια μόνο σειρά.

ταινίες

Νωρίτερα την προηγούμενη χρονιά, με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό την ώρα της σύλληψής του, ανήλθε το κίνημα του «Black Lives Matter». Το κίνημα αυτό όμως, δεν είναι μια τάση που περιορίστηκε στη δημοσίευση ενός μαύρου τετραγώνου στο Instagram ή μιας αναδημοσίευσης κάποιου σπουδαίου αποσπάσματος του Martin Luther King Jr. Δεν κρίνεται αυτό ως αξιόλογη προσπάθεια στην καταπολέμιση του ρατσισμού.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και να συμμετάσχουμε ενεργά στην αλλαγή της ως τώρα ρατσιστικής ιστορίας, πρέπει όμως να προσφύγουμε σε κάτι πολύ δυνατότερο. Την εκπαίδευση. Είναι αναγκαίο για όλους να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα την εμπειρία του να βρίσκεσαι σε μια κοινότητα που βιώνει το ρατσισμό τόσο έντονα και για τόσα χρόνια. Αυτή η εμπειρία είναι να είσαι έγχρωμος στην Αμερική. Όμως για τα δεδομένα της Ελλάδας, μπορούμε να το μεταφράσουμε σε όλες τις μειονότητες που γίνονται αποδέκτες φυλετικού ρατσισμού καθημερινά.

Ενώ η ανάγνωση βιβλίων και η ακρόαση ομιλιών TED είναι ποιοτικοί και απαραίτητοι τρόποι εκπαίδευσης, η “βιωματική” εμπειρία που κερδίζεις απο ταινίες και σειρές σχετικού περιεχομένου, μπορεί να σε φέρει πολύ πιο κοντά στο να κατανοήσεις τι ακριβώς σημαίνει και πως μεταφράζεται στην καθημερινότητα η έννοια του φυλετικού ρατσισμού. Υπάρχουν τόσες πολλές αντιρατσιστικές ταινίες και σειρές που δείχνουν μεγάλο μέρος πραγματικών ιστοριών ρατσισμού διαθέσιμες σε πλατφόρμες όπως το Netflix ή το HBO. Εμείς συγκεντρώσαμε τις καλύτερες με βάση τη δημοφιλία τους στο IMDb και αν και δεν είναι μια ολοκληρωμένη λίστα, είναι σίγουρα αρκετή για να γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

1. When they see us (2019) – IMDb 8,9

Αυτή η μίνι σειρά τεσσάρων τμημάτων, με συνδημιουργό και σκηνοθέτιδα την Ava DuVernay, αφηγείται την ιστορία της υπόθεσης του Central Park jogger το 1989, στην οποία πέντε νεαροί μαύροι και Λατίνοι – ηλικίας 14 έως 16 ετών – κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας. Οι Central Park Five, που τώρα ονομάζονται Exonerated Five, τελικά απαλλάχθηκαν μετά από χρόνια, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στη φυλακή και οι ιστορίες τους είναι μια θλιβερή ματιά στην καταστροφική ρατσιστική προκατάληψη που ελλογχεύει στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

2. Seven Seconds (2018) – IMDb 7,7

Αυτή η σειρά είναι μια άλλη ρεαλιστική απεικόνιση της αστυνομικής βαρβαρότητας που αντιμετωπίζουν οι έγχρωμοι καθημερινά. Έχουμε όλοι αντιληφθεί πώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων μετά από μια πράξη αδικίας και αυτό ακριβώς απεικονίζει η συγκεριμένη σειρά. Την οργή των πολιτών αφότου ένας αστυνομικός τραυματίζει βάναυσα έναν μαύρο έφηβο.

3. Just Mercy (2013) – IMDb 7,5

Η φυλετική μεροληψία στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Αμερικής δεν είναι κάτι που μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί και το “Just Mercy” βασίζεται σε ένα πραγματικό παράδειγμα. Ο Michael B. Jordan πρωταγωνιστεί ως δικηγόρος υπεράσπισης που εργάζεται για να ασκήσει έφεση για την παράνομη καταδίκη του Walter McMillian, ενός μαύρου που καταδικάστηκε σε θάνατο για έγκλημα που δεν διέπραξε.

4. BlacKkKlansman  (2018) – IMDb 7,5

Ο Spike Lee σκηνοθετεί αυτήν την ταινία για τον αστυνομικό ντετέκτιβ Ron Stallworth, έναν μαύρο που διείσδυσε με επιτυχία στη λευκή υπέρμαχη ομάδα μίσους στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Φαίνεται απίστευτο – αλλά η αλήθεια είναι πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα..

5. The Hate U Give (2018) – IMDb 7,5

Αυτή η ταινία, όντας βασισμένη στο μυθιστόρημα του ίδιου ονόματος, είναι μια από τις πιο αυθεντικές απεικονίσεις της αστυνομικής βαρβαρότητας στην ποπ κουλτούρα, καθώς απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα με την ονομασία Starr (Amandla Stenberg) που παρακολουθεί τον θανατηφόρο πυροβολισμό του καλύτερου φίλου της στα χέρια ενός αστυνομικού. Η ταινία δείχνει επίσης τι κοστίζει στην ίδια να είναι μαύρη έφηβη σε μια κυρίως “λευκή” περιοχή – αυτό το συναίσθημα πως ανήκεις σε άλλο κόσμο από αυτόν που ζείς. Βλέποντας το πως η πρωταγωνίστρια υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη, είναι πραγματική πηγή έμπνευσης.

6. Belle (2013) – IMDb 7,3

Αυτή η ταινία εποχής, εστιάζει στην Dido Elizabeth Belle, μια πραγματική γυναίκα μιγά που μεγάλωσε με τον αριστοκράτη θείο της στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Σε σκηνοθεσία της Amma Asante και με πρωταγωνίστρια την Gugu Mbatha-Raw, δείχνει την Belle να κινείται με μυστικό τρόπο σε ένα ρομάντζο με φόντο μια σημαντική δικαστική υπόθεση που οδήγησε τελικά στην κατάργηση του δουλεμπορίου στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Είναι μια πραγματικά σημαντική καταχώριση σε ένα θέμα που ιστορικά έχει αξιώσει μόνο ιστορίες λευκών γυναικών.

7. Marshall (2017) – IMDb 7,3

Αυτό το βιογραφικό νομικό δράμα δείχνει τον Thurgood Marshall (Chadwick Boseman) ως δικηγόρο υπεράσπισης του Joseph Spell (This is Us’s Sterling K. Brown), ο οποίος κατηγορήθηκε εσφαλμένα ότι βίασε μια λευκή γυναίκα (Kate Hudson). Ο Μάρσαλ αργότερα θα έγραφε ιστορία ως ο πρώτος μαύρος Ανώτατος Δικαστής.

8. The Butler (2013) – IMDb 7,2

Η ταινία του Lee Daniels, “The Butler” ακολουθεί την πραγματική ιστορία ενός μπάτλερ που εργάστηκε στον Λευκό Οίκο και έζησε πολλά ιστορικά γεγονότα. Τόσο συχνά στις ταινίες βλέπουμε την ιστορία από την πλευρά των ισχυρών ανθρώπων. Είναι όμως σπάνιο και εξαιρετικά απαραίτητο να το βλέπεις με τα μάτια των εργαζομένων. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Forest Whittaker, μαζί με τους Oprah Winfrey, James Marsden, Jane Fonda και John Cusack.

9. Loving (2016) – IMDb 7

Το Loving είναι μια βιογραφική ταινία για τον Richard και τον Mildred Loving, ένα ζευγάρι που συνελήφθη για το διαφυλετικό τους γάμο το 1958. Η υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν μια απόφαση ορόσημο που οδήγησε στο τέλος των νόμων που απαγόρευαν τον διαφυλετικό γάμο και αυτή η ταινία δείχνει τον ισχυρό αντίκτυπο και νόημα του να  παλεύεις για αυτό που νιώθεις και πιστεύεις.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Self-made»: Η ιστορία της αυτοδημιούργητης C.J. Walker στο Netflix συνεχίζει να μας εμπνέει

2 σειρές του Netflix που θα κάνουν αυτό το τριήμερο αξέχαστο

Oscars 2021: Δύο γυναίκες σκηνοθέτιδες και εννέα έγχρωμοι ηθοποιοί έλαβαν υποψηφιότητες, αυτή την ιστορική χρονιά!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: