Αυτά είναι τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν τον Μάιο

Ποια είναι τα βιβλία που διαβάζουμε αυτόν τον μήνα;

Elle 29 Απρ. 23
Αυτά είναι τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν τον Μάιο

Οι πιο θαρραλέοι έχουν ξεκινήσει τις βουτιές. Ένα ακόμα τριήμερο μας δίνει την αφορμή για μικρές αποδράσεις. Τα βιβλία μας αρχίζουν να γεμίζουν δειλά – δειλά κόκκους άμμου, είτε βούτηξε το σώμα στα παγωμένα νερά, είτε όχι. «Στοκάρουμε» από τις τελευταίες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, τα βιβλία εκείνα που θα μας συντροφεύσουν από τώρα έως τις πρώτες καλοκαιρίνες μέρες.

Το βιβλίο του μήνα

 

ΤΑ ΕΦΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΑΛΙ ΑΛΜΕΙΝΤΑ του Shehan Karunatilaka (εκδ. Gutenberg)

βιβλία

Blank vertical softcover book template standing on white surface Perspective view. Vector illustration.

Θα περιγράφαμε το πολυσέλιδο βιβλίο που απέσπασε το Βραβείο Booker για το 2022 ως ένα μεταφυσικό θρίλερ. Ο Karunatilaka μας μεταφέρει στη Σρι Λάνκα των ‘90s, η οποία ταλανίζεται από εμφύλιες συρράξεις. Εκεί, ένας πολεμικός φωτογράφος επιρρεπής στον τζόγο ξυπνάει νεκρός. Βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να βρει ποιος τον έχει δολοφονήσει. Στο κουβάρι μπλέκεται η κυβέρνηση, αλλά και οι αντάρτες που προσπαθούν κι αυτοί να εξιχνιάσουν το έγκλημα. Αντιπολεμικό crime story ποτισμένο με ιδιαίτερο χιούμορ και σαφές πολιτικό σχόλιο. Ο συγγραφέας εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον Richard de Zoysa, τον ομοφυλόφιλο ακτιβιστή που δολοφονήθηκε στη Σρι Λάνκα δουλεύοντας ως πολεμικός ανταποκριτής.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ του Caleb Azumah Nelson (εκδ. Μεταίχμιο)

βιβλία

Το ντεμπούτο του συγγραφέα με καταγωγή από την Γκάνα και τη Μεγάλη Βρετανία είναι μια ακόμα ιδιαίτερη περίπτωση μαύρης λογοτεχνίας. Μια ερωτική ιστορία δύο μαύρων νέων καλλιτεχνών στη Βρετανία, που ταλανίζεται από την ομοφοβία και τον ρατσισμό.

ΠΑΘΟΣ της Annie Ernaux (εκδ. Μεταίχμιο)

βιβλία

Η βραβευμένη με Νόμπελ Γαλλίδα συγγραφέας εξιστορεί την παθιασμένη σχέση της με έναν παντρεμένο, αφήνοντας ανάμεσα στις προτάσεις της γλαφυρή -μα αυθόρμητη- όλη την έξαψη της ερωτικής έλξης.

ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑΛΑΣΣΑ της Iris Murdoch (εκδ. Gutenberg)

βιβλία

Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Murdoch μεταφράζεται ξανά στα ελληνικά και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βυθιστεί κανείς στο πολύπλοκο ψυχόδραμα γύρω από τη ζωή ενός ναρκισσιστή θεατράνθρωπου που αποφασίζει να αποκοπεί από τον κόσμο και να ζήσει σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα.

ΤΑ ΦΙΛΙΑ του Mauel Vilas (εκδ. Ίκαρος)

βιβλία

Ένας έρωτας που ανθίζει σε καιρό πανδημίας. Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή των ανθρώπινων σχέσεων σε μια σκοτεινή περίοδο, κατά την οποία οι καρδιές τυλίγονται με μια στρώση απελπισίας, μοναξιάς και αμφιβολίας.

ΝΟΜΠΕΡ του Όσιν Φέιγκαν (εκδ. Δώμα)

βιβλία

Όσοι έχουν αδυναμία σε οτιδήποτε προέρχεται από την Ιρλανδία, δεν θα αντισταθούν σε αυτή την έκδοση. Ούτε θα απογοητευτούν, μιας και ο Φέιγκαν έχει γράψει μια ιστορία για τον θάνατο και την αρρώστια, με πρωταγωνιστές μια σειρά από ήρωες «Δον Κιχώτες». Τα δένει όλα με αυθάδικο χιούμορ και ταλέντο.

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΔΕΝ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΤΕ της Gu Byeong-Mo (εκδ. Διόπτρα)

βιβλία

Μια ηλικιωμένη επαγγελματίας δολοφόνος ζει με τον σκύλο της που τον φωνάζει Ψοφίμι. Ένας τραυματισμός την οδηγεί σε μια συναισθηματική σύνδεση με έναν γιατρό. Τι θέση έχουν τα συναισθήματα στην καρδιά μιας γυναίκας σαν αυτή;

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT