Αυτά είναι τα βιβλία που θα μας συναρπάσουν τον Σεπτέμβριο

Τα βιβλία που επιλέξαμε να μας κρατήσουν συντροφιά με το που μπει το φθινόπωρο.

Elle 03 Σεπ. 23
Αυτά είναι τα βιβλία που θα μας συναρπάσουν τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των αλλαγών και των μεγάλων αποφάσεων- έτσι λένε- αλλά και εκείνος που θα μας επαναφέρει στην τάξη ύστερα από την ανεμελιά του καλοκαιριού. Ωστόσο, εμείς δεν παρατηρήσαμε τεράστιες αλλαγές, από τη στιγμή που το καλοκαίρι μάς βρήκε σε μία ξαπλώστρα να διαβάζουμε το αγαπημένο μας βιβλίο και το φθινόπωρο επίσης, αλλά στη βεράντα του σπιτιού μας. Ίσως να μιλάμε, λοιπόν, για αλλαγή σκηνικού, αφού τα βιβλία είναι σταθερή αξία όλο τον χρόνο.

Το βιβλίο του μήνα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥΑ του Αλέξις Ραβέλο (εκδ. Carnivora)

βιβλία

Οι μέρες θέλουν ένα καλό, κλασικό νουάρ και το συγκεκριμένο πολυβραβευμένο βιβλίο είναι ένα τέτοιο, με κοφτό, σκληρά ρεαλιστικό, αλλά λεπτοδουλεμένο ρυθμό στην ανάπτυξή του από έναν μετρ και γνώστη του είδους. Τον συγγραφέα από τα Kaνάρια Νησιά ίσως τον ξέρετε και από το επίσης γνωστό του Τρεις Κηδείες Για τον Ελάδιο Μονρόι. Εδώ, η ιστορία ενώνει τον Ρούμπιο, υπεύθυνο ασφαλείας ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, τον Παλμέρα, έναν άνεργο μεσήλικα, λάτρη των τάνγκο, και την Κόρα, μια πόρνη. Μας αρέσει ο τρόπος που ο Ραβέλο βάζει στις περιπέτειές του να συμμετέχει και ο τόπος. Εδώ το κάνει με τις ταλαιπωρημένες, φτοχωγειτονιές της Λας Πάλμας, που κρύβονται πίσω από τη λαμπερή τουριστική βιτρίνα των Κανάριων Νησιών, προσφέροντας καταφύγιο στους καταφρονεμένους ήρωές του.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟ της Ζόρα Νιλ Χέρστον (εκδ. Αίολος)

βιβλία

Με πρωταγωνίστρια μια μαύρη γυναίκα που προσπαθεί να ζήσει ευτυχισμένη και ανεξάρτητη, αυτό το βιβλίο, όταν πρωτοεκδόθηκε το 1937, φυσικά αγνοήθηκε. Επανακυκλοφόρησε το 1978 και πλέον θεωρείται το πιο πολυδιαβασμένο έργο της αφροαμερικανικής λογοτεχνίας.

ΠΕΙΘΩ της Jane Austen (εκδ. Ψυχογιός)

βιβλία

Μπορεί η αληθινή αγάπη να επιβιώσει ύστερα από έναν χωρισμό που σου έχει ραγίσει την καρδιά; Την απάντηση την έχει η συγγραφέας σε ένα από τα δύο μυθιστορήματα που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό της.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ του Χαρούκι Μουρακάμι (εκδ. Ψυχογιός)

βιβλία

Ο Μουρακάμι επίσης ταιριάζει στο καλοκαίρι. Μια ακόμα συλλογή διηγημάτων που δεν μπορείς να αποφανθείς αν είναι απλώς ονειρικά ή παράξενα ρεαλιστικά.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ του Γιάννη Μαρή (εκδ. Άγρα)

βιβλία

Πρόκειται για τη μοναδική προσπάθεια του συγγραφέα να γράψει με τους κανόνες του αμερικανικού νουάρ. Τι χρειάζεται να ξέρετε; Καλοκαίρι, Αύγουστος, Μύκονος. Ο πρωταγωνιστής φλερτάρει με τον τίτλο του ζιγκολό και τιμωρείται επειδή δεν τηρεί τις αρχές του μέχρι τέλους, καθώς ερωτεύεται την εικοσάχρονη Λία Καραπάνου.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ του Stephen King (εκδ. Κλειδάριθμος)

βιβλία

O «βασιλιάς του τρόμου» επιστρέφει με μια αφήγηση που κλείνει το μάτι στη λογοτεχνία του φανταστικού, μέσα από μια χορταστική ιστορία που την έγραψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όσοι τον αγαπούν, λένε ότι είναι από τα καλύτερά του.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Μπεν Λέρνερ (εκδ. Δώμα)

βιβλία

Ο Λέρνερ χτενίζει με τον λόγο του την αμερικανική κοινωνία αντιμετωπίζοντάς την ως μια ευάλωτη μείξη οικονομικού και πολιτιστικού συστήματος, του οποίου απειλείται η σύσταση και η κυριαρχία. Αυτό το καταγράφει χωρίς να δείχνει καμιά συμπόνια. Το αντίθετο. Ό,τι του συμβεί, θα του αξίζει. Γι’ αυτό μας αρέσει.

ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ του ANTHONY QUINN (εκδ. Κλειδάριθμος)

βιβλία

image description

Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που αφορά το τέλος της δεκαετίας του 1970 και το τέλος μιας εποχής. Μιλάει για μια χώρα διχασμένη, μια κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μια πόλη που τρέμει για το μέλλον της και μια κοινωνία όπου βασιλεύει η καχυποψία. Ένα μυθιστόρημα αστείο και ζοφερό, βίαιο αλλά και ρομαντικό, και τρομακτικά επίκαιρο.

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΚΡΙΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ των Ian Parker & David Pavón-Cuéllar (εκδ. oposito)

βιβλία

Πώς μπορεί η ψυχανάλυση να αποδεσμευτεί από τις ψυχολογιοποιημένες και κανονιστικές κλινικές μορφές της και να συμπράξει με εκείνους/ες/α που αγωνίζονται να αλλάξουν τον κόσμο; Το ανά χείρας μανιφέστο επιδιώκει να συνδέσει την ατομική και κοινωνική χειραφέτηση, μέσα από μια ανατρεπτική, και θεμελιωμένη στις αρχές της πολιτικής απελευθέρωσης, ανάγνωση της λακανικής ψυχανάλυσης. Διατυπώνοντας μια δριμεία κριτική απέναντι στην ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία, το Ψυχανάλυση και Επανάσταση διαμορφώνει έναν νέο ορίζοντα για να σκεφτούμε τη σχέση μας με τον κόσμο και τον εαυτό μας, ενάντια στην ενόρμηση θανάτου.

Ξεχωρίζουν

βιβλία

Η Αχλάμ Μοσταγάνμι, η δημοφιλέστερη γυναίκα συγγραφέας του αραβόφωνου κόσμου, με τη Μνήμη του Σώματος (εκδ. Καστανιώτη) σε πρώτο επίπεδο μας χαρίζει μια ερωτική ιστορία. Στην πραγματικότητα όμως μας προσφέρει μια αλληγορία για τη βασανισμένη χώρα της, την Αλγερία.

Χρειάζεστε κάτι διακριτικό που να μην… τραντάζεται από κάτι δυνατό, δραματικό ή παθιασμένο; Τότε τα διηγήματα Νησί Ρενό του Αλεξάντρ Γκριν (Εκδ. Κίχλη) είναι για εσάς. Ένα μικρό, δροσερό, καθημερινό, ευγενικό λογοτεχνικό άγγιγμα που θα διαβάσετε σχεδόν σε μια μέρα στην παραλία. Κάποιες λεπτομέρειες θα τις δείτε να ζουν στον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι.

Νωρίτερα την άνοιξη, κυκλοφόρησε στα ελληνικά Ο Βοηθός του Μπέρναρντ Μάλαμουντ (εκδ. Καστανιώτη). Μεταφερόμαστε στο μεταπολεμικό Μπρούκλιν, όπου ένας μπακάλης θέλει να τα καταφέρει για εκείνον και την οικογένειά του. Όσο όμως και αν προσπαθεί, τόσο μοιάζει να μη συμβαίνει αυτό που επιθυμεί. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους καταπιεσμένους που πίστεψαν στο αμερικάνικο όνειρο. Και αυτό ο συγγραφέας του βιβλίου το υπογραμμίζει αποκαλυπτικά και με ζεστασιά. Ο Βοηθός ήταν υποψήφιος για
το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ στην κατηγορία της μυθοπλασίας το 1958 και συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό Time στα καλύτερα του περασμένου αιώνα.

Έχετε όρεξη για κάτι πιο δοκιμιακό; Αν ναι, αποκτήστε Τα Δεσμά του Έρωτα της Jessica Benjamin (εκδ. University Studio Press) η οποία, με συμμάχους την ψυχανάλυση και τον φεμινισμό, μελετά το πρόβλημα της κυριαρχικότητας που προκύπτει ανάμεσά τους. Συγκεκριμένα, η φεμινίστρια θεωρητικός και ψυχαναλύτρια Jessica Benjamin εξηγεί γιατί αποδεχόμαστε και διαιωνίζουμε σχέσεις επιβολής και υποταγής.

Μια ιδιαίτερη επιλογή βιβλίου είναι το Ζήσε Γρήγορα της Μπριζίτ Ζιρό (εκδ. Καστανιώτη), η οποία έχασε σε ατύχημα με μηχανή τον σύντροφό της. Μπροστά σε μια τέτοια ξαφνική απώλεια, γράφει και τα βάζει με όλους και όλα. Γίνεται όλη μια γροθιά προσπαθώντας να αντεπιτεθεί στη βία της ίδιας της απώλειας. Πολύ δυνατό!

βιβλία

Τα Θαύματα (εκδ. Πατάκη) της Έλενα Μεδέλ περιγράφουν τη σύγχρονη Ιστορία της Ισπανίας, από τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας μέχρι σήμερα σχεδόν, πριν από την πανδημία, και ακολουθεί δύο ηρωίδες: Η Maria, γεννημένη στις αρχές των ’50s, έμεινε έγκυος ούσα ανύπαντρη. Κράτησε το μωρό, ενώ οι γονείς της αποφάσισαν ότι πρέπει να πάει στη Μαδρίτη και να κρύψει την ντροπή της. Γινόμαστε μάρτυρες της πολιτικοποίησής της: σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι η ζωή που ζει -ή εκείνη που μπορεί να ζήσει- εξαρτάται από την κοινωνική της τάξη, από τα χρήματα που έχει, ή μάλλον από αυτά που δεν έχει. Η Alicia γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 σε μια οικογένεια που βίωσε την κοινωνική άνοδο χάρη στο εφήμερο οικονομικό θαύμα της Ισπανίας στα ’90s, το οποίο στη συνέχεια κατέρρευσε. Σε αντίθεση με τη Maria, η οποία γνώριζε ότι η κατάστασή της δεν θα άλλαζε, η Alicia ζει αγχωμένη από την αδυναμία της να ζήσει την παλιά, άνετη ζωή της. Αυτές οι δύο θα συνδεθούν μέσα από πολλές καταστάσεις, αλλά και από έναν τρίτο χαρακτήρα: την Carmen, η οποία διατρέχει το μυθιστόρημα σαν φάντασμα. Τα Θαύματα είναι ένα βιβλίο για το χρήμα, αλλά για το χρήμα που δεν έχουμε κι όχι γι’ αυτό που έχουμε. Οι ζωές και των δύο ηρωίδων θα ήταν πολύ διαφορετικές αν είχαν γεννηθεί σε πλούσιες οικογένειες και αυτή η γνώση τις βαραίνει.

Διάβασε τη συνέντευξη της Έλενα Μεδέλ εδώ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT