Σε χώρισε με ένα μήνυμα; Έτσι θα το ξεπεράσεις σύμφωνα με τον ειδικό

Έχεις πρόσφατα χωρίσει και μάλιστα μέσω μηνύματος; Σε αυτή τη νέα τεχνολογική εποχή άνδρες και γυναίκες δε προτιμούν να "αναλώνονται" και να αντιμετωπίζουν τις σχέσεις τους αλλά προτιμούν να "φεύγουν" με τον πιο εύκολο και "αναίμακτο" τρόπο. Αν σου έχει συμβεί και δυσκολεύεσαι να το ξεπεράσεις, παρακάτω ο σύμβουλος σχέσεων Alexandre Cormont δίνει τις δικές του συμβουλές για να προχωρήσεις παρακάτω στη ζωή σου και να επανέλθεις ψυχολογικά μετά το χωρισμό.

Elle 13 Μαΐ. 21
Σε χώρισε με ένα μήνυμα; Έτσι θα το ξεπεράσεις σύμφωνα με τον ειδικό

Ο χρόνος είναι πράγματι σημαντικός για να συνειδητοποιήσεις πώς νιώθεις για τον άνθρωπο με τον οποίον μοιραζόσουν μια σχέση. Η αξιολόγηση αυτή θα σε βοηθήσει να τον εντάξεις σε μια κατηγορία. Εάν όντως νιώθεις πως είναι ξεχωριστός για σένα, τότε σίγουρα το να αποδεχθείς το χωρισμό -και ειδικά απο ένα μήνυμα- θα είναι δύσκολο. Όμως υπάρχει τρόπος να περάσεις πιο γρήγορα αυτή την “κακή” και αγχώδη περίοδο ξεκινώντας πάντα απο την κατανόηση της κατάστασης.

Πώς να καταλάβεις τι προκάλεσε το χωρισμό από μήνυμα

Όλοι οι σύντροφοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως άλλωστε και όλοι οι άνθρωποι. Κάποιοι είναι πιο ντροπαλοί και εσωστρεφείς και πιθανότατα να μη γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν ένα καυγά ή μια διένεξη. Κάποιοι άλλοι απλώς φοβούνται τις συνέπειες των πράξεών τους και να πληγώσουν έναν αγαπημένο τους άνθρωπο και τέλος κάποιοι απλά ψάχνουν τον πιο εύκολο και φυγόπονο τρόπο χωρισμού. Αυτό ακριβώς ενσαρκώνει ο χωρισμός από μήνυμα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι ωθεί κάποιον να χωρίσει με έναν τόσο απρόσωπο τρόπο. Ο κανόνας ωστόσο είναι ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που είναι αποδέκτες του χωρισμού αυτού, μένουν χωρίς λεπτομερή εξήγηση για το τι πήγε στραβά ή τουλάχιστον, ήθελαν -και δικαίως- περισσότερες εξηγήσεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση και ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο χρειαζόμαστε απαντήσεις.

μήνυμα

Αν αφήσουμε για λίγο στην άκρη τον τρόπο του χωρισμού και εστιάσουμε περισσότερο στους λόγους που ώθησαν το σύντροφο να δώσει ένα τέλος στη σχέση σας, ίσως να μπορέσεις να καταλήξεις σε ένα συμπέρασμα. Παρόλα αυτά είναι δικαίωμά σου να γνωρίζεις τι πήγε στραβά όπως  είναι και ύστατη ηθική υποχρέωση του πρώην συντρόφου σου να προσφέρει απτούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ένα άτομο που μπαίνει σε μια διαδικασία σχέσης υποστηρίζεται απο τους ειδικούς, πως πρέπει να καταλάβει γιατί τερματίζεται όχι μόνο για να δώσει ένα υγιές “κλείσιμο” στο συναισθηματικό κύκλο και δέσιμο που έχει δημιουργηθεί αλλά και για να το χρησιμοποιήσει ως “τροφή για σκέψη” σε μελλοντικές συναισθηματικές σχέσεις. Σίγουρα υποστηρίζουμε όλοι τη φράση “It takes two to tango” και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορήσεις απευθείας τον εαυτό σου, όμως το να γνωρίζεις τι συνέβη μπορεί να σε βοηθήσει είτε να βελτιώσεις κάποιες πτυχές σου -εφόσον το θέλεις- είτε να αντιληφθείς πως ίσως και να μην ταίριαζες εν τέλει σε θέματα χαρακτήρα με τον σύντροφό σου εξαρχής.

Κάτι ακόμη που είναι σημαντικό να αναρωτηθείς σε αυτή τη φάση είναι αν ο πρώην σου είχε κάποια σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας. Είναι αυτονόητο πως δε θα θέλεις να βρεθείς μελλοντικά ξανά σε αυτή τη θέση, επομένως η έγκαιρη αναγνώριση και ανίχνευση κάποιων προειδοποιητικών σημαδιών είναι πάντα ευεργετική. Και πάλι, ακόμη κι αν είναι επώδυνος ο χωρισμός, τουλάχιστον σου παρέχει πολύτιμα μαθήματα και πληροφορίες που μπορείς μελλοντικά να αξιοποιήσεις!

Απομακρύνσου και δώσε στον άλλον το χώρο του

Από τη στιγμή που ο πρώην σου, σου προσφέρει λογικές απαντήσεις για την απόφασή του, ή για την -κατα τ΄άλλα ανώριμη – επιλογή του να σε χωρίσει απο μήνυμα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σταματήσεις την όποια επικοινωνία έχεις μαζί του ακόμη και σε φιλικό επίπεδο. Η αναζήτηση μιας άμεσης φιλικής σχέσης με τον πρώην σου κατόπιν χωρισμού, θα σου προκαλέσει μόνο επιπλέον στρες και ψυχολογική εξασθένιση.

Είναι αντιληπτό το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να θέλεις να επικοινωνήσεις και να μην πρέπει, αλλά στο τέλος έγκειται στη δική σου πειθαρχία και αναζήτηση του αυτοσεβασμού και υγιούς εγωισμού που έχεις-ή θα έπρεπε να έχεις. Μην αναλώνεσαι δίνοντας στον πρώην σου τη δύναμη και την ικανοποίηση με το να ξέρει πως είσαι και θα είσαι ακόμη εκεί. Εκτός απο το γεγονός πως εκείνος σε χώρισε, τις δύσκολες στιγμές θυμήσου και τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να το κάνει.

μήνυμα

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να το ξεπεράσεις είναι να κοιτάξεις μπροστά. Εστίασε στον εαυτό σου, στα πράγματα που αγαπάς και που σε κάνουν ευτυχισμένη. Προτίμησε να κάνεις δραστηριότητες που θα σε κρατούν συνεχώς απασχολημένη και επανέφερε στη ζωή σου κάποιες μικρές χαρές ή στιγμές που ίσως είχες στερηθεί μέσα στη σχέση. Οι φίλοι είναι το παν. Πέρασε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που αγαπάς και δώσε στην καθημερινότητά σου νέα ενέργεια. Ξεκίνα ένα νέο project στη δουλειά ή πήγαινε στο γυμναστήριο. Οι ενδορφίνες που εκρήγνυνται μετά τη γυμναστική, δουλεύουν και ως αγχολυτικά και σίγουρα θα σε κάνουν να νιώσεις σωματικά και ψυχικά καλύτερα. Εστίασε γενικά λίγο περισσότερο σε σένα και στο να είσαι ευτυχισμένη.

Πάρε το χώρο σου και αν χρειαστεί μπλόκαρέ τον από όλα τα Social Media 

Τα Social Media έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας επικοινωνίας και πραγματικότητας. Οι ειδικοί δε συμβουλεύουν σαφώς τον αποκλεισμό σου από όλες τις πλατφόρμες, αλλά για χάρη της ψυχικής σου υγείας, συστήνουν να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο να βλέπεις τη ζωή του πρώην σου μέσα απο μια οθόνη. Μπορεί να νιώθεις πως είναι υπερβολικό ή ακόμη και ανώριμο αλλά οι ειδικοί εγγυώνται πως όσο λιγότερες αφορμές που σου θυμίζουν την κατάσταση υπάρχουν, τόσο πιο εύκολα θα προχωρήσεις ένα βήμα μπροστά.

μήνυμα

Αυτό όμως είναι σημαντικό να αντιληφθείς πως δε συμβαίνει για εκείνον, αλλά για εσένα. Η ψυχολογία σου χρειάζεται έναν ασφαλή χώρο για να βρείς ξανά τον εαυτό σου. Σε αυτό το δικό σου πλαίσιο, δε χρειάζεσαι την αρνητικότητα και την τοξικότητα που εκπέμπει ο πρώην σου. Όλοι μας δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως ο χωρισμός είναι μεγάλο κεφάλαιο για εμάς τους ίδιους και όχι για τον άλλον. Το να στρέψεις το ενδιαφέρον σου προς τον εαυτό σου, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να πρσφέρει.

Μήπως τελικά ο χωρισμός με μήνυμα δεν είναι και τόσο κακό για σένα όσο πίστευες; 

Απο την εμπειρία των ειδικών στις σχέσεις, ο Alexander Cormont αναφέρει πως όταν χωρισμός διεξάγεται από μηνύματα, ο άνθρωπος που είναι αποδέκτης της κατάστασης αυτής, έχει σίγουρα πολλά περισσότερα να προσφέρει απο αυτόν που πυροδότησε το χωρισμό. Είναι προφανές πως χρειάζεται χρόνο για να συνειδητοποιήσεις πως αυτός ο τρόπος χωρισμού ίσως τελικά να σε προστάτευσε απο κακές μελλοντικές συναναστροφές και να σε βοήθησε να στραφείς προς εσένα ή και προς έναν επόμενο σύντροφο έχοντας σταθερά κριτήρια που θα σε προστατεύσουν απο τις κακές επιλογές.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι ειδικοί είναι πως οι άνθρωποι που επιλέγουν να φύγουν απο μια σχέση κατ’ αυτόν τον τρόπο, σίγουρα έχουν και οι ίδιοι κάποιες ανασφάλειες και εσωτερικά κενά. Και το γεγονός πως ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να δώσει ειλικρινείς λόγους ή να σε αντιμετωπίσει απο κοντά σχετικά με την απόφαση του χωρισμού, επιβεβαιώνει το συμπέρασμα αυτό.

Αντιλαμβανόμαστε πως σε κάθε περίπτωση ο χωρισμός είναι μια κατάσταση που αφορά και τα δυο άτομα που μοιράστηκαν τη σχέση. Σίγουρα συμφωνούμε με την άποψη πως ο τρόπος που θα επιλέξεις να χωρίσεις δείχνει βασικά πράγματα για το χαρακτήρα σου. Σαφώς και ένας χωρισμός  μπορεί να είναι υγιής εφόσον αφιερώσει ο ένας στον άλλον το χρόνο και τις σκέψεις του για να δώσει ένα πρέπον κλείσιμο στη σχέση με σεβασμό προς τον εκάστοτε σύντροφο. Αν ο χωρισμός σου δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, ίσως και να είσαι τυχερή μέσα στην ατυχία σου και η απρόσωπη κατάσταση αυτή, του χωρισμού από μήνυμα ίσως και να σε προστάτευσε από μεγάλη ψυχολογική και συναισθηματική φθορά στο μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT