3 ειδικοί καταρρίπτουν τους 3 πιο γνωστούς μύθους για τον ύπνο

Σίγουρα πιστεύεις κι εσύ τουλάχιστον έναν από αυτούς.

Elle 10 Ιαν. 22
3 ειδικοί καταρρίπτουν τους 3 πιο γνωστούς μύθους για τον ύπνο

Για κάτι που είναι τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας, ο ύπνος είναι αρκετά παρεξηγημένος. Μπορούμε να κατηγορήσουμε τις παρωχημένες έρευνες ή τα ψέματα που μας είπαν οι γονείς μας ως παιδιά για να μας κάνουν να πάμε για ύπνο, αλλά πολλά από τα πράγματα που πιστεύουμε για τον ύπνο απλά δεν ισχύουν. Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, τρεις ψυχολόγοι και ψυχίατροι που ασχολούνται με τον ύπνο έρχονται να απομυθοποιήσουν τους 3 πιο γνωστούς μύθους.

«Το αλκοόλ διευκολύνει τον ύπνο».

Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν πάνε για ύπνο θα βοηθήσει στο να κοιμηθείς καλύτερα. Το αλκοόλ μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς πιο γρήγορα αλλά έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στον ύπνο REM (το στάδιο του ύπνου όπου εμφανίζονται τα όνειρα) μειώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

—Li Åslund, Ph.D.

ύπνου

«Δεν έχει σημασία τι ώρα κοιμάσαι, αρκεί να κοιμάσαι αρκετά».

Υπάρχει αυτός ο μύθος ότι εφόσον κοιμάσαι οκτώ ώρες, ακόμα κι αν είναι σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, δεν πειράζει. Αν και είναι σημαντικό να κοιμάσαι αρκετά, πρέπει επίσης να προσέχεις την κανονικότητα και το χρόνο του ύπνου σου. Αυτό επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό σου και εάν ο κιρκάδιος ρυθμός σου δεν είναι ευθυγραμμισμένος, μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας. Επομένως, ο χρόνος του ύπνου σου είναι πολύ σημαντικός.

—Nishi Bhopal, M.D., ψυχίατρος με ειδίκευση στην ιατρική του ύπνου.

ύπνου

«Όλοι χρειάζονται οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα».

Δεν μου αρέσει καν η γενικευμένη ιδέα για το τι είναι ένας καλός βραδινός ύπνος, γιατί αυτό είναι εξατομικευμένο και διαφέρει για τον καθένα. Ο μεγαλύτερος μύθος που ακούω; Όλοι χρειάζονται οκτώ ώρες ύπνου. Επιτρέψε μου να είμαι σαφής: Δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο αληθινό! Οι οκτώ ώρες δεν είναι απαραίτητα αυτό που χρειάζονται όλοι. Πάρτε το γεγονός ότι ο μέσος κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Ο μέσος άνθρωπος κάνει πέντε από αυτούς τους κύκλους των 90 λεπτών τη νύχτα. Αν κάνεις απλά μαθηματικά, 5 επί 90 είναι 450 λεπτά, δηλαδή 7,5 ώρες… Οι ανάγκες ύπνου όλων αλλάζουν επίσης με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια των εποχών ή κάθε χρόνο. Μπορεί επίσης να αλλάζουν κάθε μήνα για τις γυναίκες. Και πάλι, αυτός ο μύθος των οκτώ ωρών είναι ένας από αυτούς που πρέπει πραγματικά να συντρίψουμε.

—Michael Breus, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος και ειδικός στον ύπνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ: 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT